Αρχική COVID-19 ΠΟΥ: «Μη ρεαλιστικό» να τελειώσει η πανδημία μέχρι το τέλος του έτους

ΠΟΥ: «Μη ρεαλιστικό» να τελειώσει η πανδημία μέχρι το τέλος του έτους

0
ΠΟΥ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Είναι «μη ρεαλιστικό» να πιστεύουμε ότι η πανδημία COVID-19 θα έχει τελειώσει πριν από το τέλος του έτους. Αυτό τόνισε ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Δρ Μάικλ Ράιαν, διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, δήλωσε σε δημοσιογράφους από τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στη Γενεύη ότι «αυτή τη στιγμή ο ιός ελέγχεται αρκετά.

Θα είναι πρόωρο και νομίζω ότι δεν είναι ρεαλιστικό, να πιστεύουμε ότι θα τελειώσουμε με αυτόν τον ιό μέχρι το τέλος του έτους».

Σημείωσε ωστόσο ότι «τα εμβόλια έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη δυναμική μετάδοσης. Και πιστεύω ότι θα επιταχύνουμε προς τον έλεγχο αυτής της πανδημίας».

κορονοϊός

Η αύξηση των λοιμώξεων

Ο αριθμός των νέων παγκόσμιων λοιμώξεων αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά σε σχεδόν δύο μήνες.

Οι αναφερόμενες περιπτώσεις αυξήθηκαν σε τέσσερις από τις έξι περιοχές του ΠΟΥ. Την Αμερική, την Ευρώπη, τη Νοτιοανατολική Ασία και την ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτό είναι απογοητευτικό, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Δρ. Τένδρος Αντάνομ Γκεμπρεγεσούς.

Εργαζόμαστε για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτές τις αυξήσεις στη μετάδοση.

Μερικά από αυτά φαίνεται να οφείλονται στη χαλάρωση των μέτρων δημόσιας υγείας, στη συνεχή κυκλοφορία παραλλαγών και στους ανθρώπους που απογοητεύουν».

Είπε ότι ενώ τα εμβόλια θα βοηθούν στη διάσωση ζωών, «εάν οι χώρες βασίζονται αποκλειστικά στα εμβόλια, κάνουν λάθος.

Τα βασικά μέτρα για τη δημόσια υγεία παραμένουν το θεμέλιο της αντίδρασης».

κορονοϊός αφρική

H ανισότητα στην πρόσβαση στο εμβόλιο

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, τόνισε επίσης την ανισότητα στην πρόσβαση στο εμβόλιο. Χαιρέτισε τις πρώτες δόσεις εμβολίου Covid-19 που χορηγήθηκαν στην Αφρική τη Δευτέρα, στην Ακτή Ελεφαντοστού και στη Γκάνα.

Αλλά πρόσθεσε ότι «είναι λυπηρό που αυτό συμβαίνει σχεδόν τρεις μήνες αφότου μερικές από τις πλουσιότερες χώρες ξεκίνησαν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους.

Και είναι λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένες χώρες συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό νεότερων, υγιέστερων ενηλίκων με χαμηλότερο κίνδυνο ασθένειας στους ίδιους τους πληθυσμούς τους, έναντι των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ηλικιωμένων αλλού.

Οι χώρες δεν είναι σε αγώνα μεταξύ τους. Είναι μια κοινή φυλή κατά του ιού.

Δεν ζητάμε από χώρες να θέσουν σε κίνδυνο τους δικούς τους ανθρώπους. Ζητάμε από όλες τις χώρες να συμμετέχουν σε μια παγκόσμια προσπάθεια καταστολής του ιού παντού.

Ανησυχούμε επίσης για την αναφερόμενη σύλληψη εργαζομένων στον τομέα της υγείας στη Μιανμάρ που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανταπόκριση στο Covid-19 και την παροχή άλλων βασικών υπηρεσιών υγείας.

Και στην Αιθιοπία, η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην περιοχή Τίγκρεϋ έχει θέσει εκτός λειτουργίας πολλές εγκαταστάσεις υγείας και νοσοκομεία.

Ανησυχούμε βαθιά για τον κίνδυνο ασθενειών λόγω έλλειψης τροφής, καθαρού νερού, καταφυγίου και πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη».

Διαφήμιση