Αρχική COVID-19 Μαγιορκίνης: Η πανδημία είναι δυσανάλογα κατανεμημένη στην Αττική

Μαγιορκίνης: Η πανδημία είναι δυσανάλογα κατανεμημένη στην Αττική

0
Χαρδαλιάς- Μαγιορκίνης
Εικόνα: tovima.gr
Διαφήμιση

Με ανησυχητικά αυξημένο τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας της Παρασκευής, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Γκίκα Μαγιορκίνη, ενώ σύμφωνα με τον τελευταίο, αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας του νέου κορονοϊού προς το τέλος του μήνα.

Η πανδημία “εστιάζει” στην Αττική

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως η επιδημία εμφανίζει ανοδικές τάσεις στα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους διασωληνωμένους αυξάνοντας την πίεση στο σύστημα υγείας. Η δυναμική της επιδημίας του κορονοϊού είναι δυσανάλογα κατανεμημένη στην περιφέρεια Αττικής.

Ο καθηγητής τόνισε πως η αύξηση των νέων κρουσμάτων, αλλά και των διασωληνωμένων από τον κορωνοϊό γίνεται αργά, αλλά όχι σταθερά και ακολουθεί διακυμάνσεις. Ωστόσο, διαπιστώνει πως το σενάριο της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού φαίνεται να έχει απομακρυνθεί.

Αυξάνεται η μεταδοτικότητα όσο πέφτει η θερμοκρασία

Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε πως το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στο βόρειο ημισφαίριο εισέρχεται σε περίοδο αυξημένης μεταδοτικότητας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η θερμοκρασία πέφτει και η δραστηριότητα μεταφέρεται σε εσωτερικούς χώρους. Όπως είπε, οι κλειστοί χώροι και η αυξημένη θερμοκρασία σε αυτούς καθιστά τη μετάδοση του ιού ως και 10 φορές πιο υψηλή. Συγκεκριμένα, ο επίκουρος καθηγητής σημείωσε πως κάτι τέτοιο αναμένεται στη χώρα μας από τα τέλη Οκτώβρη.

Οι αστάθμητοι παράγοντες

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως δύο παράγοντες παραμένουν αστάθμητοι στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο πρώτος αφορά στους ασυμπτωματικούς ασθενείς και ο δεύτερος στο γεγονός πως η μετάδοση μπορεί να γίνει σε μεγάλο αριθμό ατόμων.

Μια τέτοια υπερμετάδοση μπορεί να αλλάξει την εικόνα της επιδημίας του κορονοϊού από τη μια μέρα στην άλλη. Ο καθηγητής επανέλαβε πως πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας σιωπηλούς φορείς της επιδημίας και να ακολουθούμε τα μέτρα περιορισμού μετάδοσης του ιού.

Ενθαρρυντικές μελέτες θεραπείας του κορωνοϊού

Τέλος, ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε σε πρώιμες μελέτες μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς κορονοϊού. Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως όταν μολυνθεί κάποιος από τον ιό χρειάζεται ένα διάστημα ώστε το ανοσοποιητικό να τον εντοπίσει και να φτιάξει τα κατάλληλα αντισώματα.

Οι επιστήμονες λοιπόν παρέχουν ενδοφλέβια τεχνητά παρασκευασμένα αντισώματα στους ασθενείς. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, καθώς ένα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων έδειξε να επισπεύδει την κάθαρση του ιού από το αναπνευστικό σύστημα.

Ν. Χαρδαλιάς: “Είμαστε ακόμη μακριά από το lockdown”

Εάν τηρήσουμε τα μέτρα δεν χρειάζεται κανένα lockdown» δήλωσε εμφατικά ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ εξέφρασε την οργή του για όσους ενδεχομένως θέλουν να υπονομεύσουν την συλλογική προσπάθεια. «Αν κάποιοι προσπαθούν να υπονομεύσουν την εθνική προσπάθεια, τότε προφανώς θα πάμε σε λοκ ντάουν αλλά είμαστε ακόμη μακριά από ένα lockdown» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας. Παράλληλα επέκρινε όσους στηρίζουν διαδηλώσεις χωρίς μέτρα προστασίας.

Χαρδαλιάς: Παρατείνονται τα περιοριστικά στις πύλες εισόδου έως τις 12 Οκτωβρίου

Την παράταση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό στις πύλες εισόδου μέχρι τις 12 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς σχολιάζοντας τα σενάρια περί νέων μέτρων, τόνισε: «Ακούω να ρωτάνε αν θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα. Το ερώτημα είναι αν τηρούνται τα μέτρα που έχουμε πάρει. Ο ιός χτυπά όλους, ανεξαιρέτως ποιος είναι και τι ηλικία έχει».

«Η τήρηση των μέτρων δεν είναι καταναγκασμός. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να προφυλασσόμαστε. Άλλος τρόπος αντιμετώπισης δεν υπάρχει κι έρχεται χειμώνας που τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα», πρόσθεσε.

Η τελευταία εβδομάδα παρουσιάζει σταθεροποίηση του ημερησίου αριθμού κρουσμάτων επεσήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος τόνισε ότι παραμένει εκτεταμένη η διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες, με Μ.Ο. ηλικίας κρουσμάτων τα 39 έτη.

Με πληροφορίες από iefimerida.gr

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση