Αρχική Ειδήσεις Ν. Χαρδαλιάς: “Πρωτοφανές φαινόμενο – 154 πυρκαγιές” – Ενεργοί εμπρηστές

Ν. Χαρδαλιάς: “Πρωτοφανές φαινόμενο – 154 πυρκαγιές” – Ενεργοί εμπρηστές

0
χαρδαλιας
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για πρωτοφανές φαινόμενα με 154 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Κατά τη νέα, τη δεύτερη για σήμερα, έκτακτη ενημέρωση, για την κατάσταση που επικρατεί στα τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα.

98 νέα μέτωπα – 631 απεγκλωβισμοί

Από τις 154 πυρκαγιές, οι 94 ήταν νέα μέτωπα. Στην Αττική η δυσκολία αυτήν τη στιγμή είναι οι περιοχές Βαρυμπόμπης και Θρακομακεδόνων. Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να σταματήσουν τη μάχη στο Πευκόφυτο. Επιχειρούν 700 πυροσβέστες. Μέχρι να νυκτώσει, συνέδραμαν 10 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη. Κύρια μέτωπα θεωρούνται τα της Αττικής (Σταμάτα, Ροδόπολη, Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνε), της  Μεσσηνίας και Ηλείας.

Στη βόρεια Εύβοια η φωτιά κατευθύνεται νότια, με ριπές έως και 5 μποφόρ. Γίνονται προσπάθειες για να ανακοπεί στη Λίμνη. Το λιμενικό σώμα έκανε πάνω από 631 απεγκλωβισμούς ατόμων. 

Στην αρχαία Ολυμπία επιχειρούν 310 πυροσβέστες, όπως και εναέρια μέσα. Συνδρομή παρείχε η ΕΛΑΣ, στρατός και η περιφέρεια και οι ΟΤΑ. Στη Φθιώτιδα, Μεσσηνία, Ανατολική Μάνη και Δωρίδα, οι φωτιές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Διεθνής συνδρομή

Στις κατασβέσεις συντρέχουν 120 πυροσβέστες από Κύπρο και Γαλλία. Η εναέρια συνδρομή προέρχεται από τη Γαλλία και την Κροατία με 2 και 1 καναντέρ αντιστοίχως. Σήμερα αναμένονται 2 αεροσκάφη από τη Σουηδία και από την Ελβετία 2 ελικόπτερα super puma. Αναλυτικά, η βοήθεια προς τη χώρα μας, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλλεγγύης RescEU, είναι:

  • Γαλλία: 82 πυροσβέστες 2 αεροσκάφη
  • Κύπρος: 40 πυροσβέστες 2 αεροσκάφη
  • Κροατία: 1 αεροσκάφος
  • Ουκρανία: 100 πυροσβέστες
  • Ισραήλ: 16 πυροσβέστες
  • Σουηδία: 2 αεροσκάφη
  • Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα
  • Ελβετία: 3 ελικόπτερα 90 πυροσβέστες.

Ακόμη πιο δύσκολη νύκτα – Συλλήψεις εμπρηστών

«Έχουμε μπροστά μας μια ακόμη πιο δύσκολη νύχτα. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενεργά μέτωπα με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Οι καταγγελίες πολιτών, αλλά και δημάρχων για εμπρησμό, κινητοποίησε τις Αρχές. Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προχωρήσει σε τρεις συλλήψεις για εμπρησμό. 

Διαφήμιση