Αρχική Special Topics Ισπανία: Εντυπωσιάζει ο μετεωρίτης που εμφανίστηκε στον ουρανό -Bίντεο

Ισπανία: Εντυπωσιάζει ο μετεωρίτης που εμφανίστηκε στον ουρανό -Bίντεο

Ένα φαντασμαγορικό θέαμα χάρισε ο ουρανός της Ισπανίας στους κατοίκους της, όταν ο μετεωρίτης έκανε μία εντυπωσιακή είσοδο το βράδυ της Κυριακής, 14 Απριλίου. 

0
Μετεωρίτης
Διαφήμιση

Ο μετεωρίτης έκανε την είσοδο του και εξερράγη στο νυχτερινό ουρανό της Ισπανίας, ενώ το ατμοσφαιρικό φαινόμενο ήταν ορατό από πολλές πόλεις της Ισπανίας την Κυριακή.

Οι τυχεροί μπόρεσαν να παρατηρήσουν έναν μετεωρίτη, που ταυτοποιήθηκε ως #SPMN140424, στον ουρανό της Γρανάδας και της Χαέν, στην Ανδαλουσία , στις 14 Απριλίου. Η φωτεινότητα του ουράνιου σώματος ξεπέρασε αυτή της πανσελήνου.

Ακόμα και στην ισπανική πόλη Βαλένθια, σε απόσταση μεγαλύτερη των 400 χιλιομέτρων, ήταν ορατό το φως που εξέπεμπε το ατμοσφαιρικό φαινόμενο. Επίσης στο Αλικάντε, οι άνθρωποι μπόρεσαν να παρατηρήσουν διάφορα φωτεινά φαινόμενα που σχετίζονται με τον κατακερματισμό του ουράνιου αυτού σώματος, όταν δηλαδή ο μετεωρίτης διασπάται.

Όταν μετεωρίτης έπεφτε κοντά στο Μέτσοβο

Ο μετεωρίτης, που καταγράφηκε από συστήματα παρακολούθησης, εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ιωαννίνων και δήμου Καλαμπάκας, νότια του Μετσόβου, ενώ δύο ημέρες αργότερα μετεωρίτης πέρασε πάνω και από τον Αττικό ουρανό!

Την είσοδο ενός μετεωροειδούς στον ελληνικό εναέριο χώρο κατέγραψε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τρία ακόμα συστήματα παρακολούθησης μετεώρων, βολίδων και φωτοβολίδων, τα ξημερώματα της 18ης Φεβρουαρίου 2024 από τέσσερις διαφορετικές κάμερες.

Κάμερα κατέγραψε την πτώση μετεωρίτη κοντά στο Μέτσοβο

 

Η αρχική εκτίμηση από τον συνδυασμό των δεδομένων είναι ότι «το μετεωροειδές εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ιωαννίνων και δήμου Καλαμπάκας, νότια του Μετσόβου και σε υψόμετρο περίπου 80 χλμ από το έδαφος. Λόγω της λαμπρότητας της φωτοβολίδας είναι πιθανό ένα κομμάτι του αρχικού σώματος να έχει καταφέρει να επιβιώσει της καύσης και να έχει φτάσει στο έδαφος (μετεωρίτης)». Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες αναφέρονται κατά προσέγγιση στο σημείο εισόδου του μετεωροειδούς στη γήινη ατμόσφαιρα και όχι στην περιοχή της πιθανής πρόσκρουσης.

 

Διαφήμιση