Αρχική COVID-19 Προειδοποίηση για σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα κρονοϊού

Προειδοποίηση για σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα κρονοϊού

0
Forbes Brain damage
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Οι γιατροί ενδέχεται να παραβλέπουν σημάδια σοβαρών ή και δυνητικά θανατηφόρων εγκεφαλικών δυσλειτουργιών προκαλούμενων από τον κορονοϊό, καθώς αυτά προκύπτουν σε ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία ή ασθενείς που αναρρώνουν , προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και αφορά πάνω από 40 Βρετανούς ασθενείς των οποίων οι επιπλοκές κυμαίνονται από εγκεφαλική μόλυνση, ντελίριο, νευρολογική βλάβη έως και εγκεφαλικό, δείχνει ότι σε μερικές περιπτώσεις, το νευρολογικό πρόβλημα ήταν το πρώτο και μοναδικό σύμπτωμα από τον κορονοϊό.

Οι περιπτώσεις αυτές υπέδειξαν μια κρίσιμη για τη ζωή κατάσταση που ονομάζεται Οξεία διάχυτη Εγκεφαλομυελίτιδα (Αdem). Μάλιστα, στο Ινστιτούτο Νευροβιολογίας του UCL, οι περιπτώσεις Adem σημείωσαν αύξηση, από 1 το μήνα πρίν την πανδημία, σε 2 έως 3 την εβδομάδα τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Ενώ, μια γυναίκα 59 ετών πέθανε μετά την επιπλοκή.

Adem πολλές βλάβες αφήνουν τον ασθενή σε κατάσταση φυτού wikipedia
Οξεία Διάχυτη Εγκεφαλομυελίτιδα: Εικόνα με πολλές βλάβες που αφήνουν τον ασθενή σε κατάσταση “φυτού” -Φωτό από wikipedia

Περίπου 12 ασθενείς παρουσίασαν μόλυνση του κεντρικού νευρικού συστήματος, 10 είχαν εγκεφαλική πάθηση όπως ντελίριο ή ψύχωση, 8 έπαθαν εγκεφαλικό και επιπλέον 8 είχαν περιφερειακά νευρολογικά θέματα. Οι περισσότεροι διαγνώστηκαν με το σύνδρομο Guillain-Barré, μία ανοσολογική αντίδραση που επιτίθεται στα νεύρα και προκαλεί παράλυση. Ενώ, είναι θανατηφόρα στο 5% των περιπτώσεων.

Βλέπουμε πράγματα στον τρόπο που ο Covid-19 επηρεάζει τον εγκέφαλο που δεν έχουμε παρατηρήσει ποτέ με άλλους ιούς” αναφέρει ο Michael Zandi, βασικός συντάκτης της έρευνας και σύμβουλος στο Ινστιτούτο και στον Οργανισμό University College London Hospitals NHS. Ενώ, προσέθεσε:

“Μπορείς να παρουσιάσεις σοβαρή νευροπαθολογία, να αρρωστήσεις βαριά, αλλά στην πραγματικότητα να έχεις ανεπαίσθητα συμπτώματα στους πνεύμονες”

Η Αdem έχει αρκετές ομοιότητες με την σκλήρυνση κατά πλάκας , αλλά είναι πιο κρίσιμη και συνήθως συμβαίνει ως εφάπαξ επεισόδιο. Μερικοί ασθενείς μένουν με χρόνια δυσλειτουργία, ενώ άλλοι μπορούν να πετύχουν καλή αποκατάσταση.

Οι περιπτώσεις αυτές προσθέτουν προβληματισμό για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του Covid-19, καθώς πολλοί ασθενείς παραμένουν με δυσκολίες αναπνοής και κόπωση για πολύ καιρό αφού έχουν ξεπεράσει τον ιό, ενώ άλλοι με ατονία, αδυναμία και προβλήματα μνήμης.

Παράδοξα περιστατικά

Ψύχωση psychosissucksca
Καλλιτεχνική απεικόνιση του τι βλέπει κάποιος με Ψύχωση -Εικόνα από psychosissucks.ca

Χαρακτηριστικό, είναι ένα περιστατικό μιας 55χρονης γυναίκας με κανένα ιστορικό ψυχιατρικής ασθένειας. Μετά το εξιτήριο που έλαβε από το νοσοκομείο όπου θεραπευόταν από τον κορονοϊό, άρχισε να έχει παράξενη συμπεριφορά. Έβαζε και έβγαζε επανειλημμένα το παλτό της και άρχισε να έχει παραισθήσεις, ενώ ανέφερε ότι είδε μαϊμούδες και λιοντάρια μέσα στο σπίτι της. Εισήχθη ξανά στο νοσοκομείο και σταδιακά βελτιώθηκε μέσω αντιψυχωτικής αγωγής.

Άλλο παράδοξο περιστατικό, αφορά μια γυναίκα 47 ετών, που παρουσίασε πονοκέφαλο και μούδιασμα στο δεξί χέρι της μια βδομάδα μετά την παύση συμπτωμάτων όπως απλός βήχας και πυρετός. Αργότερα, έγινε αδρανής και δεν ανταποκρινόταν και χρειάστηκε έκτακτο χειρουργείο προκειμένου να αφαιρεθεί τμήμα του κρανίου της ώστε να αποσυμφορηθεί η πίεση εντός του εγκεφάλου.

Δεδομένου ότι πολλοί ασθενείς είναι σοβαρά άρρωστοι από κορονοϊό (με άλλη συμπτωματολογιά), ίσως δεν επιτρέπει ακόμα την περαιτέρω εξέταση του εγκεφάλου τους. Οπότε, ίσως να μην έχει φανεί ακόμη όλη η διάσταση του προβλήματος στις εγκεφαλικές λειτουργίες που αποτελεί αντίκτυπο της πανδημίας.

Ο Zandi πάντως συνιστά στους παθολόγους να είναι σε επιφυλακή για τέτοιες πιθανές επιπλοκές από τον κορονοϊό. Αλλά, και άλλα μέλη του συστήματος υγείας να συζητούν με νευρολόγους εάν διακρίνουν ύποπτη συμπτωματολογία.

Υπάρχει εύλογη φοβία, μήπως μακροπρόθεσμα προβλήματα ανακύψουν τα επόμενα χρόνια, στον απόηχο της πανδημίας στους ασθενείς που υπέφεραν από αυτή και πρέπει να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα.

Η μετά-κορονοϊού αποκατάσταση

sharon mccutcheon
by Sharon McCutcheon

Από τη μεριά του, ο David Strain, πρεσβύτερος κλινικός λέκτορας στο University of Exeter Medical School, ανέφερε ότι μόνο ένας μικρός αριθμός ασθενών από κορονοϊό, εμφάνισε σοβαρά νευρολογικές επιπλοκές και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να γίνει αντιληπτός ο συσχετισμός. Ωστόσο, τόνισε, “Είναι πολύ σημαντικό να προετοιμάσουμε προγράμματα αποκατάστασης μετά-κορονοϊού“.

Κάποιοι ασθενείς θα χρειαστούν μεγάλο διάστημα αποκατάστασης, τόσο σωματικής, όπως μέσω της άσκησης, όσο και εγκεφαλικής. Πρέπει να καταλάβουμε περισσότερα για το τι προκαλεί αυτή η μόλυνση στον εγκέφαλο” προσέθεσε.

Πηγή: theguardian.com

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση