Αρχική COVID-19 Euronews: Η Ελλάδα πρότυπο χώρας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού

Euronews: Η Ελλάδα πρότυπο χώρας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού

0
Ελλάδα - Ακρόπολη
Διαφήμιση

Έχουν γίνει πολλά πολλά λάθη από της ηγεσίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, πρώτα στην πρόληψη και στη συνέχεια τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού. Από την καθυστερημένη αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης, μέχρι τη σύγχυση στη στρατηγική της Σουηδίας. Στον αντίποδα, η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση, λόγω των εκπληκτικών μέτρων που λήφθηκαν.

Μέχρι στιγμής, η χώρα έχει ανακοινώσει πολύ χαμηλότερο αριθμό θανάτων από το COVID-19 από τα αντίστοιχα κράτη της Νότιας Ευρώπης, την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά και λιγότερους θανάτους από τη Γερμανία ή τη Δανία.

Στην πραγματικότητα η Ελλάδα είχε καταγράψει μόλις 102 θανάτους σε μια χώρα περίπου 11 εκατομμυρίων ανθρώπων!

Η ικανότητά της να αντιμετωπίσει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία τέτοιων διαστάσεων ήταν απροσδόκητη. Μετά από σχεδόν μια δεκαετία λιτότητας, στην οποία η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 26%, η Ελλάδα διαθέτει μόνο 560 κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Επιπλέον, όπως η Ιταλία, έχει σημαντικό πληθυσμό ηλικιωμένων, καθώς το ένα τέταρτο των πολιτών είναι συνταξιούχοι.

Ελλάδα

Παρ΄όλα αυτά, η Αθήνα ενήργησε γρήγορα. Όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα έκλεισαν τέσσερις ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο του COVID-19. Αντίθετα, η Ιταλία και η Ισπανία το έκαναν μετά από 18 και 30 ημέρες, αντίστοιχα. Η Ελλάδα ήταν επίσης μια από τις πρώτες χώρες που έκλεισε τα σχολεία και ακύρωσε τα καρναβαλίσματα. Επιπλεόν, οι εξωτερικοί εορτασμοί την Εθνική Ημέρα ακυρώθηκαν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδειχθεί ως ένας από τους ηγέτες της Ευρώπης, με την ενίσχυση της υποστήριξης στο εσωτερικό του. Φαίνεται ότι το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένου του  ΣΥΡΙΖΑ, είναι ενωμένο στην προσέγγισή του για την κρίση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι  όλα τα νέα είναι όλα καλά. Η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες, βλέπει την οικονομία της να σφυρηλατείται. Ο τουριστικός τομέας ειδικότερα έχει πληγεί και οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περισσότερο από το 80% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας (εκτός χρηματοδότησης), αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα με προμήθειες, ρευστότητα και πωλήσεις.

Αυτές είναι δύσκολες στιγμές για ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά μερικές χώρες έχουν καλύτερη πορεία από άλλες, ορισμένες χώρες επαινούνται περισσότερο από άλλες και οι τελευταίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν την Ελλάδα!

Με πληροφορίες από: Euronews


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση