Αρχική Υγεία - Διατροφή Ανώφελη η μαστογραφία για γυναίκες άνω των 75 ετών

Ανώφελη η μαστογραφία για γυναίκες άνω των 75 ετών

0
Μαστογραφία
Διαφήμιση

Νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, ανατρέπει όλα τα δεδομένα για τις γυναίκες άνω των 75 ετών, καθώς υποστηρίζει ότι οι μαστογραφίες δεν τις βοηθούν, αντίθετα με τις νεότερες.

Προηγούμενες έρευνες έχουν αποφανθεί ότι οι μαστογραφίες που ξεκινούν στα 50, μπορούν όντως να αποτρέψουν θανάτους από καρκίνο, ενώ μέχρι στιγμής, δεν έδειχνε τόσο ξεκάθαρα, κατά πόσο αυτό ισχύει και για τις μεγαλύτερες ηλικιακά γυναίκες, με αποτέλεσμα να αποτελεί θέμα συζήτησης η ηλικία στην οποία πρέπει να σταματούν οι μαστογραφίες.

Σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες περίπου οι μισές γυναίκες συνεχίζουν να κάνουν μαστογραφίες και μετά τα 75 τους, ενώ περίπου μία στις τρεις γυναίκες που πεθαίνει από καρκίνο του μαστού, διαγιγνώσκεται μετά τα 70 της.

μαστογραφία

Η μελέτη για τη μαστογραφία

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες ηλικίας 70 έως 84 ετών, οι οποίες είχαν κάνει μαστογραφίες τακτικά και δεν είχαν προηγούμενη διάγνωση για καρκίνο.

Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν σε βάθος οκταετίας, προκειμένου να μελετηθούν οι θάνατοι από καρκίνο που συνέβησαν στο μεταξύ.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια μικρή μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού για τις γυναίκες που κάνουν τακτικά μαστογραφίες μεταξύ των 70 και των 74 ετών (ένας θάνατος λιγότερος ανά 1.000 γυναίκες), αλλά κανένα όφελος, δηλαδή σχεδόν μηδαμινή μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο στη διάρκεια της οκταετίας, για τις γυναίκες που κάνουν μαστογραφίες σε ηλικία 75 έως 84 ετών.

μαστογραφία

Τέλος, η αιτία γι’ αυτό πιθανώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι οι πιο ηλικιωμένες γυναίκες είναι πιθανότερο να πεθάνουν τελικά από άλλη αιτία, όπως καρδιοπάθεια ή άνοια, παρά από καρκίνο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κλίμα η Γκρέτα Τούνμπεργκ
Επόμενο άρθροΓιατί το κλίμα της Ελλάδας θα μας σώσει από τον κορονοϊό