Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Ο φόβος και το άγχος ότι θα κολλήσουμε, μπορεί να μας...

Κορονοϊός: Ο φόβος και το άγχος ότι θα κολλήσουμε, μπορεί να μας αρρωστήσουν

0
Ψυχολογία
Διαφήμιση

Η πανδημία που έχει κατακλύσει σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο, δημιουργεί ανάμεικτα και συνήθως αρνητικά συναισθήματα για τον περισσότερο κόσμο με τον τρόμο μην κολλήσουμε από τον φονικό κορονοϊό να ελλοχεύει, δημιουργώντας μας διάφορες ψυχολογικές επιπτώσεις.

Ωστόσο, παρόλο που είναι σημαντικό να πάρετε όλα τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Και αυτό γιατί ο πανικός και ο φόβος αποσταθεροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως θα δούμε και παρακάτω, αντίβαρο σε αυτό είναι η σωματική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ανοσοποιητικού από τις επιπτώσεις του στρες, αλλά χρειάζεται και μια βαθιά συνειδητοποίηση του τι περίπου σας συμβαίνει.

Η αμυγδαλή και ο φόβος του άγνωστου

Κορονοϊός

Καταρχήν έχουμε το άγχος για το άγνωστο, που ερεθίζει το κέντρο φόβου στον εγκέφαλο, που ονομάζεται αμυγδαλή. Η αμυγδαλή λειτουργεί σαν ένα συναγερμός για να κρατήσει το σώμα και το μυαλό μας σε εγρήγορση για όσο διάστημα νιώθουμε ανησυχία. Το πρόβλημα είναι ότι η χρόνια ενεργοποίηση των συστημάτων στρες μπορεί να βλάψει τα κύτταρα μας και να αναστατώσει πολλές από τις λειτουργίες του σώματος. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αναλαμβάνει το κύριο βάρος. Αν και το ψυχολογικό στρες δεν είναι παθογόνο per se, η βλάβη που προκαλεί στα κύτταρα του σώματος προξενεί μια ανοσοαπόκριση που μας κάνει πιο ευαίσθητους σε έναν ιό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες μόλυνσης.

Κατά δεύτερο είναι ο φόβος να μην αρρωστήσουμε. Η χρόνια ανησυχία μπορεί να εντείνει την ευπάθεια μας σε ιούς, δημιουργώντας μια ανισορροπία στην ανοσοποιητική λειτουργία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε πολλαπλές παραβιάσεις της ασυλίας με παρόμοιο τρόπο που η ασφάλεια του αεροδρομίου αντιδρά σε πολλαπλές παραβιάσεις στην ασφάλεια που αποδεικνύονται λανθασμένοι συναγερμοί. Το υπερβολικό άγχος για τη νόσο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει μια ανοσοαπόκριση που αυξάνει τη φλεγμονή, η οποία δεν κάνει καλό καθώς απορυθμίζει την ανοσολογική λειτουργία, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό.

Αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις του άγχους

Κορονοϊός

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε, λοιπόν, τον πανικό και να ενισχύσουμε την προστασία από το ανοσοποιητικό μας σύστημα; Η μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα μπορεί να προστατεύσει το σώμα σας από τη χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από άγχος. Έρευνες έχουν δείξει ότι στους συχνά ασκούμενους, ο δείκτης φλεγμονής παρέμεινε χαμηλός και η διάθεσή τους παρέμεινε υψηλή χωρίς αύξηση των συμπτωμάτων άγχους ή κατάθλιψης. Μία γρήγορη βόλτα, λίγο ποδήλατο, τζόκινγκ ή η συμμετοχή σε ένα ομαδικό παιχνίδι μπορεί να σας χαρίσει ηρεμία και υγεία. Δοκιμάστε το.

Με πληροφορίες από: ygeiamou.gr

*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση