Σύνταξη: ecozen.gr
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 στην Ευρώπη αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα τερματίζοντας την μείωση έξι εβδομάδων.
Αυτό ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Πάνω από ένα εκατομμύριο νέες περιπτώσεις COVID-19 καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα σε 51 χώρες της ευρωπαϊκής περιοχής του ΠΟΥ.
Αυτό αντιπροσώπευε μια αύξηση 9% την προηγούμενη εβδομάδα. Και “έβαλε τέρμα στην πολλά υποσχόμενη μείωση έξι εβδομάδων”, δήλωσε ο Δρ Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, σε δημοσιογράφους.
Η αναζωπύρωση είναι ιδιαίτερα έντονη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Αν και αρκετές Δυτικές χώρες στις οποίες τα ποσοστά ήταν ήδη υψηλά, σημείωσαν επίσης άνοδο.
Αιχμές για την κατάσταση στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία
Ο Δρ Χανς Κλούγκε αναφέρθηκε και στην συνεχιζόμενη πίεση στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία και στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.
Επισημαίνοντας πως “πάνω από ένα χρόνο στην πανδημία τα συστήματα υγείας μας δεν πρέπει να βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση”.
Προέτρεψε τις χώρες να “επιστρέψουν στα βασικά”. Αυξάνοντας την επαγρύπνηση για τις μεταλλάξεις, βελτιώνοντας τις δοκιμές, τον εντοπισμό επαφών και την απομόνωση κρουσμάτων. Καθώς και να επιταχύνουν τη διάθεση των εμβολίων.
Η κατάσταση με τις μεταλλάξεις
Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι η παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αναφερθεί σε 43 από τις χώρες της περιοχής.
Οι μεταλλάξεις της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας έχουν μέχρι στιγμής παρατηρηθεί σε 26 και 15 χώρες αντίστοιχα.
Επιπλέον, 45 από τις 51 χώρες της περιοχής έχουν ξεκινήσει εμβολιασμούς.
“Το 1,9% του πληθυσμού σε 40 χώρες και το 24,5% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας σε 20 χώρες, έχουν λάβει την ολοκληρωμένη σειρά εμβολιασμού κατά του COVID-19″, αναφέρει ο Δρ Κλουτζ.
Κάλεσε τις αρχές να μεριμνήσουν ώστε οι γυναίκες να συμμετέχουν περισσότερο στη λήψη αποφάσεων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο σχετικά με την πρόληψη και τον έλεγχο του COVID-19.
“Πριν από πέντε εβδομάδες, από τα 1,3 εκατομμύρια εργαζομένους στον τομέα της υγείας που είχαν μολυνθεί με το COVID-19, το 68% ήταν γυναίκες”, τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ στην Ευρώπη.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Δρ Μάικ Ράιαν, διευθυντής του ΠΟΥ για το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ότι “δεν είναι ρεαλιστικό” να πιστεύουμε ότι η πανδημία θα έχει τελειώσει πριν από το τέλος του έτους.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο Δρ Τένδρος Αντάνομ Γκεμπρεγεσούς, ζήτησε επίσης μεγαλύτερη αλληλεγγύη εμβολίων.
Λέγοντας ότι είναι “λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένες χώρες συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό νεότερων, πιο υγιών ενηλίκων με χαμηλότερο κίνδυνο για τη νόσο στους ίδιους τους πληθυσμούς έναντι των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ηλικιωμένων αλλού”.
Η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού τους πριν από το τέλος του καλοκαιριού.
Στο 90% η μετάλλαξη σε περιοχές της Ελλάδας
“Σε ορισμένες περιοχές η μετάλλαξη έχει επικρατήσει στο 90% σε άλλες περιοχές από το 40% πριν μια εβδομάδα τώρα είναι στο 60%”.
Αυτό δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Όπως υπογράμμισε “είναι θέμα χρόνου ο ιός που μεταδίδεται ταχύτερα να αντικαταστήσει τον άλλο που είναι βραδύτερος.
Χρειάζεται τήρηση των μέτρων, σωστή και καθολική χρήση της μάσκας, οι επόμενες ήμερες η πίεση στο ΕΣΥ θα αυξηθεί με περισσότερες εισαγωγές και διασωληνώσεις.
Πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ακόμα”.