Αρχική Ειδήσεις Απόπειρες εμπρησμού και τουλάχιστον πέντε συλλήψεις υπόπτων

Απόπειρες εμπρησμού και τουλάχιστον πέντε συλλήψεις υπόπτων

0
Η πύρινη λαίλαπα στο Γύθειο
Διαφήμιση

Αν αυτό δεν είναι ακήρυχτος πόλεμος, τότε τι είναι;

Της Αγγελικής Γυπάκη

Την ίδια ώρα που οι πυροσβέστες μας δίνουν την ίδια τους την ανάσα(σ.σ. κάποιοι δυστυχώς και τη ζωή τους) στη μάχη κατάσβεσης συνολικά 154 πυρκαγιών σήμερα με τις 64 να παραμένουν ενεργές ως αυτήν την ώρα, εντύπωση και οργή προκαλούν οι πληροφορίες για απόπειρες εμπρησμού και υπόπτους που προσάγονται στα αστυνομικά τμήματα  για εστίες φωτιάς ακόμη και μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Θυμίζουμε ότι την  ημέρα που κορυφώνονταν οι καταστροφικές πυρκαγιές που σταδιακά αναπτύσσονταν τις προηγούμενες ημέρες, την Τρίτη 3 Αυγούστου, η χώρα δεχόταν επί της ουσίας και… τουρκική εισβολή. Ήταν η μέρα που καίγονταν ταυτόχρονα η Μαρμαρίδα,  αλλά αυτό δεν εμπόδισε την πολεμική αεροπορία της γείτονας να επιχειρήσει μπαράζ  τουρκικών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου  https://ecozen.gr/2021/08/eidiseis-nees-tourkikes-paraviaseis-simera-sti-chora/ ακόμη και μεσα στη νύχτα!

Στην πορεία, η χώρα καταστρέφεται από δεκάδες μέτωπα που  ξεπηδούν ξαφνικά από το Βορρά έως το Νότο με επίκεντρο την Αττική (πολιτικό και οικονομικό κέντρο της χώρας), την Ηλεία με τον πολύτιμο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας (απειλήθηκε  με καταστροφή για δεύτερη φορά από το 2007), το Σούνιο απέναντι από τον ναό του Ποσειδώνα που αποσοβήθηκε έγκαιρα, την Μεσσηνία, την Εύβοια, τη Ρόδο, την Κρήτη τα Γρεβενά, τα Ιωάννινα, τον Κολοφώνα Φωκίδας την Φθιώτιδα.

Ταυτόχρονα εκδηλώνονταν σειρά άλλων διάσπαρτων μετώπων (όπως στην Καρδία και στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης) αλλά και σε πλήθος άλλων περιοχών της χώρας  που ευτυχώς  αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα.

 

Πατήστε εδώ για να δείτε τα μέτωπα όπως καταγράφονται από δορυφόρο.

 

Πού εντοπίστηκαν απόπειρες εμπρησμού

fakos1

  • Το απόγευμα της Παρασκευής  φωτιά απείλησε το  Πεδίον Άρεως στο κέντρο της Αθήνας η οποία όμως  αντιμετωπίστηκε με πολύ γρήγορες και συντονισμένες κινήσεις πριν πάρει διαστάσεις καθώς στο σημείο έσπευσαν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων και της ΕΥΔΑΠ. Διερχόμενοι οδηγοί σταμάτησαν για να βοηθήσουν με τους πυροσβεστήρες των οχημάτων τους στην κατάσβεση.  Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Γιώργο Δημόπουλο, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός ατόμου για απόπειρα εμπρησμού και περισυνέλεξαν εύλεκτα υλικά που φέρεται να έφερε μαζί του.

 

  • Απόπειρα εμπρησμού κατήγγειλε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και Πρόεδρος Φορέα Επένδυσης Ελληνικού σύμφωνα με το www.skai.gr.Όπως ο ιδιος ανάρτησε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook : «Περιπολία της ομάδας εθελοντών δασοφύλαξης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης και του ΣΠΑΥ εντόπισε μεγεθυντικό φακό τοποθετημένο σε ξερά χόρτα λίγο πιο πάνω από το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, 100 μέτρα από τα πεύκα στο βουνό μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντάτος.
    Oφακός εντοπίστηκε από την παρατηρητικότητα ενός εθελοντή λόγω των αντανακλάσεων που έκανε. Τον  μεγεθυντικό φακό εντόπισε στις 12:25  κλιμάκιο της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης. Στηρίζονταν  σε βάση, ήταν προσεκτικά τοποθετημένο πάνω σε ξερόχορτα, σε απόκρημνη περιοχή στο περιαστικό δάσος του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης στους πρόποδες του Υμηττού. Άμεσα κλήθηκε η Ελληνική Αστυνομία η οποία παρέλαβε τον μηχανισμό. Όπως αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ το www.skai.gr mε εντολή του Δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης και προέδρου του ΣΠΑΥ Γιάννη Κωνσταντάτου, σε συνεργασία με τους συναδέλφους δημάρχους μελών του συνδέσμου, κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας των δήμων και Εθελοντικών Ομάδων Δασοπροστασίας, περιπολούν και φυλάσσουν τον Υμηττό επί 24ώρου βάσεως, προς αποφυγή αμελειών ή κακόβουλων ενεργειών που μπορούν να προκαλέσουν δασικές πυρκαγιές. «Συνεχίζουμε τις περιπολίες στον Υμηττό μας και έχουμε ενεργοποιήσει κάμερες και τα 200 υδροβόλα μας ενώ είναι γεμάτες οι δεξαμενές νερό» υπογράμμισε ο κ Κώνσταντάτος.

 

  • Απόπειρα εμπρησμού στο στρατόπεδο Κόρδα στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης ανέφερε και ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, ο οποίος σε ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει.: «Σήμερα στις 14.00 επιχειρήθηκε εμπρησμός στο στρατόπεδο Κόδρα. Ευτυχώς το προλάβαμε στην αρχή, αφού από χθες έχουμε προνοήσει και υπάρχει συνεχής παρουσία της πολιτικής προστασίας του δήμου! Ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον αφανή ήρωα που χύθηκε στη φωτιά την πρώτη στιγμή Giannhs Leptokaridhs! Χωρίς την άμεση επέμβασή σου θα είχαμε τεράστιο πρόβλημα. Παρακαλώ όλοι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να είμαστε πολύ προσεκτικοί! Ευχαριστώ πολύ όλους τους παρόντες και την πυροσβεστική υπηρεσία για την άμεση επέμβαση! Καλή δύναμη σε όλους όσους βρίσκονται στα πύρινα μέτωπα!»

Ο ίδιος δημοσίευσε πλάνα από την επιχείρηση κατάσβεσης μιας εστίας ενώ ο ίδιος κατήγγειλε την απόπειρα εμπρησμού, στέλνοντας μήνυμα ετοιμότητας και επιφυλακής στους κατοίκους της περιοχής, λόγω της υψηλής πιθανότητας πυρκαγιάς και του βαθμού επικινδυνότητας που επικρατεί με τις ιδιαίτερα αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες.

  • Στην Καλαμάτα ένας άνδρας έχει συνελήφθη από τις Αρχές για εμπρησμό  ενώ υπό έρευνα βρίσκεται ένας δεύτερος. Η δικογραφία που συντάσσεται αφορά εμπρησμό από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση.
  • Στην Φωκίδα έχει συλληφθεί ένας 60χρονος ο οποίος φέρεται να έκανε αγροτικές εργασίες και σπίθες να προκάλεσαν πυρκαγιά.
  • Στην γέφυρα του Αγίου Στεφάνου δύο άτομα  μετέφεραν πριν από λίγη ώρα ένα μπιτόνι με βενζίνη στην οδό Ειρήνης Αθηναίας την οποία μεταφορά δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν και σύμφωνα με πληροφοριες οδηγήθηκαν στο τμήμα
  • Στο Κρυονέρι εντοπίστηκε 43χρονος, που ενώ  εμφανιζόταν ως εθελοντής απομακρύνονταν από την εστία της φωτιάς στην περιοχή και  στο διάβα του διαπιστώθηκε να ξεπηδούν μικρές φωτιές . Ο 43χρονος οδηγήθηκε στην υποδιεύθυνση κρατικής ασφάλειας όπου και, τελικά, συνελήφθη έπειτα από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής που συμμετείχαν στην απόπειρα κατάσβεσης της πυρκαγιάς.Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για εμπρησμό. Σύμφωνα με πληροφορίες ( www.kathimerini.gr)πρόκειται για εργαζόμενο στα αστικά λεωφορεία, κάτοικο Νέας Ιωνίας.
Η πύρινη λαίλαπα στο Γύθειο
Η πύρινη λαίλαπα στο Γύθειο
Το πύρινο μέτωπο στη Βόρεια Εύβοια
Το πύρινο μέτωπο στη Βόρεια Εύβοια
Η φωτία στην Φωκίδα
Η φωτία στην Φωκίδα
Φωτία στο Ποικίλο Όρος στα Άνω Λιόσια
Φωτία στο Ποικίλο Όρος στα Άνω Λιόσια
Διαφήμιση