Αρχική Επιστήμη Οι γλώσσες των γατών βοηθούν την επιστήμη να αναπτύξει νέες τεχνολογίες!

Οι γλώσσες των γατών βοηθούν την επιστήμη να αναπτύξει νέες τεχνολογίες!

0
cat tonges
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες μελετούν τις γλώσσες των γατών, προκειμένου να μπορέσουν να καταλάβουν, πως καταφέρνουν να καθαρίζονται τόσο καλά. Μια ομάδα μηχανολόγων μηχανικών αναφέρει πως η μελέτη τους ξεκίνησε από περιέργεια, αλλά τελικά κατέληξαν να πιστεύουν πως η μελέτη τους θα οδηγήσει σε νέες εφευρέσεις.

“Η γλώσσα τους θα μπορούσε να μας βοηθήσει να βρούμε τρόπο να εφαρμόζουμε καλύτερα τα υγρά πάνω σε επιφάνειες, να διοχετεύσουμε καλύτερα στο δέρμα κάποιο φάρμακο και ακόμα και να καθαρίσουμε τα χαλιά μας”, δήλωσε η ερευνήτρια της Georgia Tech, Alexis Noel, η οποία αναζητά δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια τρισδιάστατη, εμπνευσμένη από τη γλώσσα βούρτσα.

Οι γάτες είναι προσεκτικές, ξοδεύοντας μέχρι και το ένα τέταρτο της ζωής τους, με το να καθαρίζονται. Το ενδιαφέρον της Noel ξεκίνησε όταν η γάτα της, Murphy, πέρναγε πολλές ώρες με τη γλώσσα της “κολλημένη” σε μια χνουδωτή κουβέρτα.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό, ότι οι γλώσσες των γατών είναι γεμάτες μικροσκοπικά εξογκώματα σε σχήμα κώνου. Η Noel, εργάζεται σε ένα εργαστήριο το οποίο είναι γνωστό πως εμπνέεται από τα ζώα για τη δημιουργία νέων τεχνικών.

cat 1

Κατ ‘αρχάς, η CT σάρωση των γλωσσών των γατών έδειξε ότι δεν είναι καλυμμένες με συμπαγείς κώνους αλλά με γάντζους σε σχήμα νυχιού!  Βρίσκονται επίπεδα και προς τα πίσω και με μικρές «σπονδυλικές στήλες» που ανοίγουν προς τα πάνω, εξηγεί η Noel και συνεχίζει λέγοντας πως αυτές οι στήλες περιέχουν κοίλα σφαιρίδια. Αυτό το χαρακτηριστικό, το μοιράζονται κι άλλα ζώα, που εξετάστηκαν, όπως οι αγριόγατες, τα κούγκαρς, οι λεοπαρδάλεις χιονιού, τα λιοντάρια και οι τίγρεις.

Όταν η Noel άγγιξε τις μικρές δομές που μοιάζουν με θηλές στην ανώτερη επιφάνεια της γλώσσας που της προσδίδουν τη χαρακτηριστική τραχύτητά της, γνωστές ως papillae, με σταγόνες χρωστικής τροφής, αυτές εξαφανίζονταν. Οι θήλες που αποτελούν τις γλώσσες των παραπάνω ζώων, κρατούν μια μικρή σταγόνα σαλιού που απελευθερώνεται όταν η γλώσσα πιέζει τη γούνα. Η Noel πιστεύει πως οι «σπονδυλικές στήλες» είναι το κλειδί για τον βαθύ καθαρισμό τους και περαιτέρω μελέτη θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα στηριχθούν σε αυτά τα ευρήματα.

cat 2

Οι παραπάνω παρατηρήσεις δημοσιεύονται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση