Αρχική Special Topics Μπόρις Τζόνσον: Θέλει σπίτι στην Ελλάδα αλλά όχι τα Γλυπτά γιατί θα...

Μπόρις Τζόνσον: Θέλει σπίτι στην Ελλάδα αλλά όχι τα Γλυπτά γιατί θα απογυμνωθεί το Μουσείο (Βίντεο)

Έλληνας φοιτητής …απογύμνωσε τον Μπόρις Τζόνσον με ερώτησή του για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ξεσκεπάζοντας την άρνησή του για την επιστροφή τους στην Ελλάδα!

0
Boris Johnson
Διαφήμιση

Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μίλησε δημόσια για την άποψή του τα Γλυπτά του Παρθενώνα να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο ώστε να μην απογυμνωθεί το Μουσείο! Η θέση του αποκαλύφθηκε μετά από ερώτηση που του απηύθυνε ο Έλληνας φοιτητής Αθανάσιος Μπασιάκος!

Σύνταξη: ecozen.gr

Μιλώντας σε φοιτητές του Ινστιτούτου Πολιτικής του Πανεπιστημίου Georgetown για την παγκόσμια πολιτική και τη δημοκρατία, ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι αν δοθούν πίσω τα Μάρμαρα στην Ελλάδα αυτό θα οδηγήσει σε απογύμνωση του Βρετανικού Μουσείου από θησαυρούς δεκάδων χωρών!

Αφού ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την επιθυμία του να αποκτήσει ένα σπίτι στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όταν έρχεται φιλοξενείται και απαγγέλει Ιλιάδα,  είπε ότι είναι ένα «εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα» που θα πρέπει να το προσεγγίσουμε σφαιρικά διότι δεν θα πρέπει να απογυμνωθούν τα μητροπολιτικά μουσεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ, όπως είναι το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου ή το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης που δέχονται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες και έχουν την ευκαιρία να θαυμάζουν τους θησαυρούς της αρχαιότητας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «αν αρχίσουν να απογυμνώνονται συστηματικά από τους θησαυρούς που έχουν πάρει από άλλες χώρες, επιστρέφοντάς τους τότε θα καταστρέφονταν μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που γρήγορα και φθηνά μπορούν να διδάξουν τους νέους για τους πολιτισμούς της αρχαιότητας».

Την επίμαχη ερώτηση που προκάλεσε και την απάντηση του Μπόρις Τζόνσον απηύθυνε στον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό ο Έλληνας φοιτητής Αθανάσιος Μπασιάκος ο οποίος μάλιστα χειροκροτήθηκε και κατά την εισαγωγή της τοποθέτησής του καθώς γνώριζε καλά την αδυναμία του Τζόνσον στην Ελλάδα. Δείτε την ερώτηση στο 46΄

Την ίδια στιγμή σε μια συστηματική αλλά ταυτόχρονα παράτυπη και εξωθεσμική απόπειρα παρέμβασης στην ανεξαρτησία των δημόσιων πολιτιστικών θεσμών της Βρετανίας, τοποθετώντας πρόσωπα της επιλογής του στη διοίκηση μεγάλων μουσείων και οργανισμών, έχει επιδοθεί, τα τελευταία χρόνια, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. Προσφάτως μάλιστα επιχείρησε, ανεπιτυχώς, να παρέμβει στη διαδικασία επιλογής του νέου διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, με στόχο να κινεί τα νήματα σε όλες τις σημαντικές υποθέσεις που σχετίζονται με αυτό, και κυρίως το θέμα του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα απέναντι στο οποίο έχει ταχθεί, επανειλημμένα, κάθετα αντίθετος.Συγκεκριμένα ζήτησε, ως μη όφειλε, από τη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου να τού προτείνει τα ονόματα δύο υποψήφιων νέων διευθυντών προκειμένου να κάνει ο ίδιος την τελική επιλογή. Αυτό βέβαια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη νομοθεσία η οποία ορίζει πως το συμβούλιο των 25 διαχειριστών που διοικούν το μουσείο είναι αρμόδιο για τη λήψη αποφάσεων τις οποίες κοινοποιεί στη συνέχεια στον πρωθυπουργό προκειμένου να λάβει την τυπική έγκρισή του. Ο Πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός οικονομικών της χώρας επί κυβέρνησης Ντέιβιντ Κάμερον, Τζορτζ Όσμπορν, αρνήθηκε κατηγορηματικά να ικανοποιήσει το παράτυπο αυτό αίτημα του Ρίσι Σούνακ και η διαδικασία προχώρησε σύννομα με την επιλογή, τον περασμένο μήνα, του πρώην επικεφαλής της Εθνικής Πινακοθήκης, Νίκολας Κάλιναν, ως νέου διευθυντή του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας και ενός από τα διασημότερα στον κόσμο.

Διαφήμιση