Αρχική COVID-19 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέρ της αγοράς «πατεντών» για νέα εμβόλια και τεστ...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέρ της αγοράς «πατεντών» για νέα εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης

0
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (EUROKINISSI/ ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Διαφήμιση

Στο πλαίσιο της συζήτησης περί της διαχείρισης της κρίσης λόγω της πανδημίας κορoνοϊού, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εισηγείται οι Ευρωπαίοι να προβούν από κοινού στην αγορά αδειών ευρεσιτεχνίας (πατεντών) για νέα εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την ταχύτερη δυνατή διάδοση των μέσων καταπολέμησης του νέου ιού.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ε/φ Frankfurter Allgemeine Zeitung, όπου φιλοξενείται ρεπορτάζ/ανταπόκριση του μόνιμου ανταποκριτή της ε/φ στη Ρώμη, Todias Piller, Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά σε έναν εκπρόσωπο της Ελλάδας για τη συζήτηση των ζητημάτων που άπτονται του κορoνοϊού, τον καθηγητή Οικονομικής Επιστήμης στο Λονδίνο, Ηλία Μόσιαλο.

Εκείνος ελπίζει με την υποστήριξη του Έλληνα Πρωθυπουργού, να αγοράσουν οι Ευρωπαίοι αμέσως πατέντες για τεστ ταχείας ανίχνευσης. Όπως επιχειρηματολογεί ο Μόσιαλος, μέχρι τώρα, η αμερικανική και η βρετανική κυβέρνηση έχουν υποστηρίξει το ερευνητικό έργο των φαρμακοβιομηχανιών για τεστ ταχείας ανίχνευσης και έχουν εξασφαλίσει με αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα για ταχύτερη απόκτηση των τεστ. Έτσι όμως, θα μείνουν πίσω χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, όπου τα τεστ για τον κορονοϊό είναι επειγόντως αναγκαία.

Εμβόλια για Κορονοϊός

Τα εμβόλια είναι «δημόσια αγαθά»

Όπως επισημαίνει ο Μόσιαλος, αν αγοράζονταν οι πατέντες για τεστ και εμβόλια, θα υπήρχε η δυνατότητα να οργανωθεί η παραγωγή σε πολλά μέρη, πράγμα που θα επέτρεπε μια ευρεία διανομή. Τα τεστ και τα εμβόλια, τα οποία θα αποκτούσαν κρατικοί ή ευρωπαϊκοί θεσμοί θα μετατρέπονταν κατ’ αυτόν τον τρόπο σε «δημόσια αγαθά», τα οποία θα μπορούσαν να διανεμηθούν περαιτέρω, καταλήγει ο Έλληνας επιστήμονας.

«Τουλάχιστον 20 εμβόλια κατά του κορονοϊού αναπτύσσονται προς στιγμήν, πολλά από τα οποία επιδοτούνται από μεμονωμένες κυβερνήσεις ή φιλανθρωπικές οργανώσεις», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη F.A.Z. «Το ιδανικότερο θα ήταν, μόλις αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητά τους, τα εμβόλια αυτά να διατίθενται όσο το δυνατόν ταχύτερα, δικαιότερα και σε λογικό κόστος», λέει ο Μητσοτάκης, σημειώνοντας: «Είναι δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα επείγει να λυθεί το πρόβλημα της διάδοσης του εμβολιασμού κατά του ιού το συντομότερο δυνατό».

Κορονοϊός

«Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων, αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές», δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. «Εάν η αρχή αυτή εφαρμοστεί σωστά, θα εξακολουθήσουν οι  φαρμακευτικές εταιρείες να έχουν κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθεί η αίσθηση στους ευρωπαίους πολίτες ότι τα χρήματα των φορολογουμένων δαπανώνται με συνετό τρόπο».

Με πληροφορίες από: faz.net

*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση