Αρχική COVID-19 Γιατί το κλίμα της Ελλάδας θα μας σώσει από τον κορονοϊό

Γιατί το κλίμα της Ελλάδας θα μας σώσει από τον κορονοϊό

0
κλίμα της Ελλάδας
Διαφήμιση

Τους λόγους για τους οποίους το κλίμα της Ελλάδας θα μας «σώσει» από τον κορονοϊό, εξήγησε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών- ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, όπως αναφέρει το Hellenic Weather.

Ο πρύτανης μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, ανέφερε πως «όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία και υπάρχει υγρασία θα μειώνεται η επιβίωση του ιού, θα υπάρχει ύφεση του φαινομένου. Αυτό ισχύει γενικά, πιθανόν και για το συγκεκριμένο στέλεχος. Γενικά για οι κορονοϊοί, ευνοούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία».

Σε δηλώσεις του,παράλληλα, στο iefimerida ο κ.Δημόπουλος τόνισε ότι τα σταγονίδια παραμένουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον αέρα όταν το κλίμα είναι κρύο και ξηρό, ενώ κατακρημνίζονται όταν το κλίμα είναι θερμό και υγρό.

Επιπλέον, ο κρύος αέρας προκαλεί ερεθισμό στις ρινικές κοιλότητες και τους αεραγωγούς και αυξάνει την ευαισθησία στις ιογενείς λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να συνυπάρχουν με μια λοίμωξη από κορονοϊό και να επιβαρύνουν την υγεία των ασθενών. Κατά το χειμώνα αυξάνονται επίσης οι συναθροίσεις και αυξάνεται η πιθανότητα μετάδοσης μιας οποιαδήποτε ιογενούς λοίμωξης.

Παράλληλα, οι κορονοϊοί γενικά εμφανίζουν μεγαλύτερο χρόνο ημίσιας ζωής στο κρύο, σε αντίθεση με τη ζέστη (ειδικά άνω των 30 βαθμών) και την υγρασία.

Οι εκτιμήσεις αυτές δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας για τις τουριστικές χώρες, με ζεστό κλίμα, όπως η Ελλάδα, που υποδέχονται τη μεγάλη μάζα τουριστών τους θερινούς μήνες και την Άνοιξη. Γι αυτό το λόγο και οι επιχειρηματίες του χώρου πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην ενδώσουν σε αιτήματα για μείωση τιμών, υπό το κλίμα της σημερινής κατάστασης.

Οι θερμομετρικές κάμερες δεν αποδίδουν

Θερμομετρική κάμερα στο αεροδρόμιο για τον κορονοϊό
ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Οι θερμομετρικές κάμερες ή η πολύ αυστηρή επιτήρηση στις πύλες εισόδου δεν αποδίδουν. Έχουμε μια λανθάνουσα περίοδο αρκετών ημερών, οπότε ξέρουμε από προηγούμενη εμπειρία και από δεδομένα άλλων κρατών ότι μπορούμε να χάσουμε ως και το 90% των κρουσμάτων.Επομένως, δεν έχει νόημα να πέσουν εκεί οι δυνάμεις.

Από την άλλη μεριά, αν παρουσιαστεί ένα τέτοιο κρούσμα θα έχει ιδιαίτερη σημασία σε εκείνη τη φάση να υπάρχει καλή ενημέρωση του κόσμου αφενός, για να αποφευχθούν συγκεντρώσεις και συνωστισμός που θα συνεχίσει τη μετάδοση του ιού, αφετέρου για την επιλογή των ανθρώπων που θα πρέπει να ζητήσουν τη νοσοκομειακή συνδρομή».

O κ.Δημόπουλος ανέφερε ακόμη: «80 με 90% των περιστατικών διαδράμουν ηπίως. Δηλαδή θα μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι πίνοντας υγρά και παίρνοντας αντιπυρετικά. Μόνο το 10-15% θα χρειαστεί να εξεταστεί από γιατρούς και ένα μικρότερο να χρειαστεί νοσηλεία. Φέτος στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους λόγω του ιού της γρίπης και των επιπλοκών 16.000 άτομα στα 300 εκατ.».

«Το πολύ σημαντικό είναι η αυτοπροστασία. Ένας που έχει συμπτώματα που παραπέμπουν σε ίωση του αναπνευστικού, ο ίδιος πρέπει να βάλει μάσκα, να πλένει τα χέρια του, να αποφεύγει τη στενή επαφή και να κρατάει απόσταση ενός μέτρου», κατέληξε ο πρύτανης.

***

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση