Αρχική COVID-19 Πώς να προφυλαxτείτε από τον covid-19 μέσα στο αυτοκίνητο

Πώς να προφυλαxτείτε από τον covid-19 μέσα στο αυτοκίνητο

0
αυτοκίνητο
Διαφήμιση

Η πανδημία του κορονοϊού θέτει νέους κανόνες ασφαλείας για τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Έτσι, λοιπόν και για την διασφάλιση ενός υγειούς περιβάλλοντος μέσα στο αυτοκίνητο μας, σε περίπτωση που θα χρειαστεί να έχουμε και κάποιον συνεπιβάτη, υπάρχουν κάποιοι κανόνες.

Μπορεί η χρήση του αυτοκινήτου να είναι πιο ασφαλής σε σχέση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ωστόσο δεν παύει να ελλοχεύει κινδύνους καθώς πρόκειται για έναν χώρο μικρό και κλειστό. Ακόμα κι αν όλοι οι επιβάτες φορούν μάσκες, μερικά μικρά σωματίδια μπορούν να διαφύγουν στον αέρα.

Ο Varghese Mathai, φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, Amherst, υπογραμμίζει μάλιστα την σημασία της χρήσης της μάσκας μέσα στο αυτοκίνητο.

Πώς τα σωματίδια κινούνται μέσα στο αυτοκίνητο

Ο Mathai, μαζί με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπράουν, φτιάχνουν ένα μοντέλο που εξηγεί πως τα σωματίδια μπορούν να κινούνται μέσα στα οχήματα ανάλογα τα επίπεδα αερισμού.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science Advances νωρίτερα αυτό το μήνα, μετά από προσομοίωση αποδείχτηκε ότι ο αερισμός του οχήματος για την πιο πετυχημένη εκκαθάριση σωματιδίων επιτεύχθηκε όταν ήταν ανοιχτά όλα τα παράθυρα.

Χαρακτηριστικά, όταν όλα τα παράθυρα ήταν κλειστά, το 8% έως και το 10% των μικροσκοπικών σωματιδίων που ένα άτομο εξέπνεε μπορούσε να φτάσει στο άλλο. Στον αντίποδα, όταν ήταν ανοιχτά και τα 4 παράθυρα αυτός ο αριθμός μειώθηκε στο 0,2% – 2%. 

Ωστόσο, κατά την διάρκεια του Χειμώνα αυτή η λύση μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα εφικτή λόγω του κρύου. Έτσι, οι συγγραφείς της μελέτης πειραματίστηκαν με εναλλακτικές λύσεις και υπέβαλαν κάποιες προτάσεις.

Δύο επιβάτες – Δύο ανοιχτά παράθυρα

Εάν πρόκειται να ανοίξετε δύο παράθυρα, επιλέξτε αυτά που βρίσκονται απέναντι από τον οδηγό και τον επιβάτη.

Η προσομοίωση έγινε σε ένα αυτοκίνητο Toyota Prius που κινούνταν με 50 μίλια την ώρα, με έναν οδηγό στο μπροστινό αριστερό κάθισμα και έναν επιβάτη πίσω δεξιά. 

Σε αυτή την περίπτωση όπου στο όχημα βρίσκεται ο οδηγός και ένας επιβάτης πίσω δεξιά, η καλύτερη δυνατή επιλογή είναι το άνοιγμα των παραθύρων απέναντι από τον οδηγό (εμπρός δεξιά) και απέναντι από τον επιβάτη (πίσω αριστερά). Σε ένα κινούμενο αυτοκίνητο, ο καθαρός αέρας συνήθως ρέει μέσα από το πίσω παράθυρο και έξω από το μπροστινό παράθυρο, είπε ο Mathai.

Το άνοιγμα των παραθύρων απέναντι από τους επιβάτες όχι μόνο παρέχει σημείο εισόδου και εξόδου για σωματίδια, αλλά δημιουργεί επίσης ρεύμα αέρα που χωρίζει τον επιβάτη από τον οδηγό.

Ανοιχτά παράθυρα και χρήση μάσκας

Είναι πολύ σημαντικό να είναι ανοιχτά τα παράθυρα τουλάχιστον στη μισή διαδρομή και να χρησιμοποιείται μάσκα από όλους τους επιβαίνοντες στο όχημα.

Το να μοιράζεσαι ένα αυτοκίνητο με κάποιον που δεν μένεις στο ίδιο σπίτι είναι επικίνδυνο και το άνοιγμα παραθύρων είναι ένας τρόπος για να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος.

Ωστόσο, ο Mathai προειδοποιεί ότι ο επιπλέον αερισμός δεν είναι υποκατάστατο άλλων μέτρων πρόληψης, όπως η χρήση μάσκας, το πλύσιμο χεριών και η απολύμανση κοινών επιφανειών.

Χρήση πλαστικών εμποδίων μεταξύ οδηγού και επιβάτη

Τα πλαστικά εμπόδια μεταξύ οδηγού και επιβάτη θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση κινδύνου.

Ωστόσο, ο Mathai είπε ότι, ενώ τέτοια φύλλα δεν είναι υποκατάστατο του καθαρού αέρα, δεν είναι κακό να τα έχουμε.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι: “Τα πλαστικά εμπόδια είναι χρήσιμα για την αποτροπή κάθε είδους μετάδοσης σταγονιδίων, συμπεριλαμβανομένων των μικρών. Αλλά ένας καλύτερος τρόπος είναι να έχουμε επίσης σύστημα εξαερισμού, έτσι ώστε ο αέρας μέσα στην καμπίνα να αναπληρώνεται με καθαρό αέρα από τον εξωτερικό.”

Πηγή: sciencealert.com

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση