Αρχική Special Topics Kepler-442b: Ο πλανήτης που είναι πιο κατοικήσιμος από τη Γη (Βίντεο)

Kepler-442b: Ο πλανήτης που είναι πιο κατοικήσιμος από τη Γη (Βίντεο)

Ο πλανήτης Kepler-442b είναι ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους υποψήφιους για πιθανή κατοικησιμότητα, καθώς το μητρικό του άστρο είναι τουλάχιστον 40% μικρότερης μάζας από τον Ήλιο, επομένως, μπορεί να έχει διάρκεια ζωής περίπου 30 δισεκατομμύρια χρόνια.

0
planitis gi
Διαφήμιση

Ο Kepler-442 b, δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας αφού είναι ένας επιβεβαιωμένος εξωπλανήτης, σε μέγεθος κοντά στη Γη, πιθανότατα βραχώδης, σε απόσταση περίπου 1.206 έτη φωτός από τη Γη, στον αστερισμό της Λύρας, και ίσως πιο κατοικήσιμος από την Γη!

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο πλανήτης Kepler-442 b, ανακαλύφθηκε από το διαστημικό σκάφος Kepler της NASA χρησιμοποιώντας τη μέθοδο διέλευσης , με την οποία μετρά το φαινόμενο θαμπώματος που προκαλεί ένας πλανήτης καθώς διασχίζει μπροστά από το αστέρι του. Η NASA ανακοίνωσε την επιβεβαίωση του εξωπλανήτη στις 6 Ιανουαρίου 2015.

Ο πλανήτης βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του αστέρα του, μια περιοχή όπου θα μπορούσε να υπάρχει νερό στην επιφάνεια του πλανήτη . Είναι ένας από τους πιο όμοιους με τη Γη πλανήτες που έχουν βρεθεί ακόμα σε μέγεθος και θερμοκρασία.

Οι επιστήμονες έχουν επινοήσει έναν νέο δείκτη για να προσδιορίσουν ποιοι πλανήτες, πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, είναι ικανοί να διατηρήσουν ζωή. Με αυτόν το δείκτη, μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποιους πλανήτες έχει μεγαλύτερο νόημα να εστιάσουμε τις έρευνές μας.

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Astrophysical Journal, χρησιμοποιήθηκε ένα εύρος από δεδομένα, όπως «δεδομένων διέλευσης, αστρικών ιδιοτήτων και προηγουμένως αναφερθέντων ορίων για την εκπεμπόμενη πλανητική ροή», για να γίνει η βαθμολόγηση του πλανήτη ως προς την κατοικησιμότητά του.

planeta parecido a la tierra

Ο νέος δείκτης βελτιώνει πολύ την προηγούμενη μέθοδο, που βασιζόταν κυρίως στην ζώνη Goldilocks (κατοικήσιμη ζώνη). Παλαιότερα κρίναμε την κατοικησιμότητα ενός πλανήτη βασιζόμενη στην τροχιά του γύρω από το άστρο και την θερμοκρασία του ώστε να υποστηρίξει νερό. Τώρα όμως, με την νέα μέθοδο μπαίνουν αρκετά περισσότεροι παράγοντες που ελέγχονται, προκειμένου να δούμε τη κατοικησιμότητα ενός πλανήτη.

Με βάση τα νέα και βελτιωμένα κριτήρια, η Γη έλαβε βαθμολογία 0.829, όμως ο νέος πλανήτης φαίνεται με βάση τα δεδομένα, να είναι δυνητικά πιο κατοικήσιμος και από την Γη.

Ο πλανήτης Kepler-442b έχει χαρακτηριστεί σαν υπερ-Γη, καθώς η μάζα και η ακτίνα του είναι μεγαλύτερες από τον πλανήτη μας, αλλά παραμένει μικρότερη από τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα. Παρουσιάζει θερμοκρασία ισορροπίας στους -40 βαθμούς. Για να έχουμε μια σύγκριση, η Γη έχει θερμοκρασία ισορροπίας του -18 βαθμούς.

Σχετικά με τον νέο δείκτη μέτρησης, ένας από τους κύριους συγγραφείς της εργασίας, ο Ρόρι Μπαρνς από το Εικονικό Πλανητικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, δήλωσε: «Βασικά, έχουμε επινοήσει έναν τρόπο να πάρουμε όλα τα δεδομένα παρατήρησης που είναι διαθέσιμα και να αναπτύξουμε ένα σχήμα προτεραιοποίησης, έτσι ώστε καθώς προχωράμε σε μια εποχή που υπάρχουν εκατοντάδες διαθέσιμοι στόχοι, να μπορούμε να πούμε, “Εντάξει, με αυτόν θέλουμε να ξεκινήσουμε”!

Όμως ακόμα απέχουμε αρκετά από την εύρεση της Γης 2.0 και η αναζήτηση έχει πολύ μέλλον ακόμα.

Η πραγματική κατοικησιμότητα του Keppler-442b δεν είναι σίγουρη, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμα τι γίνεται με την ατμόσφαιρά του και την επιφάνειά του. Και, η μελέτη στο The Astrophysical Journal διευκρινίζει ότι ακριβώς επειδή ένας πλανήτης έχει βαθμολογία υψηλότερη από τη Γη, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι πιο κατάλληλος για τη διατήρηση της ζωής από αυτόν.

Διαφήμιση