Αρχική Διάστημα Πλησιάζει η πρώτη επανδρωμένη αποστολή από NASA και SpaceX στον Διεθνή Διαστημικό...

Πλησιάζει η πρώτη επανδρωμένη αποστολή από NASA και SpaceX στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

0
Διάστημα
Διαφήμιση

Οι αστροναύτες Ρόμπερτ Μπένκεν και Ντάγκλας Χάρλεϊ θα είναι το πρώτο πλήρωμα που θα ταξιδέψει με το διαστημικό σκάφος Crew Dragon της SpaceX, το οποίο θα εκτοξευθεί από το διαστημικό κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα στις 27 Μαΐου. Προορισμός θα είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) και έτσι η NASA προετοιμάζει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της από αμερικανικό έδαφος, μετά από σχεδόν μία δεκαετία.

Μιλώντας στο CNN, ο Χάρλεϊ δήλωσε: «Αντιμετωπίζουμε την πρόκληση σαν οποιαδήποτε άλλη. Το πιθανότερο είναι ότι θα συζητήσουμε και θα σκεφτούμε περισσότερα πράγματα αφού επιστρέψουμε». Πρόκειται για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της SpaceX στην 18χρονη ιστορία της και η πρώτη φορά από το 1981 που οι αστροναύτες της NASA θα οδηγήσουν ένα πρόσφατα σχεδιασμένο διαστημικό σκάφος.

Το Crew Dragon της SpaceX είναι ένα πολύ διαφορετικό αεροσκάφος από τον προκάτοχό του, το Διαστημικό Λεωφορείο, το οποίο στηριζόταν σε γιγάντιους πυραύλους ώθησης τοποθετημένους περιμετρικά του, ώστε να μεταφέρει τους αστροναύτες από τη Γη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Πλησιάζει η πρώτη επανδρωμένη αποστολή από NASA και SpaceX στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Το Crew Dragon, ωστόσο, είναι μικρότερο σε μέγεθος και εκτοξεύεται όντας στην κορυφή ενός πυραύλου, που μοιάζει περισσότερο με το Ρωσικό Soyuz ή με το Dragon που χρησιμοποιεί η SpaceX για να μεταφέρει φορτία στον διαστημικό σταθμό εδώ και κάποια χρόνια. Επίσης, το Crew Dragon είναι εντελώς αυτόνομο. Μάλιστα, μια έκδοση του αεροσκάφους ολοκλήρωσε μια δοκιμαστική μη-επανδρωμένη πτήση προς το ISS πέρυσι.

Αναφερόμενος στην αποστολή και τις δυσκολίες της, ο Χάρλεϊ δήλωσε: «Καθήκον μας είναι περισσότερο η παρακολούθηση της ορθής λειτουργίας όλων των συστημάτων και λιγότερο το πραγματικό πιλοτάρισμα του οχήματος».

Η προετοιμασία

Η προετοιμασία για την επερχόμενη αποστολή Crew Dragon ήταν ήδη πολύ διαφορετική από τις αποστολές που έχουν πραγματοποιήσει οι δυο αστροναύτες. Δεν υπήρχε εγχειρίδιο, οπότε οι αστροναύτες συνεργάστηκαν με τη NASA και την SpaceX για να δημιουργήσουν μια νέα διαδικασία εκπαίδευσης.

Ο Μπένκεν ταξίδεψε για τελευταία φορά στο διάστημα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. «Ο γιος μου έχει δει μόνο φωτογραφίες και βίντεο καθώς δεν είχε γεννηθεί ακόμη. Πιστεύω ότι η αποστολή είναι πολύ σημαντική για την Αμερική, αλλά και για όλους εμάς, τους ανθρώπους. Θέλω ο γιος μου να αισθάνεται περήφανος για την πατέρα του», καταλήγει ο Μπένκεν.

Με πληροφορίες από: cnn.com


*Για την σημερινή εικόνα του κορωνοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση