Αρχική Διάστημα Χαρτογραφήθηκαν για πρώτη φορά τα όρια της ηλιόσφαιρας

Χαρτογραφήθηκαν για πρώτη φορά τα όρια της ηλιόσφαιρας

0
ηλιόσφαιρα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι κατάφεραν να ορίσουν το σχήμα της ηλιόσφαιρας και να χαρτογραφήσουν τα όρια της σε ένα τρισδιάστατο χάρτη.

«Είναι η πρώτη φορά που μπορέσαμε πραγματικά να μετρήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα τρισδιάστατο χάρτη της ηλιόσφαιρας», Dan Reisenfeld, Los Alamos National Laboratory.

Ο Ήλιος παράγει συνεχώς ένα ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων, έναν υπερηχητικό άνεμο ιονισμένου πλάσματος. Αυτός ο ηλιακός άνεμος χάνει την ισχύ του όσο απομακρύνεται από την πηγή του και σε κάποιο σημείο δεν είναι αρκετός να υπερνικήσει την πίεση του διαστρικού διαστήματος. Αυτό το όριο, ονομάζεται ηλιόπαυση. Να θυμίσουμε πως την ηλιόπαυση, την έχουν ξεπεράσει και τα δύο Voyager τα οποία ταξιδεύουν πλέον στο διαστρικό διάστημα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Interstellar Boundary Explorer (IBEX) της NASA για να μετρήσουν τα σωματίδια που βρίσκονται στα όρια της ηλιόσφαιρας, μερικά από τα οποία παράγονται από συγκρούσεις σωματιδίων των ηλιακών ανέμων με σωματίδια από το διαστρικό άνεμο.

Η αποκωδικοποίηση αυτής της δραστηριότητας επέτρεψε στους επιστήμονες να ορίσουν με ακρίβεια τα όρια και το σχήμα της ηλιόσφαιρας, τα οποία βέβαια αλλάζουν αναλόγως της έντασης των ηλιακών ανέμων. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν προήλθαν από έναν ολόκληρο ηλιακό κύκλο, από το 2009 έως το 2019.

Όσο για το σχήμα της ηλιόσφαιρας που φαίνεται στις παραπάνω απεικονίσεις, μοιάζει με κομήτη που η ουρά του έχει μήκος τουλάχιστον 350 αστρονομικές μονάδες (AU), ενώ το ύψος φτάνει τις 120AU και το πλάτος μέχρι και 175AU. Η αποστολή του IBEX θα συνεχιστεί μέχρι και το 2025 και έπειτα θα συνεχιστεί από το Interstellar Mapping and Acceleration Probe, προσφέροντας μεγαλύτερη λεπτομέρεια στις μετρήσεις.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Astrophysical Journal Supplement Series.

Με πληροφορίες του ScienceDaily 

 

Διαφήμιση