Αρχική COVID-19 Ο κορονοϊός απαγορεύει τα φιλιά, τις αγκαλιές και τις χειραψίες

Ο κορονοϊός απαγορεύει τα φιλιά, τις αγκαλιές και τις χειραψίες

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Χώρες του εξωτερικού παίρνουν δραστικά μέτρα, λόγω του φονικού κορονοϊού και βάζουν τέλος στις χειραψίες, τις αγκαλιές και τα φιλιά. Τα δεδομένα, φαίνεται, πως αλλάζουν, καθώς τα έθιμα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και οι καθημερινές συνήθειές τους περιορίζονται ή σταματούν προς αποφυγήν εξάπλωσης του Covid-19.

Οι τρόποι έκφρασης, που χρησιμοποιούσαν όλα τα άτομα για το καλωσόρισμα, την αγάπη και την έκφραση μεταξύ τους, τόσο στο οικογενειακό όσο και στο εργασιακό περιβάλλον καθώς και στις θρησκευτικές συνήθειες, λαμβάνουν τέλος.

Ποιες χώρες ακολουθούν το μέτρο;

ΚΙΝΑ

Στο Πεκίνο, την πρωτεύουσα της χώρας που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κορονοϊός, κόκκινες πινακίδες ενημερώνουν τους πολίτες να μην ανταλλάσσουν χειραψίες, αλλά να ενώνουν τα χέρια τους αντί άλλου χαιρετισμού. Επίσης με μεγάφωνα καλούν τον κόσμο να χαιρετούν με την παραδοσιακή χειρονομία (gong shou) με την οποία βάζουν την μπουνιά τους στην αντίθετη παλάμη τους. Στα 2.943 τα θύματα στη μεγάλη ασιατική χώρα. Στα 80.151 τα κρούσματα.

ΓΑΛΛΙΑ

Οι γαλλικές εφημερίδες καλούν τους πολίτες να αντικαταστήσουν το φιλί στο μάγουλο, καθημερινό χαιρετισμό των Γάλλων, με μια τυπική κίνηση όπως η χειραψία. Μάλιστα σύμφωνα με τον Φιλίπ Λιχτφίς, ειδικός σε θέματα πρωτοκόλλου και εθιμοτυπίας, το πάει ακόμη παραπέρα και αφού επισημαίνει πως η χειραψία έρχεται από τον Μεσαίωνα, υποστηρίζει μάλιστα ότι ως χαιρετισμός αρκεί να κοιτάξεις κάποιον στα μάτια. Τέσσερις νεκροί και 204 τα κρούσματα. Ο Μακρόν δεν έχει νοσήσει από τον ιό υποστηρίζει το Ελιζέ βάζοντας τέλος στις φήμες – Κλείνουν 120 σχολεία

Κορονοϊός

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας έχει προτείνει οι πολίτες να μην μοιράζονται τα μεταλλικά καλαμάκια που χρησιμοποιούνται για την κατανάλωση ενός παραδοσιακού ροφήματος στη Λατινική Αμερική, του mate, γνωστού και ως chimarrao. Επίσης το φιλί απαγορεύεται δια ροπάλου ως χαιρετισμός.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Χαρακτηριστικό του φόβου που έχει φέρει ο κορονοϊός είναι το παράδειγμα που έφερε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Χορστ Ζεεχόφερ όπου αρνήθηκε χειραψία στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Οι δυο τους γέλασαν και η Μέρκελ σήκωσε ψηλά το χέρι της προτού καθίσει στη θέση της. Τα κρούσματα ανέρχονται στα 188.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Ο κορονοϊός απειλεί να πλήξει μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες των Ισπανών. Αυτή του φιλιού στα αγάλματα της Παρθένου Μαρίας την εβδομάδα πριν από το Πάσχα, το οποίο αναμένεται να απαγορευθεί.

“Είναι ένα από τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι”, παραδέχθηκε ο Φερνάνδο Σιμόν, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος υγείας. Κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας των Καθολικών οι πιστοί σχηματίζουν ουρές για να φιλήσουν τα πόδια ή τα χέρια αγαλμάτων της Παρθένου Μαρίας και των αγίων ζητώντας την προστασία τους.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Η εξάπλωση του κορονοϊού απειλεί την γιορτή Μαρτιζόν, που σηματοδοτεί την έναρξη της Άνοιξης, όπου οι άνθρωποι χαρίζουν ο ένας στον άλλο μαρτάκια και λουλούδια. Η κυβέρνηση προτείνει στους πολίτες συνεχίζουν να τα κάνουν, αλλά χωρίς το πατροπαράδοτο φιλί ανάμεσά τους.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Η χώρα είναι μια από τις πιο θρησκευόμενες της Ευρώπης και οι πιστοί πλέον επιτρέπεται να μεταλαμβάνουν και να παίρνουν την όστια (το αντίδωρο των Καθολικών) με το χέρι αντί απευθείας στο στόμα. Επίσης καλούνται να μην βυθίζουν τα χέρια τους στον αγιασμό, τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο από την εκκλησία, αλλά να περιορίζονται στο να κάνουν τον σταυρό τους.

kakk

ΙΡΑΝ

Ο κορονοϊός σε αυτή τη χώρα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 77 ανθρώπους και τα κρούσματα τα 2.336, ενώ viral έχει γίνει ένα βίντεο που δείχνει τρεις φίλους που συναντώνται έχοντας τα χέρια τους στις τσέπες και δύο από αυτούς, με χειρουργικές μάσκες στο πρόσωπο, να ανταλλάσσουν χαιρετισμό χτυπώντας ο ένας τα πόδια του άλλου. Ένα άλλο βίντεο στον Λίβανο δείχνει τον τραγουδιστή Ραχέμπ Αλαμά και τον κωμικό Μισέλ Αμπού Σλιμάν να κάνουν την ίδια κίνηση με τα πόδια τους ενώ παράλληλα με το στόμα παράγουν τον ήχο του φιλιού.

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Κάποια εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα εγκατέλειψαν προσωρινά τον χαιρετισμό των Μαορί, γνωστό ως hongi, που περιλαμβάνει το τρίψιμο της μιας με την άλλη μύτη. Επίσης το πανεπιστήμιο Ουέλινγκτον WelTec ανακοίνωσε πως δεν θα υποδέχεται πλέον τους νέους φοιτητές με ένα hongi, στη διάρκεια της τελετής υποδοχής των πρωτοετών, αλλά με ένα waiata, δηλαδή με το τραγούδι των Μαορί.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Τα ΗΑΕ, καθώς και το Κατάρ, συμβουλεύουν τους πολίτες τους να σταματήσουν να χαιρετιούνται με τον παραδοσιακό τρόπο “μύτη με μύτη”, να μην ανταλλάσσουν χειραψία και να μη φιλιούνται. “Να χαιρετιέστε απλώς κουνώντας το χέρι σας”, αναφέρουν

ΗΠΑ

Ο κορονοϊός χτύπησε και την πόρτα των ΗΠΑ, με απολογισμό έξι νεκρών μέχρι τώρα και οι οδηγίες που παρέχουν οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενους είναι να περιορίσουν τα φιλιά, τις αγκαλιές και το “κόλλα πέντε”, αγαπημένο χαιρετισμό των πολιτών.

Με πληροφορίες από: newsit.gr

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση