Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Μεγαλώνει η λίστα θανάτων και κρουσμάτων παγκοσμίως

Κορονοϊός: Μεγαλώνει η λίστα θανάτων και κρουσμάτων παγκοσμίως

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Η ανησυχία διογκώνεται, με τον κορονοϊό να κινείται ανεξέλεγκτα και να αυξάνει κρούσματα και θανάτους. Ο απολογισμός της επιδημίας του νέου κορωνοϊού ξεπέρασε σήμερα τους 3.000 νεκρούς σε παγκόσμιο επίπεδο και συνεχίζει να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες σε όλο τον πλανήτη, ειδικά στην Ιταλία και τη Νότια Κορέα.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται με εκρηκτικό ρυθμό, όπως και στη Γαλλία, όπου και σήμερα, αποφασίστηκε να μείνουν κλειστές οι πόρτες του μουσείου του Λούβρου, για τους χιλιάδες επισκέπτες, υπό τον κίνδυνο μετάδοσης και εξάπλωσης του ιού.

Στην Ελλάδα, μετά τα 7 κρούσματα που κατέγραψε την εβδομάδα που προηγήθηκε, πολλοί είναι που εξετάζονται για να δουν αν είναι θετικοί στον κορονοϊό.

Κορονοϊός Ελλάδα

Σε δύο “μέτωπα” επιχειρούν κατά του κορονοϊού οι επιστημονικές και υγειονομικές δυνάμεις, τις τελευταίες ημέρες, σε εκείνο της έγκυρης ενημέρωσης του πληθυσμού για τον νέο ιό και την προστασία έναντι αυτού καθώς και στο “μέτωπο” της ιχνηλάτησης των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στοχεύοντας στον έγκαιρο εντοπισμό των νέων περιστατικών και τη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης.

Ένα ύποπτο κρούσμα από Ιταλό υπήκοο, εξετάζεται στο νοσοκομείο του Ρίου, αφού έφτασε στην Ελλάδα αεροπορικώς. Ήδη δείγμα έχει σταλεί στο ινστιτούτο Παστέρ και αναμένονται τα αποτελέσματα. Στο μεταξύ κανένα από τα 15-20 άτομα που είχαν ασθενήσει και ελέγχθηκαν δείγματά τους δεν βρέθηκε θετικό στον ιό.

Κανένα σχολείο της Πάτρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής δεν έχει οργανώσει εκδρομή στην Ιταλία. Μόνο ένα σχολείο στην περιφέρειά μας (Αγρίνιο) είχε πραγματοποιήσει εκδρομή στην Ιταλία, αλλά έγιναν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και δεν υπάρχει πρόβλημα με τους μαθητές.

Ένα ύποπτο κρούσμα εξετάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Πρόκειται για μία γυναίκα που εμφάνισε κάποια συμπτώματα και αμέσως τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα από τους αρμόδιους για αυτή την περίπτωση. Αρνητικό, βγήκε ωστόσο το αποτέλεσμα, ενός ακόμα περιστατικού, ενώ αξίζει να τονιστεί, ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν εξεταστεί αρκετά άτομα για κορονοϊό στα Χανιά.

Ένας άνδρας, 32 ετών, που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία -χώρα που έχει πλήξει ιδιαίτερα ο κορονοϊός. Εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα και εξετάζεται στο Νοσοκομείο Λάρισας.

ei

Στην Κύπρο τώρα, ένας άνδρας ασιατικής καταγωγής που βρέθηκε για ένα μήνα στο Μιλάνο και επέστρεψε στην Κύπρο στις 25 Φεβρουαρίου, έχει περιοριστεί και λάμβανε μέτρα προστασίας. Πιθανόν να είχε συναναστραφεί με επιβεβαιωμένο κρούσμα, στη γειτονική χώρα, ενώ τέθηκαν σε απομόνωση και άλλα δύο άτομα που είχε έρθει σε επαφή, αναμένοντας τα αποτελέσματα.

Με αμείωτο ρυθμό δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις το τηλεφωνικό κέντρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) από άτομα που ζητούν διευκρινίσεις και οδηγίες για το πως να διαχειριστούν πιθανά συμπτώματα του κορονοϊού.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ, όπου συντονίζονται όλες οι ενέργειες των υγειονομικών αρχών αναφορικά με τον νέο κορονοϊό, έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες πάνω από 40.000 κλήσεις, ενώ υπό το συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων έχουν ελεγχθεί δείγματα στα Εργαστήρια Αναφοράς από 504 πολίτες.

Στη Θεσσαλονίκη, αναβλήθηκε το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης λόγω κορονοϊού. Εξετάζεται η προοπτική διεξαγωγής του φεστιβάλ για το τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου

Κορονοϊός

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και Υγείας της Ε.Ε

Αύριο αναμένεται, να γίνει η συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών των 27 χωρών και των κεντρικών τραπεζιτών των κρατών μελών της G7, μέσω τηλεδιάσκεψης, για «να συντονίσουν τις αντιδράσεις» των χωρών τους απέναντι στην επιδημία του κορονοϊού και να συζητήσουν πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση της, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) θα διευθύνουν την τελεδιάσκεψη.

Θα ακολουθήσει δύο ημέρες αργότερα, την Παρασκευή, η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες, η δεύτερη φέτος, για το ίδιο θέμα.

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επιπτώσεις του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι είναι ένα θέμα που έχει παγκόσμιες διαστάσεις και πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά, ενώ συνέστησε ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ενημέρωση. «Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν αναρτήσεις στο taxisnet, αποστολή e-mails ή μηνυμάτων στα κινητά, και σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών

fg

Κλείνουν σχολεία στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη

Σχολεία που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα για εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία ή κάποιο ή κάποια μέλη της μαθητικής κοινότητας ήρθαν σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού, θα παραμείνουν κλειστά για πολλές ημέρες, βάζουν λουκέτο.

Η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοιού COVID-19 εισηγήθηκε την αναστολή της λειτουργίας σχολείων που έχουν ομάδες μαθητών που έχουν επιστρέψει από οργανωμένες σχολικές εκδρομές σε περιοχές με τοπική μετάδοση της νόσου στην Ιταλία ή που ενδέχεται να ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.

Τα σχολεία και το χρονικό διάστημα που θα ανασταλεί η λειτουργία τους είναι τα εξής:

  • 4ο ΓΕΛ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
  • 11ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
  • 1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
  • 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
  • 19ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
  • 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
  • 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
  • 14ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
  • ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

Τα παραπάνω σχολεία θα μείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας για χρονικό διάστημα από 3.3.2020 έως και την 13.3.2020, κατά τα αναλυτικά αναφερόμενα στο πλαίσιο της από 2.3.2020 εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοιού COVID-19. 2.

Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των ακόλουθων σχολείων:

  • 5ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
  • 3ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
  • 2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
  • 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Τα παραπάνω σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας για χρονικό διάστημα από 3.3.2020 έως και την 17η.3.2020, κατά τα αναλυτικά αναφερόμενα στο πλαίσιο της από 2.3.2020 εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοιού COVID-19. 3.

σχο

Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των ακόλουθων σχολείων για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας για τα ακόλουθα αναλυτικά αναφερόμενα χρονικά διαστήματα:

  • του Νηπιαγωγείου «Ι.Μ. ΚΑΡΡΑΣ», από 3.3.2020 έως και 8.3.2020
  • του Γυμνασίου και Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών από 3.3.2020 έως και 8.3.2020
  • του Γυμνασίου και Λυκείου του Κολλεγίου Ψυχικού από 3.3.2020 έως και 8.3.2020
  • του 1ου ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης από 3.3.2020 έως και 8.3.2020
  • του 2ου ΓΕΛ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης από 3.3.2020 έως και 8.3.2020
  • του 1ου Γυμνασίου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης από 3.3.2020 έως και 8.3.2020
  • του 2ου Γυμνασίου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης από 3.3.2020 έως και 8.3.2020
  • του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης για χρονικό διάστημα από 3.3.2020 έως και 6.3.2020
  • του 1ου ΕΠΑΛ Επανωμής για χρονικό διάστημα από 3.3.2020 έως και 11.3.2020
  • του 8ου ΕΚ Επανωμής για χρονικό διάστημα από 3.3.2020 έως και 11.3.2020
  • του 37ου Δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης για χρονικό διάστημα από 3.3.2020 έως και 7.3.2020
  • του 64ου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης από 3.3.2020 έως και 7.3.2020
  • του 17ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Αθήνας για χρονικό διάστημα από 3.3.2020 έως και 7.3.2020
  • του 17ου ΓΕΛ Αθήνας για χρονικό διάστημα από 3.3.2020 έως και 7.3.2020.

Kλείνουν σχολεία

Μετά την τελευταία εκτίμηση κινδύνου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC, 2/3/2020), εκτιμάται ότι ο κίνδυνος εμφάνισης επιδημικών εξάρσεων της νόσου COVID-19 είναι στη χώρα μας μέτριος προς υψηλός, λόγω:

  • της πρόσφατης σημαντικής αύξησης κρουσμάτων με τοπική μετάδοση της νόσου στην Ιταλία
  • της υψηλής πιθανότητας για ταχεία μετάδοση της νόσου, με την εισαγωγή της σε χώρες που έχουν λίγα κρούσματα χωρίς τοπική μετάδοση της νόσου
  • της πιθανότητας μετάδοσης της νόσου από περιπτώσεις με ήπια συμπτωματολογία, οι οποίες δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια
  • των ήδη γνωστών πολλαπλών εξαγωγών της νόσου από την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η επίπτωση παρόμοιων επιδημιολογικών εξάρσεων θα είναι μεγάλη, ιδιαίτερα εάν αυτές συμπεριλαμβάνουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ή αφορούν νοσοκομεία, επαγγελματίες υγείας ή νοσηλευόμενους.

Επιπρόσθετα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αύξησε σε παγκόσμιο επίπεδο, το βαθμό επικινδυνότητας για τη μετάδοση και τις επιπτώσεις της νόσου COVID-19 σε πολύ υψηλό.

Τα καρναβάλια και οι αντιδράσεις

Για απόλυτη ανευθυνότητα και γαϊδουριά έκανε λόγο ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο Imperial College, Ηλίας Μόσιαλος, όσον αφορά στις καρναβαλικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες και σημείωσε, γράφοντας στο Facebook, «αν περιορίσουμε τη διασπορά και δεν γίνουμε Βόρεια Ιταλία σύντομα, θα μπορέσουμε να αντέξουμε την αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες υγείας. Στο χέρι μας είναι να περιορίσουμε τη διάδοση. Δεν είναι μαγκιά να παίζουμε με τις ζωές των ηλικιωμένων, των καρκινοπαθών και όσων έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας».

Καρναβάλι

Πιο ήπια στάση κράτησε στην ανακοίνωση που έβγαλε το Υπουργείο Υγείας στην ανυπακοή των καρναβαλιστών να συμμορφωθούν με τις κυβερνητικές αποφάσεις, επισημαίνοντας, ότι τα προληπτικά μέτρα που παίρνουν για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού, είναι για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και για να φτιαχτεί ένα ανθρώπινο τοίχος προστασίας γι’ αυτούς.

Νέες χώρες στον «χάρτη» των κρουσμάτων και των θανάτων:

  • 1 κρούσμα κορονοϊού στην Τυνησία.
  • 1 κρούσμα κορονοϊού στη Σαουδική Αραβία. Ο ασθενής ήλθε στη Σαουδική Αραβία από το Ιράν, μέσω Μπαχρέιν.
  • 1 κρούσμα κορονοϊού στη Σενεγάλη. Είχε έρθει σε επαφή με οικεία άτομα: τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά.
  • 1 κρούσμα κορονοϊού στη Λετονία.
  • 1 κρούσμα κορονοϊού στην Ανδόρα. Πρόκειται για έναν 20χρονο άνδρα, με ήπια συμπτωματολογία. Επισκέφθηκε πρόσφατα το Μιλάνο.
  • 1 νέο κρούσμα στη Δομινικανή Δημοκρατία, που μοιράζεται τη νήσο Ισπανιόλα με την Αϊτή, την πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, έγινε η τέταρτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που πλήττεται. Πρόκειται για ταξιδιώτη από την Ιταλία.
  • 2 κρούσματα κορονοϊού, στην Ινδονησία.
  • 2 κρούσματα κορονοϊού στη Πορτογαλία. Ο ένας από τους ασθενείς είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία ενώ ο δεύτερος επέστρεψε στη χώρα από την Ισπανία. Και οι δύο είναι άνδρες και έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο του Πόρτο.
  • 3 κρούσματα κορονοϊού στην Ισλανδία. Είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Ιταλία.
  • 3 κρούσματα κορονοϊού στην Αλγερία.
  • 4 νέα κρούσματα στο Κατάρ του Covid-19. Πρόκειται για δύο πολίτες της χώρας και τις δύο οικιακές βοηθούς τους.
  • 4 κρούσματα κορονοϊού στη Βραζιλία.
  • 5 κρούσματα κορονοϊού στο Μεξικό.
  • 6 νέα κρούσματα κορονοϊού στον Ισημερινό.

Κορονοϊός

  • 40 κρούσματα κορονοϊού στη Βρετανία. Οι τέσσερις νέοι ασθενείς είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια ενδεχόμενη εξάπλωση της επιδημίας
  • 43 κρούσματα κορονοϊού στη Ταϊλάνδη.
  • 25 κρούσματα κορονοϊού στην Ελβετία. Το 25ο κρούσμα, που εντοπίστηκε σήμερα είναι ένας ηλικιωμένος άνδρας που ζει κοντά στα σύνορα με την Ιταλία. Άλλα κρούσματα έχουν βρεθεί στη Βασιλεία, τη Ζυρίχη, τη Βέρνη, τη Γενεύη, το Βαλέ και το Γκριζόν. Το Μέγαρο των Εθνών στη Γενεύη, που κάθε χρόνο υποδέχεται περίπου 100.000 επισκέπτες, έκλεισε από σήμερα τις πύλες του λόγω της ασθένειας. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει μέχρι τις 13 Μαρτίου. Η Ελβετία, όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ, απαγόρευσε την Παρασκευή κάθε εκδήλωση, δημόσια ή ιδιωτική, στην οποία συμμετέχουν ταυτόχρονα πάνω από 1.000 άνθρωποι.
  • 150 κρούσματα κορονοϊού στη Γερμανία, με περισσότερα από τα μισά να εντοπίζονται στη Ρηνανία-Βόρεια Βεστφαλία (δυτικά), όπου μολυσμένο ζευγάρι πήγε σε καρναβαλική εκδήλωση στα τέλη Φεβρουαρίου.
  • Η Σουηδία απαγόρευσε προσωρινά στην αεροπορική εταιρεία IranAir να εκτελεί πτήσεις από και προς τη χώρα, λόγω της επιδημίας.
  • Στη Χιλή, ματαιώθηκε το Παγκόσμιο Συνέδριο Χαλκού CRU-Cesco καθώς εκφράστηκαν ανησυχίες για τον κίνδυνο που ενδεχομένως θα διατρέξουν όσοι αποφασίσουν να κάνουν το ταξίδι, λόγω της επιδημίας.
  • Στο Βιετνάμ, ο εθνικός αερομεταφορέας Vietnam Airlines έκανε γνωστό ότι θα διακόψει τις πτήσεις του για τη Νότια Κορέα από τις 5 Μαρτίου.

Κορονοϊός

  • Έξι οι νεκροί στις ΗΠΑ που είχε προσβληθεί από το νέο κορονοϊό. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στις ανέρχεται πλέον σε 91. 
  • Η Νότια Κορέα έχει εντοπίσει μέχρι τώρα 4.335 κρούσματα του Covid-19 και 26 ασθενείς έχουν πεθάνει στη χώρα αυτήν. Αναβάλλεται η έναρξη του νέου εξαμήνου για όλα τα σχολεία κατά δύο εβδομάδες, για τις 23 Μαρτίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας. Θα προσφέρει μαθήματα και βιβλία μέσω διαδικτύου ώστε οι μαθητές να μην έχουν κενό στην εκπαίδευση τους. Ο 88χρονος επικεφαλής της αίρεσης που συνδέεται με περισσότερα από τα μισά κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη Νότια Κορέα ζήτησε γονατιστός σήμερα συγγνώμη για τις ευθύνες της εκκλησίας της οποίας ηγείται στην εξάπλωση της επιδημίας. Ο ίδιος βρέθηκε αρνητικός στον ιό SARS-CoV-2.
  • 4 νεκροί συνολικά οι νεκροί στη Γαλλία. Τα κρούσματα ανέρχονται στα 191. Η ετήσια έκθεση βιβλίου του Παρισιού, που επρόκειτο να διεξαχθεί αυτόν τον μήνα, ακυρώθηκε λόγω του κορονοϊού.

Κορονοϊός

Ιταλία

Καλπάζει σε αριθμούς η ασθένεια στη γειτονική μας χώρα, αφού οι νεκροί ανέρχονται σε 52 (+18) τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα η Αρχή Πολιτικής Προστασίας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ιταλία είναι 2.036 από 1.694 χθες Κυριακή, ενώ αυτοί που αποθεραπεύτηκαν φτάνουν τους 149.

Ιράν

Στους 66 οι νεκροί, αφού προστέθηκαν άλλα 12 άτομα στη μακριά λίστα του θανάτου, από τον φονικό ιό, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υγείας Αλιρεζά Ραϊσί. Αλματώδεις άνοδο καταγράφεται και στα κρούσματα, καθώς 523 νέα έκαναν την εμφάνισή τους, ανεβάζοντας το σύνολο στα 1.501. Οι επαρχίες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι της Τεχεράνης, της Κομ και του Γκιλάν.

Κορονοϊός

Η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία προτίθεται να παράσχουν υλική και οικονομική βοήθεια στο Ιράν. Θα προσφέρει βοήθεια ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλων υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών,

Η ομάδα στέλνει ήδη ιατροφαρμακευτικό υλικό στο Ιράν, όπως εξοπλισμό για εργαστηριακές εξετάσεις, προστατευτικές στολές και γάντια.

Το Ιράν απέρριψε την προσφορά των ΗΠΑ να βοηθήσουν στη μάχη κατά της ασθένειας υπό την προϋπόθεση η Τεχεράνη να υποβάλει το σχετικό αίτημα.

Ιαπωνία

Τουλάχιστον 19 νέα κρούσματα του Covid-19, εντόπισε και επιβεβαίωσε η Ιαπωνία, αυξάνοντας σε 980 τον συνολικό αριθμό.

Κορονοϊός

Κρούσματα έχουν αναφερθεί σε όλη τη χώρα: πέντε στο νησί Χοκάιντο, στα βόρεια, άλλα πέντε σε ένα γηροκομείο στην επαρχία Καναγκάβα, κοντά στο Τόκιο και άλλα δύο στην Οζάκα, στη δυτική Ιαπωνία.

Μειώνονται τα κρούσματα στην Κίνα, αυξάνονται παγκοσμίως

Εννέα φορές περισσότερα τα κρούσματα παγκοσμίως σε σύγκριση με την Κίνα μέσα σε 24 ώρες, γνωστοποίησε ο ΠΟΥ.

Στην Κίνα, όπου ο ιός εμφανίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να μειώνεται, επισήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, υπογραμμίζοντας πως 206 κρούσματα ανακοινώθηκαν στον ΠΟΥ σήμερα, ήτοι ο μικρότερος αριθμός από τις 22 Ιανουαρίου.

Μονάχα 8 κρούσματα έχουν καταγραφεί εκτός της επαρχίας Χουμπέι, της εστίας της επιδημίας. Εκτός της Κίνας, έχουν καταγραφεί συνολικά 8.739 κρούσματα σε 61 χώρες, με 127 θανάτους.

Στο Ιράν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έστειλε σήμερα μια πρώτη ομάδα γιατρών και τόνους ιατρικού εξοπλισμού, ενώ ένα μέλος του προσωπικού του στη χώρα βγήκε θετικό στον ιό, ανακοίνωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι ο ασθενής αυτός «έχει εμφανίσει ήπια συμπτώματα».

Κορονοϊός

Έκλεισε στην Γουχάν ένα από τα νοσοκομεία που είχαν κατασκευαστεί σε χρόνο ρεκόρ, αφού πήραν εξιτήριο από αυτό και οι τελευταίοι ασθενείς. Στην Γουχάν είχαν ανεγερθεί 16 προσωρινά νοσοκομεία με 13.000 κλίνες, στα οποία μέχρι στιγμής έχουν νοσηλευθεί 12.000 άνθρωποι. Ο συνολικός αριθμός των κλινών στα νοσοκομεία της κινεζικής πόλης ανήλθε σε 23.000 από 5.000 που ήταν πριν το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Ένας άνδρας στην Κίνα καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή μαχαίρωσε και σκότωσε δύο αξιωματούχους που βρίσκονταν σε μπλόκο, το οποίο έλεγχε τους διερχόμενους για να εντοπίσει φορείς του νέου κορονοϊού.

Υψηλός ο κίνδυνος για του Ευρωπαίους

Από «μέτριο» σε «υψηλό», αναβάθμισε το επίπεδο του κινδύνου για τους Ευρωπαίους πολίτες, σύμφωνα με ανακοίνωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Με άλλα λόγια, ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι οι χώρες της ΕΕ θέλουν να εισάγουν ελέγχους στα σύνορά τους με αφορμή την επιδημία αυτήν.

Κορονοϊός Ελλάδα

Όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες, ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν με ακρίβεια. Πρόσθεσε όμως ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένη μια ταχεία ανάκαμψη μετά το πέρας της επιδημίας.

Σχολιάζοντας τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες που ενδέχεται να έχει η επιδημία στην κινεζική οικονομία, είπε ότι ίσως να είναι «σημαντικές» και παραδέχτηκε ότι οι εισαγωγές πρώτων υλών από την Κίνα στην Ευρώπη έχουν μειωθεί.

Ματαιώσεις πτήσεων

Τα πάνω – κάτω και στις διεθνείς εναέριες μεταφορές φέρνει ο νέος κορονοϊός! Για του λόγου το αληθές, την Καθαρά Δευτέρα δύο από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες – Ryanair και British Airways – ακυρώνουν εκατοντάδες πτήσεις προς και από την Ευρώπη λόγω της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Η ιρλανδική εταιρεία ανακοίνωσε σημαντική πτώση των κρατήσεων, ιδιαίτερα από και προς Ιταλία, και γι’ αυτό ακυρώνει το 25% των πτήσεών της προς την χώρα, όπου ο θανατηφόρος κορονοϊός συνεχίζει να σκορπά τον τρόμο, από τις 17 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου.

Κορονοϊός

Από την δική της πλευρά η British Airways ακολούθησε το παράδειγμα της Ryanair, ακυρώνοντας και εκείνη εκατοντάδες πτήσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και τμημάτων της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Οι προορισμοί που αποκλείονται προς το παρόν από το πρόγραμμα των δρομολογίων της British Airways περιλαμβάνουν την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Ελβετία – καθώς και το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης.

Η βρετανική αεροπορική εταιρεία έχει, επίσης, ακυρώνει τις πτήσεις μεταξύ του αεροδρομίου του Γκάτγουικ στο Λονδίνο και Ιταλίας, Γαλλίας και Αλβανίας, αλλά και πτήσεις από το Λονδίνο προς και από Ιταλία και Γερμανία.

Κίνδυνος να συρρικνωθεί η παγκόσμια ανάπτυξη

Σοβαρές επιπτώσεις θα προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία φέτος ο φονικός κορονοϊός, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ο οποίος αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη, στο 2,4% (από 2,9%) και προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη αν η επιδημία εξαπλωθεί.

Κατακόρυφα θα δει να πέφτει η ανάπτυξή της η Κίνα, η ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης εδώ και τρεις δεκαετίες. Μειώνεται κατά 0,8 της μονάδας και να πέφτει στο 4,9%, παρασέρνοντας έτσι και όλες τις άλλες μεγάλες οικονομίες, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.

Κορονοϊός

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα μειωθεί κατά 0,3 της μονάδας, στο 0,8%. Η Ιταλία, η μεγαλύτερη εστία του Covid-19 στην Ευρώπη, θα καταγράψει μηδενική ανάπτυξη.

Η ΗΠΑ προβάλει σθεναρή αντίσταση και πάει καλύτερα, καθώς εκτιμάται ότι θα χάσουν μόνο 0,1 της μονάδας ενώ το ΑΕΠ τους θα αυξηθεί κατά 1,9%.

Η πρόβλεψη περί απώλειας μισής μονάδας στην παγκόσμια ανάπτυξη βασίζεται στην υπόθεση ότι η επιδημία θα φτάσει στο αποκορύφωμά της στην Κίνα εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 και ότι στις άλλες χώρες θα είναι πολύ πιο περιορισμένης έκτασης.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί επίσης ότι μια επιδημία μεγαλύτερης διάρκειας που θα εξαπλωνόταν στην Ασία, τον Ειρηνικό, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, θα μπορούσε να μειώσει ακόμη και στο μισό την προβλεπόμενη παγκόσμια ανάπτυξη.

Κορονοϊός

Προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, «οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψουν τη μετάδοση και την εξάπλωση» και «να διατηρήσουν τα εισοδήματα των κοινωνικών ομάδων και των πιο ευάλωτων επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της επιδημίας», κατέληξε.

Στα «τάρταρα» και η Ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία

Μεγάλο πλήγμα και στις τουριστικές βιομηχανίες φέρνει ο ιός, αφού ο ευρωπαϊκός τουριστικός τομέας έχασε «δύο εκατομμύρια διανυκτερεύσεις» σε ξενοδοχεία από τον Ιανουάριο.

Στις 25 Ιανουαρίου η Κίνα απαγόρευσε τα οργανωμένα ταξίδια στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την εξάπλωση της επιδημίας. Η χώρα αυτή είναι ο μεγαλύτερος «παραγωγός» τουριστών στον κόσμο, με περίπου 150 εκατομμύρια ταξίδια στο εξωτερικό το 2018.

ed

Οι Κινέζοι προτιμούν να ταξιδεύουν σε χώρες της Ασίας, όμως όταν επιλέγουν πιο μακρινά ταξίδια, οι αγαπημένοι προορισμοί τους είναι η Ευρώπη, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, η πρώτη χώρα προορισμού είναι η Γαλλία, που το 2018 υποδέχτηκε 2,2 εκατομμύρια τουρίστες.

Ο Μακρόν ματαιώνει επισκέψεις

Ο λόγος είναι γιατί θέλει να επικεντρωθεί στη διαχείριση της κρίσης από τον κορονοϊό. Γι’ αυτό το λόγο ο Γάλλος Πρόεδρος, ακύρωσε μια επίσκεψη και ματαιώνοντας τη συμμετοχή του σε μια εκδήλωση.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, ο πρόεδρος ανέβαλε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει την Τετάρτη στη νοτιοδυτική Γαλλία ενώ αύριο Τρίτη δεν θα παραστεί στο ετήσιο δείπνο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Γαλλίας (CRIF).

Μακρόν

«Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος απομονώνεται, γίνεται για να διασφαλίσουμε ότι θα είναι διαθέσιμος για να διαχειριστεί την κατάσταση», σημείωσε ένας αξιωματούχος.

Χωρίς επισκέπτες το Ευρωκοινοβούλιο

Για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα δέχεται επισκέπτες, λόγω του φόβου που υπάρχει στο κομμάτι του κορονοϊού.

Το μέτρο αφορά, τους τουρίστες όπως και τους επισκέπτες των ευρωβουλευτών και των βοηθών τους, των μελών των λόμπι και τους εξωτερικούς συμμετέχοντες των σεμιναρίων.

Τα μέλη του προσωπικού και της διοίκησης που μεταβαίνουν σε πληγείσες περιοχές θα εργάζονται στα σπίτια τους.

Ευρωκοινοβούλιο

Κάθε χρόνο προσελκύει πάνω από 700.000 επισκέπτες.

Τι ζητάει ο ΠΟΥ από τον κόσμο;

Να προμηθευτούν με συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επιδημία του νέου κορονοϊού, κάλεσε τις χώρες σε όλο τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Κορονοϊός

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι ο ιός επηρεάζει κυρίως ανθρώπους άνω των 60 ετών που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Μεταξύ των 45.000 ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό στην Κίνα ως τις 24 Φεβρουαρίου, μόνο το 2,1% ήταν κάτω των 20 ετών, επεσήμανε ο ΠΟΥ.

Εξάλλου ο οργανισμός υπενθύμισε ότι τα συμπτώματα είναι ήπια στους περισσότερους ασθενείς, σοβαρά για το 14% (δηλαδή πνευμονίες) και μόνο το 5% όσων νοσούν βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το ποσοστό θνησιμότητας μοιάζει να κυμαίνεται μεταξύ 2% και 5%.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ανέρχεται σε άνω του 50% και υπογραμμίζει ότι οι «θα πρέπει να προτιμάται η άμεση επέμβαση, όπως η προστασία των πνευμόνων με αναπνευστική υποστήριξη».

Ακυρώθηκε το κοινό συνέδριο της ΕΚΤ με την Κομισιόν

Κορονοϊός

Ματαιώθηκε σήμερα, το προγραμματισμένο για αύριο συνέδριο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενη το γεγονός ότι πολλοί ακύρωσαν τη συμμετοχή τους λόγω της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή υπήρξαν πολλές ακυρώσεις από συμμετέχοντες, αλλά και επειδή λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών ήταν δύσκολο για κάποιους να δώσουν το παρών.

Με πληροφορίες από: protothema.gr, newsbomb.gr, iatropedia.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, newsit.gr, tempo24.news, mirror.co.uk

Οι τελευταίες εξελίξεις:
Διαφήμιση