Αρχική COVID-19 Τσιόδρας: Κανένας νέος θάνατος και ελπιδοφόρα νέα για τεχνική εμβολιασμού στις ΗΠΑ

Τσιόδρας: Κανένας νέος θάνατος και ελπιδοφόρα νέα για τεχνική εμβολιασμού στις ΗΠΑ

0
Τσιόδρας
(POOL EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα από τις ΗΠΑ, καθώς ο κ. Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού μίλησε για τη μελέτη ενός εμβολίου στις ΗΠΑ, που φαίνεται πως οδηγεί στην παραγωγή αντισωμάτων και βασίζεται στην τεχνική Messenger RNA. Αναλυτικά είπε:

«Χθες άρχισε η μελέτη εμβολίου στις ΗΠΑ που βασίζεται στην τεχνική Messenger RNA. Με αυτή την πρωτοπόρα τεχνική εμβολιασμού, κατά κάποιο τρόπο δίνονται οδηγίες στα κύτταρα του εμβολιασμένου για το πώς να κατασκευάσει πρωτεΐνες που μοιάζουν αλλά δεν είναι ο ιός. Έτσι το εμβόλιο οδηγεί στην παραγωγή σε κάτι που μοιάζει με ένα κομμάτι του ιού, κάποιον ψευτο-ιό. Και άρα δεν αρρωσταίνεις, αλλά φτιάχνεις αντισώματα που καταπολεμούν τον πραγματικό ιό.

Νομίζω πρέπει να είμαστε με επαγρύπνηση στην αλήθεια του ιού και όχι σε ψέματα, που μας στεναχωρούν λίγο στην αρχή, σαν ένα τσίμπημα εμβολίων, αλλά γεννούμε αντισώματα και δεν μας αγγίζουν. Δεν κοιτάμε τα fake news, δεν προσηλωνόμαστε στα social media σε ό τι αφορά τον ιό, προσηλωνόμαστε στην επιστήμη. Κι αυτό δε θα μας αποσπά ποτέ από τον αληθινό στόχο μας, αυτό στον οποίο όλοι συμμετέχουμε. Αναζητούμε την αλήθεια η οποία θα μας ελευθερώσει από τον ιό».

Κανένας νεκρός σήμερα – 2.642 συνολικά περιπτώσεις

Κορονοϊός

Δεύτερη ημέρα εκτός καραντίνας και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην Ελλάδα, με τους πολίτες να συμμορφώνονται με τα νέα δεδομένα και τους καινούριους κανονισμούς που έφερε η νέα πραγματικότητα στην εποχή της πανδημίας, με τις μάσκες και τα αντισηπτικά να είναι τα απαραίτητα αξεσουάρ για να παραμείνουμε προστατευμένοι και να μην υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση της ιογενούς πνευμονίας.

Δέκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 καταγράφηκαν σήμερα στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιπτώσεων που νοσούν στα 2.642, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Από αυτά, το 55,4% αφορά σε άνδρες, τα 598 είναι σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.317 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια ώρα, το σημαντικότερο είναι ότι δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος, με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει 146, εκ των οποίων οι 39 γυναίκες. Τα θύματα είχαν μέση ηλικία τα 75 έτη και το 93,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται δισωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι συνολικά 35 με μέση ηλικία τα 67 έτη. Το 23% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 97% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας άνω των 70 ετών. Τέλος, 81 συμπολίτες μας εξήλθαν από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Έως σήμερα έχουν συνολικά ελεγχθεί 83750 κλινικά δείγματα.

Η υγιεινή χεριών και η Επιτροπή

Πλύσιμο χεριών

Εκτενή αναφορά έκανε στην υγιεινή των χεριών, ως βασικό μέτρο πρόληψης, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής των Χεριών. Το πλύσιμο των χεριών, είπε, είναι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα ασπίδα προστασίας. Το να πλένει κανείς τα χέρια του είναι σημαντικό να γίνεται με το σωστό τρόπο και την κατάλληλη στιγμή.

«Εμείς εδώ τους τελευταίους μήνες υιοθετούμε τις εισηγήσεις μιας Επιτροπής 26 ατόμων. Η ζωή συνεχίζεται και κάποια στιγμή όλοι μας θα θυμόμαστε τον αιματηρό αγώνα που δώσαμε όλοι μαζί. Σήμερα όπως κάθε χρόνο, στις 5 Μαΐου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Υγιεινής των χεριών. Η οποία τονίζει το μήνυμα των καθαρών χεριών και ειδικά τώρα στην περίπτωση του κορονοϊού.

Το κύριο μήνυμα αναφέρεται στις Υγειονομικές Μονάδες και αναγνωρίζει στην συμβολή των υγειονομικών που φροντίζουν τις ζωές μας. Αν υιοθετήσουμε την υγιεινή των χεριών στην καθημερινότητά μας, αν μεταδώσουμε το μήνυμα στα μέλη της οικογένειάς μας, στους φίλους μας, σε κάθε μέρος που βρισκόμαστε, τότε όλοι θα συμβάλλουμε στην προσπάθεια να προστατευτεί η κοινωνία από την εξάπλωση του ιού. Να θυμόμαστε όμως ότι το να πλένει κανείς τα χέρια του, είναι αποτελεσματικό όταν εφαρμόζεται την κατάλληλη στιγμή, με την σωστή μέθοδο και την σωστή τεχνική. Εδώ μας βοηθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο «Ασθενής 0»

Ο κ.Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον «ασθενή 0» της Γαλλίας, που είχε επιβεβαιωθεί θετικός στις 27 Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις σε άλλες χώρες. Παράλληλα, ζήτησε να μην πιστεύουμε τα fake news και τις κάθε λογής αναρτήσεις στα social media.

Το κάπνισμα

Κάπνισμα

Ερωτηθείς σχετικά, ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε σε δύο μελέτες με αντικρουόμενα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά το κάπνισμα ως παράγοντα αυξημένου κινδύνου για τους ασθενείς με covid-19. Μελέτη στη Γαλλία έδειξε ότι δεν λειτουργούσε επιβαρυντικά, μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο κ.Τσιόδρας είπε ότι πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα, αλλά εκτίμηση ότι είναι πιθανό η μελέτη των ΗΠΑ να έχει ορθότερο αποτέλεσμα.

Η περίπτωση του ασθενή με εγκεφαλική αιμορραγία 

Στη συνέχεια, ο κ.Τσιόδρας σημείωσε ότι στην Ελλάδα ρισκάραμε να καταγράψουμε περισσότερους θανάτους, παρά να υποκαταγραφούν. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, περίπτωση ασθενούς με εγκεφαλική αιμορραγία, που είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό και ο θάνατός του θα μπορούσε να είχε καταγραφεί από το πρώτο αίτιο. Ωστόσο, καταγράφηκε ως θάνατος από τον κορονοϊό, από τη στιγμή που είχε προσβληθεί.

«Οι καμπύλες φθίνουν, αυτή τη στιγμή», είπε ο κ.Τσιόδρας και συνεχίζοντας τόνισε πως «είμαστε σε μια φάση που η επιδημία έχει ελεγχθεί. Όλα συνυπολογίζονται. Το R0 είναι πολύπλοκη συνάρτηση με πολλές μεταβλητές, που αλλάζουν. Τα βλέπουμε καθημερινά, και διατυπώνουμε εκτιμήσεις ανάλογα. Δεν θέλω να κάνω τον προφήτη κακών, όσο καλύτερη θα είναι η συμπεριφορά μας, τόσο καλύτερα θα πάμε».

Η συγκινητική αναφορά του καθηγητή για τους νεκρούς

Κορονοϊός

«Πρέπει να πω ότι με έχει κουράσει η φιλολογία των θανάτων. Η ανάγκη να μιλάμε γι’ αυτούς σαν μέρος της καθημερινής αναφοράς. Πιστέψτε με δεν είναι κίνητρο για φόβο, ούτε για να προκαλέσει πανικό. Είναι κατά τη γνώμη μου ότι αποδίδουμε τιμή στους αγαπημένους μας, που έφυγαν από κοντά μας. Να θυμόμαστε το τίμημα που πληρώσαμε και πληρώνουμε σαν κοινωνία για τον νέο ιό.

Είναι άλλοι καιροί, είναι μοναδικές στιγμές. Διανύουμε ταυτόχρονα δυο δύσκολες και ταυτόχρονες κρίσεις. Από τη μία, έχουμε τον ιό να παρουσιάζεται ως συνεπιβάτης στην καθημερινότητά μας. Κάποτε σιωπηλός. Και θέλουμε να μην τον αφήσουμε να αγγίξει τους αγαπημένους μας. Όσο πιο γρήγορα να τον εξαφανίσουμε από κοντά μας. Και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες. Να μην θρηνήσουμε άλλες απώλειες. Είναι αρκετές οι απώλειες που έχουμε. Λυπόμαστε, θρηνούμε γι’ αυτές. Έστω και μια παραπάνω σοβαρή περίπτωση της νόσου να αποφύγουμε θα είναι επιτυχία.

Κανείς μας δεν είναι αλώβητος. Ακόμη κι αν δεν λαβωθήκαμε σωματικά, μας αφήνει αυτή η ιστορία μπλεγμένους. Σε μια συνεχή πνευματική περιπέτεια. Με ανασφάλειες, με αγωνία για την αλήθεια. Με καχυποψία για τους γύρω μας. Για όλους κάποια στιγμή. Με στρες, με θλίψη, μας βγάζει έναν εαυτό που δεν μας αξίζει. Έχουμε ένα πεδίο εσωτερικής και μυστικής μάχης. Ίσως είναι πιο σημαντική από την μάχη με τον ιό. Θα βγούμε άραγε νικητές; Θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε και να συνομιλήσουμε στα ίσια με τον εσωτερικό άνθρωπο; Θα παλέψουμε αν είναι αναγκαίο μ’ αυτόν; Να παίρνουμε μια βαθιά ανάσα, να είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτά που έχουμε; Να χαμογελάσουμε και να παραμείνουμε αισιόδοξοι;

Η οικονομική κρίση

«Από την άλλη μεριά έχουμε μια απίστευτη οικονομική κρίση. Ένα μήνα μετά το άνοιγμα της ζωής στο Γουχάν, οι άνθρωποι αποφεύγουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Μια κρίση που διαπερνά τα σύνορα, εγείρει τριβές. Αναδύει θεωρείς συνωμοσίας και οι τριβές συνεχίζονται και τις βλέπουμε μεταξύ παγκοσμίων οικονομικών συστημάτων και να ακολουθούνται από ψυχροπολεμικές δηλώσεις. Αντί ο κόσμος να ενώνεται, γίνεται πιο ανταγωνιστικός.

Πάντως, το 66% των συνανθρώπων μας σε μια μεγάλη μελέτη συμφώνησαν πως η πρώτη προτεραιότητα είναι και παραμένει η διάσωση της ανθρώπινης ζωής. Είναι ίσως το πιο κρίσιμο σταυροδρόμι των ζωών μας οι επόμενες μέρες…»


*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση