Αρχική Υγεία - Διατροφή Συνταγές: Παραδοσιακή μαγειρίτσα και vegan μαγειρίτσα

Συνταγές: Παραδοσιακή μαγειρίτσα και vegan μαγειρίτσα

0
Συνταγές: Παραδοσιακή μαγειρίτσα και vegan μαγειρίτσα
Διαφήμιση

Δυο υπέροχες συνταγές, από την ΣΕΦ Στέλλα Καραπετάκου. Μια συνταγή για να φτιάξουμε την παραδοσιακή μας μαγειρίτσα και μια για τους χορτοφάγους φίλους μας.

Συνταγή για παραδοσιακή μαγειρίτσα

Η παραδοσιακή μας μαγειρίτσα που φτιάχνει όλη η Ελλάδα την ημέρα της Αναστάσεως. Πλούσια, γεμάτη, που δεν μένει ούτε κουταλιά!!

Τα υλικά μας

  • 1 συκωταριά αρνίσια, πνευμόνια και αντεράκια (Καλό θα ήταν από μικρό ζώο για να είναι πιο τρυφερά και να μην βγάζουν βαριά μυρωδιά)
  • 1 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 μαρούλια χοντροκομμένα
  • 2 κρεμμύδια ξερά μέτρια
  • ½ φλ ρύζι γλασσέ
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ σ βούτυρο φρέσκο
  • ½ φλ ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο

  • 2 λεμόνια ζουμερά
  • 2 αυγά
  • Αλάτι, πιπέρι

Συνταγές: Παραδοσιακή μαγειρίτσα και vegan μαγειρίτσα

Διαδικασία
  1. Προετοιμάζουμε τα αντεράκια. Τα πλένουμε πολύ καλά με άφθονο νερό και τα γυρνάμε (με την βοήθεια ενός μπίκ στυλό χωρίς το μελάνι ή με μια βελόνα πλεξίματος ή με ένα μικρό ξυλαράκι). Τα πλένουμε πάλι πολύ καλά με άφθονο νερό. Καλό θα ήταν να τα αφήσετε σε ξύδι ή λεμόνι για λίγη ώρα. Για να μην μας πετάγονται τα αντεράκια την ώρα που θα τα ζεματίσουμε δεξιά – αριστερά μπορούμε τα να δέσουμε σε πλεξούδα, θα είναι πιο εύκολο στο ζεμάτισμα αλλά και στο κόψιμο.
  2. Ζεματάμε τα αντεράκια, την συκωταριά και τα πνευμόνια για 10 λεπτά.
  3. Τα στραγγίζουμε τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Ψιλοκόβουμε τα εντόσθια σε πολύ μικρά κομματάκια.
  5. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα εντόσθια και ανακατεύουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε νερό ή ζωμό ζεστό και ρίχνουμε το μαρούλι. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 λεπτά. Μόλις περάσει η ώρα αυτή προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε να βράζουμε για άλλα 20 λεπτά περίπου. Λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα μας προσθέτουμε τον άνηθο ανακατεύουμε να πάρει μία βράση το τραβάμε από την φωτιά και προσθέτουμε το αυγολέμονο.

Το αυγολέμονο θα ήταν σωστό να το κάνετε την τελευταία στιγμή το βράδυ που θα σερβιριστεί η μαγειρίτσα.

Για το αυγολέμονο

Χτυπάμε τα αυγά πολύ καλά με τον χυμό λεμονιού (βάζουμε στην αρχή τον χυμό από ένα λεμόνι για να μην μας βγει πολύ ξινό).

Αφού έχουμε βγάλει το φαγητό από την φωτιά και το έχουμε αφήσει 5 λεπτά περίπου παίρνουμε με την κουτάλα ζωμό από την μαγειρίτσα και το ρίχνουμε στα αυγά με το λεμόνι πολύ πολύ σιγά. Αφού έχει πάρει την σωστή θερμοκρασία της κατσαρόλας το αυγολέμονο ενσωματώνουμε στην μαγειρίτσα σιγά και ανακατεύουμε παράλληλα. Δίνουμε για 2 λεπτά μια τελευταία βράση και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε εάν θέλει αλάτι πιπέρι ή λεμόνι επιπλέον.

Συνταγές: Παραδοσιακή μαγειρίτσα και vegan μαγειρίτσα

Συνταγή για vegan μαγειρίτσα

Μια ακόμα συνταγή, που αφορά χορτοφάγους, αλλά και όσους εκτιμούν την νοστιμιά της μαγειρίτσα με συστατικά άνευ κρέατος, μας δίνει η γνωστή σεφ Στέλλα Καραπέτακου.

Υλικά

  • Μισό κιλό μανιτάρια κομμένα καρέ
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκι ψιλοκομμένα
  • 1 Μαρούλι Κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 3 Πράσα ψιλοκομμένα
  • 150γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 πατάτα
  • 1 κουτ. σούπας  ταχίνι
  • 1 Ματσάκι άνιθο
  • Χυμός λεμόνι
  • Σπιτικό ζωμός Λαχανικών
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Εκτέλεση

Συνταγές: Παραδοσιακή μαγειρίτσα και vegan μαγειρίτσα

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά τα φρέσκα κρεμμυδάκια, & τα πράσα Έπειτα προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε.

Μόλις μαραθούν προσθέτουμε τα μαρούλια την πατάτα κομμένη στην μέση, τον σπιτικό ζωμό το αλάτι το πιπέρι και νερό έως ότου σκεπαστούν τα λαχανικά.

Γύρω στα 10 λεπτά πριν το τέλος αφαιρούμε την πατάτα που έχει βράσει και ρίχνουμε το ρύζι και τον άνηθο.

Όσο βράζει η σούπα μας  τοποθετούμε σ’ ένα μπλέντερ την πατάτα. Το ταχίνι και το λεμόνι και πολτοποιούμε.

Όταν είναι έτοιμη η σούπα μας την βγάζουμε από την εστία και ρίχνουμε τα υλικά που είχαμε πολτοποιήσει ανακατεύοντας έως ότου δέσουν τα υλικά μας.

Διορθώνουμε την γεύση προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι, λεμόνι. Αφήνουμε το φαγητό 10’ πριν το σερβίρουμε.

Η χορτοφαγία είναι πλέον τρόπος ζωής, είτε από επιλογή, είτε για θρησκευτικούς λόγους, είτε για λόγους υγείας η και για άλλους λόγους …και ενώ αυτές τις μέρες έχουμε πληθώρα από επιλογές κρεατοφαγίας, για τους χορτοφάγους η επιλογές είναι πολύ λιγότερες.

***

Συνταγές της ΣΕΦ Στέλλας Καραπετάκου
Διαφήμιση