Αρχική COVID-19 Προελαύνει ο κορονοϊός στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο – Όλες οι...

Προελαύνει ο κορονοϊός στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο – Όλες οι εξελίξεις

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Στα επτά αυξήθηκαν τα κρούσματα από την επέλαση του κορονοϊού στη χώρα μας. Τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού SARS-CoV-2 που ανακοινώθηκαν χθες το Σάββατο είναι:

  • Το πρώτο–το απόγευμα του Σαββάτου–μία Ελληνίδα, στενή επαφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος (της 38χρονης), η οποία παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Ο σύζυγός βγήκε αρνητικός στο αποτέλεσμα του δείγματος.
  • Το δεύτερο πρόκειται για Έλληνα, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας και παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
  • Το τρίτο πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος (της 40χρονης), ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Μετά τα τέσσερα πρώτα κρούσματα που είχαμε αυτή την εβδομάδα, τρεις γυναίκες (38,40,36) και ο δεκάχρονος γιος της πρώτης, όλοι παραμένουν νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία αναφοράς ΑΧΕΠΑ και «Αττικόν», μέχρι και τη συμπλήρωση των 14 ημερών σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Η 36χρονη από το Περιστέρι που νοσηλεύεται στο “Αττικόν” και η 38χρονη που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ είχαν ταξιδεύσει στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Τα συμπτώματα ήταν ήπια με τους λοιμωξιολόγους να αισιοδοξούν για την καλή έκβαση της υγείας τους. Τα δείγματα που ελήφθησαν από 153 ανθρώπους και συναναστράφηκαν με τους τέσσερις πρώτους που φέρουν τον ιό, βγήκαν αρνητικά, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Οι προσπάθειες εύρεσης αυτών των ατόμων χαρακτηρίστηκαν “επίπονες”, από τα αρμόδια κλιμάκια.

κορονοιος1

Επισημαίνουμε, ότι ο γιος της 40χρονης γυναίκας από το Μαρούσι, που είναι μαθητής του Κολλεγίου Ψυχικού και εξετάστηκε, βγήκε αρνητικό το δείγμα του. Η κόρη της 40χρονης ωστόσο, παρέμεινε στο Λονδίνο, μαζί με έναν ακόμα συμμαθητή της, που έχει εμφανίσει ελαφρύ πυρετό. Υπενθυμίζεται ότι η μητέρα είχε ταξιδεύσει με την κόρη της, μαθήτρια της Β’ Λυκείου, στο Μιλάνο.

Τα δύο παιδιά παραμένουν κλεισμένα στα δωμάτια τους στο Λονδίνο, και τους αφήνουν δίσκους με φαγητό έξω από την πόρτα. Οι γονείς τους δεν μπορούν να τα επισκεφθούν, ωστόσο έχουν παραμείνει μαζί με τους μαθητές δύο καθηγητές του Κολλεγίου Αθηνών. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων και του μοριακού ελέγχου βγήκαν αρνητικά. Άμεσα θα κινηθούν οι διαδικασίες για να επιστρέψουν στην Αθήνα οι δύο μαθητές, ενδεχομένως και μέσα στη Καθαρά Δευτέρα.

Σε τέσσερις από τις επτά περιπτώσεις, οι άνθρωποι νόσησαν από την ασθένεια COVID-19 στη Βόρεια Ιταλία, στην οποία ενδημεί ο ιός με εκατοντάδες κρούσματα και αρκετούς θανάτους, και στη συνέχεια επέστρεψαν στην Ελλάδα έχοντας ήδη συμπτώματα, ή ανέπτυξαν συμπτώματα μετά την επιστροφή τους.

Η επιστροφή στην Ελλάδα των 98 μαθητών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κολλέγιο Ψυχικού, επιβεβαίωσε ότι όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που επέστρεψαν από την Αγγλία ελέγχθηκαν και θερμομετρήθηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο αεροδρόμιο.

Βρέθηκαν απύρετοι και καλά στην υγεία τους και τους δόθηκαν οδηγίες παρακολούθησης/παραμονής κατ’ οίκον και περαιτέρω επικοινωνίας με τον ΕΟΔΥ για τυχόν ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου, ενώ πέντε παιδιά που εμφάνισαν ήπια συμπτώματα, όπως βήχα και συνάχι, τους δόθηκαν οδηγίες να πάνε στο νοσοκομείο «Σωτηρία»,ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική για τον κορωνοϊό, ώστε να ελεγχθούν για προληπτικούς λόγους.

Να τονίσουμε, ότι όλοι θα παραμείνουν στα σπίτια τους, απομονωμένοι, για 14 ημέρες, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

ek

Αρνητικά τέσσερα δείγματα στην Κρήτη

Τελικά, δεν προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό οι τέσσερις Κρητικοί, που πήγαν οικειοθελώς να εξεταστούν, σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη. Επίσης, αρνητικό  ήταν και το ύποπτο περιστατικό της Κεφαλονιάς.

Το βράδυ του Σαββάτου, μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών για εξέταση ένα ανδρόγυνο, καθώς πρόσφατα είχε επιστρέψει από την Ιταλία.

Ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Συναγερμός σήμανε το βράδυ του Σαββάτου στο Ελευθεριος Βενιζέλος για ύποπτο κρούσμα κορονοϊού.

Οι πληροφορίες λένε ότι πρόκειται για έναν άνδρα ηλικιωμένο ο οποίος έφθασε στην Αθήνα από Θεσσαλονίκη, ενώ όπως ο ίδιος είπε και διαπιστώθηκε από τον έλεγχο είχε ταξιδέψει πριν μερικές ημέρες στην Ιταλία.

Αμέσως ο επιβάτης οδηγήθηκε σε ειδικό χώρο όπου απομονώθηκε και αναμένεται να οδηγηθεί στο νοσοκομείο Σωτηρία.

hg

Επισκέφθηκε το «Σωτηρία», ο Υπουργός Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Σωτηρία», ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό.

«Ήρθα εδώ για να στηρίξω τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το παραιατρικό προσωπικό» γιατί όπως είπε «έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος».

Ο κ. Κικίλιας τους ευχαρίστησε «για τον επαγγελματισμό και την πολλή καλή δουλειά» εκφράζοντας την στήριξη της πολιτείας σε όλους και όλες.

Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας «δεν χρειάζεται ούτε πανικός, ούτε εφησυχασμός» για τον κορωνοϊό. «Πρέπει ο καθένας από εμάς να προσέχει τον εαυτό του, να εφαρμόζει κανόνες υγιεινής. Δεν πρέπει όλοι να τρέχουμε στα νοσοκομεία, να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών. Βήμα-βήμα θα κάνουμε την προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» κατέληξε στις δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας.

kikilias

Μιλώντας για τα 7 κρούσματα που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, επισήμανε ότι είναι καλά στην υγεία τους, καθώς έχουν εμφανίσει ήπια συμπτώματα. Επικαλέστηκε το ιατρικό απόρρητο και δεν θέλησε να αποκαλύψει σε ποια νοσοκομεία νοσηλεύονται οι θετικοί στον κοροναϊό ασθενείς, ενώ ζήτησε να υπάρξει σεβασμός καθώς αυτοί οι άνθρωποι ήδη δέχονται μεγάλη ψυχολογική πίεση στην απομόνωση όπου παρακολουθούνται.

Δεν πτοεί τους καρναβαλιστές ο κορονοϊός

Ακάθεκτοι οι πολίτες σε Πάτρα και Ρέθυμνο, δεν υπάκουσαν στις αποφάσεις, της κυβέρνησης, των φορέων, αλλά και των ειδικών να ματαιώσουν τα φετινά καρναβάλια από τις επιπτώσεις του κορονοϊού και εκατοντάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους κεντρικούς δρόμους και παρέλασαν φορώντας τις αποκριάτικες στολές τους, με ζωντάνια, τρέλα και κέφι.

Ως αντίδοτο στον κορονοϊο είδαν την σημερινή ημέρα γλεντιού οι καρναβαλιστές και με σύμμαχο τον καλό καιρό, αλλά και μες το κλίμα των ημερών διασκέδασαν και χόρεψαν, με τα σχόλια για τον ιό να δεσπόζουν.

Καρναβάλι

Κανένας κορονοϊός και καμία απαγόρευση δεν στάθηκε εμπόδιο στη διασκέδασή τους έστω και χωρίς επίσημες τελετές και παρελάσεις.

Το Σάββατο δημιουργήθηκαν κάποια μικροεπεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και καρναβαλιστών, αφού παρά την απαγόρευση, λόγω κορονοϊού, συμμετείχαν σε αποκριάτικη πορεία. Στο τέλος η ομάδα αποχώρησε.

Τέλος το επισκεπτήριο στα νοσοκομεία και τις σχολικές εκδρομές

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, ωστόσο εξήγησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ότι «αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό» κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής και με τη σύμφωνη γνώμη της Υπουργού Παιδείας, κυρίας Νίκης Κεραμέως, λόγω των εξαιρετικών δυσκολιών στην ιχνηλάτηση επαφών, επιβεβαιωμένων περιστατικών στο εξωτερικό.

Όμως προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος ακύρωσης άλλων μαζικών εκδηλώσεων, όπως οι αθλητικοί αγώνες, πέραν των καρναβαλικών που έχουν ήδη ακυρωθεί. Σύμφωνα με την Επιτροπή, δεν υπάρχει ένδειξη συνεχιζόμενης μετάδοσης του ιού στην κοινότητα στην Ελλάδα και ο λόγος που ανεστάλη το καρναβάλι, είναι επιδημιολογικός, δηλαδή έχει να κάνει με τη συνάθροιση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και την πιθανότητα διασποράς στην επικράτεια περιστατικών μεταδόσεως της νόσου.

aa

Παράλληλα, αργά το απόγευμα της Παρασκευής με απόφαση του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε η κατάργηση του επισκεπτηρίου στα νοσοκομεία για συγκεκριμένες κατηγορίες νοσηλευόμενων ασθενών.

Συγκεκριμένα, για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη, λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή χρονίου νοσήματος), τα μέτρα που λαμβάνονται, μέχρι νεωτέρας, είναι τα εξής:
Κατάργηση του επισκεπτηρίου και, όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίδεται ειδική άδεια.
Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση χεριών, χρήση μάσκας κ.λπ.).
Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).

Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα τη διασφάλιση της προφύλαξης των νοσηλευόμενων ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Οι εξελίξεις στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο-Οι νεκροί έχουν φτάσει σχεδόν τους 3.000 σε όλον τον κόσμο, με σύνολο 87.500 κρουσμάτων σε 60 χώρες.

Ιταλία: Ανοίγουν μπαρ και εστιατόρια- 29 οι νεκροί

Ενώ στην γειτονική μας χώρα ο κορονοϊός εδώ και δύο εβδομάδες καλπάζει ακάθεκτα με πολλές περιοχές στη Βόρεια Ιταλία, να είναι έρημες και να μοιάζουν πόλεις-φαντάσματα, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει και πάλι τα καφέ-μπαρ και εστιατόρια, σε Βένετο, Λομβαρδία και Εμίλια Ρομάνια. Αλλά με έναν όρο.

Αυτός θα είναι, να κρατούν απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου για να αποφευχθούν, κατά το δυνατόν, νέες μεταδόσεις του κορονοϊού. Ωστόσο τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά για δεύτερη εβδομάδα στις περιφέρειες της βόρειας Ιταλίας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η επιδημία του νέου κορονοϊού.

Στο μεταξύ, τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, αφού φτάνουν τα 1.128 και οι νεκροί είναι συνολικά 29. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διάδοση του ιού επιβραδύνει τον ρυθμό της. Στην λεγόμενη «κόκκινη ζώνη», υπάρχει μεγάλη έλλειψη γιατρών και νοσοκόμων σε νοσοκομεία, ενώ προγραμματίζονται νέες προσλήψεις νοσηλευτών. Το τραγελαφικό της όλης υπόθεσης, είναι ότι ζητήθηκαν ακόμα και γιατροί, που έχουν συνταξιοδοτηθεί, να προσφέρουν έργο.

Κορονοϊός Ελλάδα

Τρία αμερικανικά πανεπιστήμια με παράρτημα στην Φλωρεντία, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την λειτουργία τους, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμβούλεψε τους συμπολίτες του να μην ταξιδεύουν, την περίοδο αυτή, στις περιοχές της Ιταλίας στις οποίες καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα του κορωνοϊού.

Η American Airlines, ανακοίνωσε, ότι αναστέλλει προς το παρόν όλες τις πτήσεις της προς και από το Μιλάνο, μερικές ώρες μετά τη νέα ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για περιοχές της Ιταλίας όπου καταγράφονται κρούσματα της επιδημίας του νέου κορωνοϊού. Η αναστολή αυτή θα ισχύσει τουλάχιστον ως τις 24 Απριλίου, επικαλούμενη τη μείωση της ζήτησης.

Τέλος, μετά το μεγάλο πλήγμα που υπέστη στην οικονομία της η Ιταλία, λόγω κορονοϊού, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε οικονομικά μέτρα στήριξης, ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα λάβει μέχρι την Παρασκευή.

Βατικανό: Απλή αδιαθεσία είχε ο Ποντίφικας

Η ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου μετά από τις ακυρώσεις επισκέψεων που είχε κάνει, έλαβε τέλος, καθώς «μια ελαφριά αδιαθεσία» θα τον αναγκάσει να αποσυρθεί για μία εβδομάδα, αρχής γενομένης από σήμερα, στα νότια της Ρώμης μαζί με κορυφαίους αξιωματούχους του Βατικανού για τη Σαρακοστή.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση αυτή του ποντίφικα έγινε παρουσία χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου. Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνισή του από την περασμένη Τετάρτη, όταν θεάθηκε να βήχει και να φταρνίζεται.

«Δυστυχώς, ένα κρυολόγημα θα με αναγκάσει να μην συμμετάσχω φέτος», είπε, βήχοντας αρκετές φορές. Επίσης, ήταν χαρακτηριστικό το μπούκωμα που είχε, καθώς πολλές φορές ακουγόταν.

Στις φήμες, που υπήρξαν αυτές τις μέρες, ότι ο 83χρονος Πάπας Φραγκίσκος είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό, έβαλε τέλος ο εκπρόσωπός του, Ματέο Μπρούνι, που απλά μίλησε για ένα απλό κρυολόγημα, χωρίς κάτι πιο σοβαρό

Κορονοϊός: Πρώτος θάνατος στις ΗΠΑ- Πρώτο κρούσμα στη Νέα Υόρκη

Μία 60χρονη γυναίκα υψηλού κινδύνου, είναι η πρώτη νεκρή που καταγράφηκε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, από τον φονικό κορονοϊό. Επιπλέον, έχουν καταγραφεί 21 κρούσματα. 

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι 47 άνθρωποι που επαναπατρίστηκαν έχοντας ήδη προσβληθεί από τον κορονοϊό σε άλλε εστίες της επιδημίες. Ορισμένοι από τους ασθενείς που διαγνώστηκαν τις τελευταίες ημέρες όμως δεν είχαν καμία γνωστή επαφή με κάποια από τις εστίες αυτές, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει ότι η επιδημία εξαπλώνεται στο αμερικανικό έδαφος.

Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε και στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Άντριου Κουόμο. Η ασθενής είναι μεταξύ 30 και 40 ετών και είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο Ιράν, όπου πιστεύεται πως μολύνθηκε. Η γυναίκα έχει τεθεί σε καραντίνα στο σπίτι της.

Κορονοϊός

Με ραγδαίο ρυθμό εξαπλώνεται ο κορονοϊός, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει αυξημένα μέτρα προστασίας. Επιπλέον, ο ΠΟΥ αναβάθμισε το επίπεδο απειλής της θανατηφόρας νόσου σε πολύ υψηλό.

Σε έκθεσή που εκδόθηκε ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας δεν είναι ακόμη έτοιμη να εφαρμόσει τον τύπο των μέτρων τα οποία περιόρισαν την επιδημία που εξαπλώθηκε γρήγορα στην Κίνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι επιπλέον κρούσματα του κορωνοϊού είναι «πιθανά», ωστόσο επισήμανε ότι είναι έτοιμος για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Ο πλανητάρχης ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης «να μην υποκινούν τον πανικό».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε γνωστό ότι θα συναντηθεί με εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών τη Δευτέρα για να συζητήσει την πιθανή δημιουργία εμβολίων.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ εξετάζουν να κλείσουν τα νότια σύνορα με το Μεξικό για να ελέγξουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στο μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι περιορισμοί σε ταξιδιώτες από το Ιράν θα επεκταθούν για να συμπεριλάβουν  όλους τους υπηκόους ξένων χωρών που επισκέφτηκαν αυτήν τη χώρα τις τελευταίες 14 ημέρες.

dvb

Πέθανε βουλευτής στο Ιράν – Στους 54 οι νεκροί

Στους 54 ανέρχονται οι νεκροί από την επιδημία του Covid-19 στο Ιράν, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των υγειονομικών αρχών που ανακοίνωσε τον νεότερο απολογισμό. Ο αριθμός των ασθενών σε όλη τη χώρα έχει φτάσει τους 593.

Μέσα στους νεκρούς συγκαταλέγεται κι ένας βουλευτής, ο Mohammad Ali Ramazani Dastak, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα ως εκπρόσωπος της Astana Ashrafieh και διαπιστώθηκε πως είχε προσβληθεί από τον ιό μόλις πριν από λίγες ημέρες. Ο βουλευτής έφυγε από τη ζωή το πρωί του Σαββάτου.

Την Παρασκευή η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι “δύσκολη”. Το Ιράν έχει καταγράψει τους περισσότερους θανάτους από τον κορονοϊό απ’ όλες τις άλλες χώρες, εκτός της Κίνας.

ka

Νότια Κορέα

Αυξήθηκαν κατά 210 τα νέα κρούσματα από τον κορονοϊό, ανεβάζοντάς τα συνολικά στα 3.736, ενώ οι νεκροί είναι φτάνουν τους 18.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν έκανε λόγο για «πλήρη» κινητοποίηση της κυβέρνησής του απέναντι στην επιδημία του νέου κορονοϊού, την ώρα που οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι αρκετά μέλη της χριστιανικής αίρεσης που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα είχαν ταξιδέψει στην κινεζική πόλη Γουχάν τον Ιανουάριο.

Η Νότια Κορέα, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την covid-19 εκτός Κίνας, γνωρίζει τις τελευταίες ημέρες ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων, εν μέρει εξαιτίας μιας εντατικής εκστρατείας εντοπισμού.Δεκάδες εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί στη χώρα και περισσότερες από 70 χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς στα ταξίδια προς τη Νότιας Κορέα.

Από την πλευρά της η εταιρεία Samsung Electronics ανέστειλε χθες Σάββατο για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας τη λειτουργία του εργοστασίου της στο Γκούμι, 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σεούλ, καθώς εντοπίστηκε τρίτο κρούσμα του νέου κοροναϊού μεταξύ των εργαζομένων.

Η Hyundai Motors, πέμπτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως, επίσης ανέστειλε τη λειτουργία ενός από τα εργοστάσιά της στην Ουλσάν εξαιτίας ενός κρούσματος του ιού SARS CoV-2

Κίνα

Στην Κίνα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα από την ασθένεια COVID-19, φτάνει τους 2.912. Συνολικά, 39.002 ασθενείς στην ηπειρωτική Κίνα έχουν λάβει εξιτήριο, αφού αποθεραπεύτηκαν και τα κρούσματα φτάνουν συνολικά τα 80.026.

Κορονοϊός

Το θαύμα έγινε στην πόλη Γουχάν την πρώτη εστία μόλυνσης του φονικού κορονοϊού. Mία γυναίκα 98 ετών, η γηραιότερη ασθενής του ιού στην ηπειρωτική Κίνα, ανάρρωσε και πήρε εξιτήριο σήμερα από νοσοκομείο της πόλης Γουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου.

«Το γεγονός αυτό γεμίζει αισιοδοξία τους άλλους ασθενείς που νοσηλεύονται ακόμη», είπε ο επικεφαλής του νοσοκομείου, ο Ουάνγκ Σινγκουάν. Μέχρι σήμερα το πρωί περίπου 200 άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον ιό είχαν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυτό.

Καναδάς

Στον Καναδά και στην επαρχία Οντάριο επιβεβαιώθηκε το όγδοο κρούσμα του κορονοϊού στην πρωτεύουσά της Τορόντο, σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών αξιωματούχων. Ο ασθενής είναι ένας άνδρας περίπου 80 ετών ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο, διευκρίνισαν.

Συνολικά 15 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με τον νέο κορωνοϊό στον Καναδά μέχρι στιγμής – οκτώ στο Οντάριο και επτά στη Μπρίτις Κολούμπια – με το πρώτο κρούσμα να έχει καταγραφεί στις 25 Ιανουαρίου σε έναν 50χρονο από το Τορόντο ο οποίος είχε μόλις επιστρέψει από την πόλη Γουχάν, επίκεντρο της επιδημίας στην Κίνα.

suj

Γερμανία

Στη Γερμανία τέσσερα μικρά παιδιά στο Χάινσμπεργκ, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, κόλλησαν τον ιό στον βρεφονηπιακό σταθμό από την ίδια τους την δασκάλα. Η κατάστασή τους, όμως, δεν εμπνέει ανησυχία. Όλα τους εμφανίζουν «συμπτώματα κρυολογήματος», είπε η εκπρόσωπος του δήμου.

Έχουν καταγραφεί σχεδόν 60 κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα η πόλη να μετατραπεί στην κυριότερη εστία του νέου κορονοϊού στη Γερμανία.

ert

Οι αρχές έχουν κλείσει όλα τα σχολεία, τις διοικητικές υπηρεσίες και τους παιδικούς σταθμούς μέχρι αύριο, ενώ ζητήθηκε σε περίπου 1.000 ανθρώπους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.

Νωρίτερα σήμερα είχε αναφερθεί άλλο ένα κρούσμα στη Γερμανία, στη Βόννη.

Ο Οδηγός Μισελέν ακύρωσε την τελετή απονομής αστεριών σε εστιατόρια της Γερμανίας, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί την Τρίτη στο Αμβούργο.

Νέες χώρες στον «χάρτη» των κρουσμάτων και των θανάτων:

  • 1 κρούσμα κορονοϊού στο Λουξεμβούργο. Το πρώτο επιβεβαιωμένο. Ένας 40χρονος που ταξίδεψε στην Ιταλία
  • 1 κρούσμα κορονοϊού στον Ισημερινό. Το πρώτο επιβεβαιωμένο. Πρόκειται για μια ηλικιωμένη γυναίκα από τον Ισημερινό, που διαμένει στην Ισπανία
  • 1 κρούσμα κορονοϊού στην Ιρλανδία. Πρόκειται για Ιρλανδό ο οποίος επέστρεψε από τη βόρεια Ιταλία.
  • 1 κρούσμα κορονοϊού στην Αίγυπτο. Πρόκειται για αλλοδαπό, χωρίς να διευκρινίζεται, ωστόσο, η εθνικότητά του. Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα του SARS-CoV-2 στην Αίγυπτο. Ο πρώτος ασθενής έχει αποθεραπευθεί.
  • 1 κρούσμα κορονοϊού στην Ελβετία. Ένας εργαζόμενος της εταιρείας Google, στα γραφεία του ομίλου στη Ζυρίχη, βρέθηκε θετικός. Εξάλλου, από τις 2 Μαρτίου, θα απαγορευτεί στους εργαζομένους της Google να ταξιδεύουν στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
  • 1 κρούσμα κορονοϊού στην Αρμενία. Πρόκειται για έναν 29χρονο οποίος επέστρεψε στη χώρα του την Παρασκευή και επειδή δεν ένιωθε καλά επισκέφθηκε γιατρό. Η Αρμενία έκλεισε τα σύνορά της με το Ιράν και ανέστειλε τις αεροπορικές συνδέσεις με τη γειτονική χώρα πριν μία εβδομάδα
  • Κλείνουν 4 οδοφράγματα για την προστασία των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Η Λευκωσία αναφέρει ότι το μέτρο δεν αποκόπτει την επικοινωνία ή τη διέλευση, καθώς αφέθηκαν ανοιχτοί δίοδοι. Η αναστολή λειτουργίας αποφασίστηκε για επτά ημέρες. Αντιδρά το ψευδοκράτος. Η Λευκωσία ανησυχεί για τον κίνδυνο μεταφοράς και εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Κύπρο, από Λιβανέζους οι οποίοι επισκέπτονται το νησί

dkd

  • 2 κρούσματα κρονοϊού στη Βραζιλία. Πρόκειται για 32χρονο ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Ιταλία και επέστρεψε στη χώρα την Πέμπτη μαζί με τη σύζυγό του. Παρότι φόραγε συνεχώς μάσκα στο ταξίδι και στην πτήση, παρουσίασε συμπτώματα την ημέρα της άφιξής του και πήγε στο νοσοκομείο την Παρασκευή, σύμφωνα με τις αρχές. Η σύζυγός του είναι ασυμπτωματική. Το πρώτο κρούσμα, ένας άνδρας 61 ετών που επέστρεψε πρόσφατα από την Ιταλία, αναρρώνει σε καραντίνα στο σπίτι του στο Σαν Πάουλου.
  • 4 κρούσματα κορονοϊού στο Μεξικό. Το κρούσμα στην πόλη Τορεόν, μια 20χρονη που επέστρεψε πρόσφατα από το Μιλάνο της Ιταλίας, επιβεβαιώθηκε χθες Σάββατο
  • 10 συνολικά κρούσματα κορονοϊού στο Ισραήλ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της χώρας, δύο από τα νέα κρούσματα είναι άνθρωποι που ταξίδεψαν πρόσφατα στην Ιταλία. Στην τρίτη περίπτωση, ο ασθενής μολύνθηκε εντός ισραηλινής επικράτειας. Οι τρεις νέοι ασθενείς εμφανίζουν ελαφριά συμπτώματα.
  • 35 κρούσματα κορονοϊού στη Βρετανία. Κρούσματα κορονοϊού έχουν καταγραφεί συνολικά και στην Αγγλία, και στην Βόρεια Ιρλανδία και στην Ουαλία.
  • 27 κρούσματα συνολικά, με καμία απώλεια ζωής στη Μαλαισία. Έντεκα ολόκληρες ημέρες χωρίς κανένα νέο κρούσμα. Είκοσι από τους ανθρώπους που νόσησαν έχουν ήδη αναρρώσει πλήρως και δύο παρέμεναν νοσηλευόμενοι σε σταθερή κατάσταση.

rt

  • Στη Γαλλία τα κρούσματα του κορονοϊού έπιασαν τριψήφιο νούμερο και έφτασαν τα 100. Δύο είναι οι νεκροί. Επίσης, απαγορεύτηκαν οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 5.000 ανθρώπων σε κλειστό χώρο, ματαιώθηκε η τελευταία ημέρα της Αγροτικής Έκθεσης στο Παρίσι και αναβλήθηκε ο ημιμαραθώνιος που επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα. Μέτρα προστασίας λαμβάνονται και στα τεμένη. Έκλεισε ακόμα και το Λούβρο, το μουσείο με τους περισσότερους επισκέπτες παγκοσμίως. Το δημοφιλές μουσείο δεν μπόρεσε να ανοίξει σήμερα το πρωί μετά τη συνέλευση των εργαζομένων του, οι οποίοι, ανήσυχοι για την επιδημία, ψήφισαν «σχεδόν ομόφωνα» υπέρ του δικαιώματος να αποχωρήσουν από την εργασία τους οι περίπου 300 υπάλληλοι που ήταν παρόντες, σύμφωνα με τον Κριστιάν Γκαλανί, μέλος του προσωπικού του Λούβρου.
  • 1 επιβεβαιωμένος νεκρός από τον κορονοϊό στην Αυστραλία, 78 ετών. Ήταν πρώην επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο παραμένει σε καραντίνα στα ανοικτά της Ιαπωνίας. Η σύζυγός του, 79 ετών, η οποία επίσης μολύνθηκε πάνω στο κρουαζιερόπλοιο, νοσηλεύεται στο Περθ. Πάνω από 700 κρούσματα του κορωνοϊού έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα μεταξύ των επιβατών και των μελών του πληρώματος του Diamond Princess. Το ζευγάρι ήταν ανάμεσα στους περίπου 160 Αυστραλούς που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το πλοίο στα μέσα Φεβρουαρίου και επαναπατρίστηκαν. Εξακριβώθηκε πως είχε μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊού αφού επέστρεψε στη χώρα. 26 τα κρούσματα στην Αυστραλία συνολικά. Πρόκειται για σαραντάρη που είχε ταξιδέψει στο Ιράν και για τον δεύτερο Αυστραλό ο οποίος μολύνεται στη χώρα αυτή.
  • 1 επιβεβαιωμένος νεκρός, από τον κορονοϊό στην Ταϊλάνδη, 35 ετών. Εκεί έχουν καταγραφεί 42 κρούσματα του νέου κορονοϊού από τις 30 Ιανουαρίου.
  • 6 επιβεβαιωμένοι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ιαπωνία. Ένας άνδρας περίπου 70 ετών, ο τελευταίος νεκρός. Ο ασθενής νοσηλευόταν από τις 17 Ιανουαρίου για άλλο λόγο, όμως μερικές εβδομάδες αργότερα εμφάνισε συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης και τελικά βρέθηκε θετικός στον ιό SARS-CoV-2.

Κορονοϊός

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΫ), από την ασθένεια COVID-19 έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός Κίνας τουλάχιστον 86 άνθρωποι.

Οι έρευνες

Οι ηλικιωμένοι ή όσοι πάσχουν από υποκείμενες, χρόνιες νόσους – όπως διαβήτης, υπέρταση ή άσθμα – είναι πιο ευάλωτοι στην επιδημία του νέου κορονοϊού,με τους περισσότερους θανάτους να έχουν καταγραφεί στους άνδρες, λένε οι έρευνες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι ελαφρά ή μέτρια (βήχας, πυρετός, αδυναμία…), όμως στις πιο σοβαρές περιπτώσεις οι ασθενείς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, να εμφανίσουν σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και πολυοργανική ανεπάρκεια η οποία μπορεί να επιφέρει τον θάνατο.

Το ποσοστό θνησιμότητας είναι μικρό και παρόλο που δεν είναι γνωστό με ακρίβεια, εκτιμάται σε 1% με λίγο πάνω από 3%. Ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό της εποχικής γρίπης (γύρω στο 0,1%), αλλά μικρότερο από προηγούμενες επιδημίες άλλων κορωνοϊών, πολύ πιο μεταδοτικών, όπως ο MERS (αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής) με ποσοστό 34,5% και ο SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) με 9,6%.

Ωστόσο κάποιες πληθυσμιακές ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία. Ως την ηλικία των 39 ετών το ποσοστό θνησιμότητας είναι 0,2% και περνά στο 0,4% για όσους είναι 40-49 ετών. Στη δεκαετία 50-59 φτάνει το 1,3%, αυξάνει στο 3,6% για όσους είναι 60-69 ετών και για τους άνω των 70 φτάνει το 8%. Μάλιστα σε όσους είναι άνω των 80 ετών το ποσοστό θνησιμότητας ξεπερνά το 14%

κ

Δεν υπάρχουν παιδιά μεταξύ των θυμάτων

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των παιδιών προκαλεί ερωτήματα στους ειδικούς, καθώς τα μικρά παιδιά και τα βρέφη θεωρείται συνήθως ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Άλλο χαρακτηριστικό της covid-19 είναι ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν λόγω του νέου κοροναϊού σε σχέση με τις γυναίκες. Αν και αποτελούν το 51,4% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, οι άνδρες αποτελούν τα δύο τρίτα των θανάτων (63,8%).

Το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνει στο 6,3% για παράδειγμα για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες αναπνευστικές νόσους. Επίσης φτάνει το 10,5% για τους ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα και το 7,3% για τους διαβητικούς.

Οι ασθενείς με υπέρταση ή καρκίνο παρουσιάζουν επίσης αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας (6% και 5,6% αντίστοιχα), ενώ το ποσοστό πέφτει στο 0,9% για τους υγιείς ανθρώπους-Ωστόσο οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι άνθρωποι που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου δεν θα πρέπει να θεωρούν ότι εξαιρούνται από τα προληπτικά μέτρα προστασίας που συστήνονται.

Female Scientific Research Team With Clear Solution In Laboratory

ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού μπορεί να περιοριστεί αλλά το περιθώριο για τον περιορισμό της επιδημίας στενεύει.

«Δεν είναι ώρα για πανικό – είναι ώρα για να προετοιμαστούμε – να προετοιμαστούμε πλήρως», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

«Τώρα είναι η ώρα που όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες και να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να περιορίσουν τη νόσο», δήλωσε.

«Ξέρουμε ότι ο περιορισμός μπορεί να γίνει, αλλά το παράθυρο ευκαιρίας αρχίζει να κλείνει», πρόσθεσε.

Σε πανικό τα Χρηματιστήρια

Η επιδημία εγείρει φόβους για οικονομική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα Χρηματιστήρια της Ασίας και της Ευρώπης θα ανοίξουν πάλι αύριο, όμως εκείνα των χωρών του Κόλπου, που επαναλειτούργησαν σήμερα, κατέγραψαν μεγάλη πτώση, έως και 10% στο Κουβέιτ.

Ο κόσμος ακινητοποιείται όσο εξαπλώνεται ο νέος κορονoϊός: αεροσκάφη καθηλώνονται στο έδαφος, σχολεία κλείνουν και οι δημόσιες συγκεντρώσεις απαγορεύονται σε ορισμένες χώρες, όπως στην Ελβετία. Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο κίνδυνο ύφεσης μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

s

Από τον Ιανουάριο, τα εργοστάσια παραγωγής διέκοψαν τη λειτουργίας τους στην Κίνα και ολόκληρες πόλεις μπήκαν σε καραντίνα. Σήμερα, το εμβληματικό Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Βασιλείας αναβλήθηκε και το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης ματαιώθηκε. Η Σαουδική Αραβία δεν δέχεται πλέον προσκυνητές στη Μέκκα. Και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες στην Ιταλία διεξάγονται χωρίς θεατές.

Ακόμη και πριν ξεσπάσει η επιδημία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιούσε ότι η παγκόσμια ανάκαμψη θα ήταν «ασθμαίνουσα», «εύθραυστη» και δεκτική σε κλονισμούς με τον παραμικρό κίνδυνο. Οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι ο κοροναϊός θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο «εξωτερικό σοκ»

Κινδυνεύουν να ματαιωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες; – Τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία

Στον «αέρα» κρέμεται η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, τον Ιούλιο.

Αν υπάρξει μια εξάπλωση, «οι αντιδράσεις μπορεί να είναι ακραίες», σχολίασε ο Γκρέγκορι Ντέικο, επικεφαλής οικονομολόγος του Oxford Economics. «Κάτι τέτοιο θα είχε πολύ, πολύ αρνητικές συνέπειες. Η οικονομία θα έπεφτε αμέσως σε ύφεση» δεδομένου ότι σε τέτοιες κρίσεις «οι χρηματαγορές λειτουργούν σαν καταλύτες του αισθήματος πανικού».

Εκτός από το σταμάτημα της παραγωγής, το κλείσιμο των σχολείων και τους υπαλλήλους θα κληθούν να εργάζονται από το σπίτι τους, η κατανάλωση, που συνιστά το 70% της δραστηριότητας στις ΗΠΑ, θα σταματούσε απότομα.

General Views Around Tokyo ahead of 2020 Olympic Games

Λαμβάνοντας υπόψη του τις συνέπειες στην Κίνα, το ΔΝΤ έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος. Όμως αυτή η εκτίμηση έγινε πριν από την εξάπλωση στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Μπάρι Γκλάσνερ, Αμερικανός κοινωνιολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Η κουλτούρα του φόβου», υπογραμμίζει από την πλευρά του ότι «τα έθνη και τα μεμονωμένα πρόσωπα χρειάζεται να λαμβάνουν προφυλάξεις απέναντι στον φόβο που εξαπλώνεται εξίσου γρήγορα με τον ίδιο τον ιό». Ο φόβος «είναι δυνητικά πιο επικίνδυνος επειδή υπό το καθεστώς του ο πληθυσμός και οι κυβερνήσεις συχνά παίρνουν μέτρα λιγότερο ορθολογικά».

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό;

Ήρθε ο κορονοϊός για να μείνει μόνιμα; Πώς μπορούμε να προστατευτούμε; Πότε θα βγει το εμβόλιο; Είναι κάποια από τα εκατοντάδες ερωτήματα που απασχολούν όλο τον κόσμο παγκοσμίως, μετά την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού. Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας επιδημίας ζει και η χώρα μας.

Με πιθανό σενάριο να εξελιχθεί ο ιός σε πανδημία και να επεκταθεί στον γενικό πληθυσμό, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όλο τον πλανήτη, με την αγωνία των ειδικών για το τι μέλει γενέσθαι να μεγαλώνει ανησυχητικά. Το ζήτημα είναι να μην κορυφωθεί το επιδημικό κύμα απότομα, ώστε αφενός να μπορεί να ανακοπεί, αφετέρου να μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις υφιστάμενες δυνάμεις του συστήματος Υγείας της χώρας.

Coronavirus 2019 nCoV spreading

Άλλωστε, όπως τονίζουν κορυφαίοι επιστήμονες στην «Κ», ο ιός ενδέχεται να μας απασχολήσει για πολύ μεγάλο διάστημα.

Σε κάθε τόνο, οι ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη πιστής εφαρμογής των κανόνων υγιεινής με «πρωταγωνιστή» την υγιεινή των χεριών, καλώντας μας, τουλάχιστον έως ότου βρεθεί μία πειστική θεραπευτική «απάντηση» έναντι του ιού, να ξεχάσουμε ακόμα και τις… χειραψίες.

Υπογραμμίζουν δε ότι όποιος εμφανίσει συμπτώματα θα πρέπει να παραμείνει σπίτι του και να επικοινωνήσει με τον γιατρό του ή με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ και να μη λάβει την πρωτοβουλία να απευθυνθεί από μόνος του σε νοσοκομείο όπου μπορεί να θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στην επόμενη φάση, η «επιδημία» θα αντιμετωπιστεί πιο πολύ στα πρότυπα της γρίπης, όπου η νοσηλεία θα αφορά τα σοβαρά περιστατικά, και οι ασθενείς με πολύ ήπιες εκδηλώσεις της νόσου θα καλούνται να μείνουν σπίτι τους, σε επικοινωνία με γιατρό, έως ότου αναρρώσουν.

Σύμφωνα άλλωστε με τους ειδικούς, ο νέος κορωνοϊός, αν και προς το παρόν –και χωρίς να υπάρχει πλήρης και τελική εικόνα της επιδημιολογίας της– φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερη θνητότητα έναντι του ιού γρίπης, στην πλειονότητα των περιστατικών είναι μία ήπια νόσος, ενώ ειδικά στα παιδιά είναι έως και ασυμπτωματική.

Προς την κατεύθυνση καθυστέρησης της διασποράς του ιού στη χώρα, η κυβέρνηση προχώρησε στη θεσμοθέτηση μέτρων: από καραντίνα ασθενών και των επαφών τους, κλείσιμο χώρων συνάθροισης κοινού και αναστολή εκδηλώσεων –ενεργοποιήθηκε το συγκεκριμένο μέτρο στην περίπτωση του καρναβαλιού– έως και «επίταξη» κλινών ιδιωτικών νοσοκομείων και ξενοδοχείων.

ror

Σημαντικές απαντήσεις από τον γιατρό – ερευνητής στον τομέα των ανοσοθεραπειών και των εμβολίων για τον καρκίνο και για τις μολυσματικές ασθένειες του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, κ. Γιώργου Παυλάκη:

  • Η πρώτη διαπίστωση – υπόθεση είναι ότι θα υπάρξει πανδημία από αυτό τον ιό, και ότι μάλλον θα διατηρηθεί στον ανθρώπινο πληθυσμό για πολύ καιρό, με μεγάλη πιθανότητα να γίνει ενδημικός.
  • Η ελπίδα είναι ότι η επιδημία ίσως κοπάσει το καλοκαίρι, αλλά μπορεί να μεταφερθεί στο νότιο ημισφαίριο, όπως κάνει κάθε χρόνο η γρίπη. Αν γίνει αυτό, μπορεί να έχουμε επιδημία κάθε χειμώνα, οπότε το εμβόλιο γίνεται επιτακτική ανάγκη για τα επόμενα χρόνια.
  • Το πολύ αισιόδοξο σενάριο είναι ότι ο ιός δεν θα ενδημήσει στον ανθρώπινο πληθυσμό, αλλά θα εξαφανιστεί, όπως ο ιός του SARS πριν από χρόνια.
  • Η επιδημία μετριάζεται στην Κίνα, γεγονός που καταδεικνύει ότι με σωστά μέτρα δημόσιας υγείας η επιδημία μπορεί να μετριαστεί. Παρά την αρχική αδράνεια, η Κίνα έκανε τεράστια και γρήγορα βήματα για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
  • Η ελληνική οικονομία είναι πολύ εκτεθειμένη στον κίνδυνο, γιατί δυο βασικότατες ελληνικές βιομηχανίες, ο τουρισμός και οι θαλάσσιες μεταφορές, υποφέρουν ήδη από την επιδημία.
  • Το εμβόλιο έναντι του ιού δεν θα μπορεί να κυκλοφορήσει σε χρόνο μικρότερο του ενός έτους, τονίζοντας ότι η πρώτη γραμμή άμυνας παραμένει η τήρηση μέτρων δημόσιας υγείας.

ww

  • Δεν υπάρχουν γνωστά εγκεκριμένα φάρμακα που να είναι αποτελεσματικά εναντίον του κορονοϊού. Πολλά εργαστήρια και εταιρείες δουλεύουν εντατικά για την παραγωγή εμβολίου. Χρειάζεται δεύτερη φάση δοκιμών που θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες με ένα χρόνο, σε εκατοντάδες ή χιλιάδες ανθρώπους, για να φανεί εάν το εμβόλιο πράγματι προστατεύει από την ασθένεια. Πρακτικά λοιπόν, χρειάζεται πάνω από ένας χρόνος για την παραγωγή του εμβολίου και περισσότερο αν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες. Το πόσο αποτελεσματικό θα είναι το εμβόλιο εξαρτάται επίσης και από το πόσο γρήγορα ο ιός θα μεταλλάσσεται στον άνθρωπο. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα με τη γρίπη και με πολλούς άλλους ιούς. Σήμερα, δεν ξέρει κανείς πόσο γρήγορα θα μεταλλάσσεται ο κορονοϊός. Είναι πολύ νωρίς να το δούμε. Αλλά η πρόβλεψή μου είναι ότι θα μεταλλάσσεται, και ότι θα χρειαστούν αρκετές προσπάθειες για την καταπολέμησή του.
  • Οι τρόποι προστασίας είναι αποφυγή συγκεντρώσεων, συχνό πλύσιμο χεριών και αποφυγή διάδοσης του ιού μέσω σταγονιδίων που παράγονται με τον βήχα ή το φτέρνισμα.
  • Οι μάσκες είναι ελάχιστα αποτελεσματικές και προστατεύουν λίγο, κυρίως επειδή εμποδίζουν την επαφή χεριών με το στόμα ή τη μύτη.
  • Tα μέτρα δημόσιας υγείας, δηλαδή αποφυγής της μόλυνσης, είναι η πρώτη γραμμή άμυνας. Χρειάζονται μήνες ακόμα και για εγκεκριμένα φάρμακα να δοκιμαστούν σε ασθενείς και να βγουν τα συμπεράσματα.

aka

  • Η ανοσοθεραπεία είναι η χρησιμοποίηση μεθόδων που ενισχύουν το ανοσολογικό σύστημα ώστε να περιορίσει και να σταματήσει τη νόσο. Ένας από τους πιο καλούς τρόπους ανοσοθεραπείας είναι με ειδικά αντισώματα που είναι ουσίες τις οποίες παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός για να καταπολεμήσει ιούς και μικρόβια.
  • Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε αν είναι η χειρότερη απειλή για τη δημόσια υγεία. Είναι σίγουρα πολύ μεγάλη.

Με πληροφορίες από: protothema.gr, tovima.gr, newsit.gr, kathimerini.gr

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση