Αρχική Διάστημα Είναι η μεθανόλη η πηγή ζωής των πλανητών; Τι λέει αστρονομική έρευνα

Είναι η μεθανόλη η πηγή ζωής των πλανητών; Τι λέει αστρονομική έρευνα

0
universe
Εικόνα: UNSPLASH/Billy Huynh
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Είναι η μεθανόλη η πηγή της ζωής των πλανητών; Έρευνα διεθνούς ομάδας ερευνητών, με επικεφαλής την Alice Booth (Πανεπιστήμιο Leiden Ολλανδίας) ανακάλυψε μεθανόλη στο θερμό μέρος ενός δίσκου που σχηματίζει πλανήτες. Η μεθανόλη δεν μπορεί να έχει παραχθεί εκεί. Εκτιμάται ότι προέρχεται από τα σύννεφα ψυχρού αερίου, από τα οποία σχηματίστηκαν το αστέρι και ο δίσκος. Έτσι, η μεθανόλη “κληρονομείται”. Εάν αυτό ισχύει γενικά, θα μπορούσε να δώσει μία νέα αρχή στην ανάπτυξη της ζωής.

Πρόδρομος προβιοτικής χημείας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Nature Astronomy, η μεθανόλη (CH3OH), είναι ένα από τα πιο απλά σύμπλοκα μόρια. Θεωρείται από τους αστρονόμους ως πρόδρομος για την προβιοτική χημεία,  απαραίτητη για τη ζωή. Και αυτό καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σχηματίσει, για παράδειγμα, αμινοξέα και πρωτεΐνες. Οι ερευνητές είχαν ήδη δει ότι η μεθανόλη υπάρχει σε έναν ψυχρό δίσκο σχηματισμού πλανητών γύρω από ένα κοντινό αστέρι. Σε κομήτες και στα σύννεφα ψυχρού αερίου, από τα οποία σχηματίζονται αστέρια. Τώρα, για πρώτη φορά, ανακαλύφθηκε μια μεγάλη δεξαμενή μεθανόλης σε έναν θερμό δίσκο που σχηματίζει πλανήτες.

Προϋπήρχε στα σύννεφα ψυχρού αέρα

Αυτή η δεξαμενή μεθανόλης δεν μπορεί να σχηματιστεί στον ίδιο το θερμό δίσκο, καθώς αυτό είναι χημικά αδύνατο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο πάγος μεθανόλης υπήρχε ήδη στους κόκκους σκόνης στο σύννεφο ψυχρού αερίου, από το οποίο προήλθαν το αστέρι και ο δίσκος. Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας “αυτό είναι ένα πολύ συναρπαστικό και εκπληκτικό αποτέλεσμα”. Είναι η πρώτη σαφής απόδειξη παρατήρησης ότι τα σύνθετα οργανικά μόρια μπορεί να «κληρονομηθούν» από την προηγούμενη φάση των κρύων σκοτεινών νεφών.

planet
Εικόνα: UNSPLASH/Daniel Olah

Αστέρι HD 100546

Οι ερευνητές έκαναν τις παρατηρήσεις τους στο δίσκο που σχηματίζει πλανήτες γύρω από το αστέρι HD 100546. Αυτός ο δίσκος και το αστέρι είναι περίπου 10 εκατ. ετών και βρίσκονται περίπου 360 έτη φωτός από τη Γη. Χρησιμοποίησαν το παρατηρητήριο ALMA, που βρίσκεται στις Άνδεις. Οι αστρονόμοι πραγματικά έψαχναν για το απλό μόριο μονοξείδιο του θείου. Προς έκπληξή τους ανίχνευσαν γραμμές μεθανόλης στα φάσματα τους. Μελλοντικά ελπίζουν να συλλέξουν περισσότερα δεδομένα, ώστε να μπορούν να παρατηρήσουν τις γραμμές μεθανόλης σε υψηλότερη χωρική ανάλυση.

Διαδικασία σχηματισμού αστεριών

Θα αναζητήσουν επίσης πιο σύνθετα μόρια που περιέχουν οξυγόνο, όπως το C2H6O, το C2H4O2 και το C2H4O. Αυτά τα μόρια βρίσκονται επίσης σε κομήτες και σκοτεινά σύννεφα. Οι ερευνητές θέλουν να συγκρίνουν τις ποσότητες αυτών των ουσιών στο δίσκο σχηματισμού πλανητών με τις ποσότητες σε κομήτες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να γνωρίσουν καλύτερα ποιο ποσοστό του οργανικού περιεχομένου επιβιώνει από τη διαδικασία σχηματισμού αστεριών. Και αυτό, με τη σειρά του, είναι σημαντικό για την καλύτερη κατανόηση των χημικών διεργασιών κατά το σχηματισμό πλανητών. Άλλωστε, οι παγωμένοι αστεροειδείς, όπως οι κομήτες, είναι τα δομικά στοιχεία των πλανητών.

 

Διαφήμιση