Αρχική Special Topics Ολική έκλειψη Ηλίου: Βίντεο ντοκουμέντο από την ολική έκλειψη το 2006 στο...

Ολική έκλειψη Ηλίου: Βίντεο ντοκουμέντο από την ολική έκλειψη το 2006 στο Καστελόριζο

Η ολική έκλειψη Ηλίου 8/4/2024 θα είναι ορατή από εκατομμύρια ανθρώπους σε περιοχές της βόρειας Αμερικής, του Μεξικού και του Καναδά, ενώ είναι η τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου που θα είναι ορατή από τις όμορες Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το 2044!

0
ηλιακή έκλειψη
Διαφήμιση

Τη Δευτέρα 8 Απριλίου γράφεται ιστορία καθώς ένα μεγάλο μέρος της βόρειας και κεντρικής Αμερικής θα έχει την ευκαιρία να δει την ολική έκλειψη Ηλίου, δηλαδή τη Σελήνη να περνά μπροστά από τον Ήλιο και να τον καλύπτει κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης Ηλίου.

Σύνταξη:ecozen.gr

Η NASA έχει προγραμματίσει ζωντανή κάλυψη για την ολική έκλειψη Ηλίου ακριβώς στη 1μμ ώρα Νέας Υόρκης, και μέχρι τις 4 το απόγευμα δηλαδή από τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας και για τρεις ώρες από τοποθεσίες σε όλες τις ΗΠΑ. Ήδη ο χρόνος μετρά αντίστροφα! Δείτε την ολική έκλειψη Ηλίου  LIVE ΕΔΩ

eklipsi ilioupg

Το φαινόμενο θα ξεκινήσει από τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, με τις πρώτες περιοχές του Μεξικού να την παρατηρούν από τις ακτές του Ειρηνικού. Το μονοπάτι της έκλειψης θα διασχίσει το Μεξικό και θα συνεχίσει στις ΗΠΑ περνώντας από το Τέξας, συνεχίζοντας βορειοανατολικά και περνώντας στη συνέχεια και από τον Καναδά.

eklipsi 2024

Κατά τη διάρκεια της ολικότητας, οπότε ο μαύρος δίσκος της Σελήνης παίρνει τη θέση του Ήλιου, ο ουρανός θα σκοτεινιάσει σαν να είναι αυγή ή σούρουπο και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το στέμμα του Ήλιου, την εξώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου. Η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τέσσερα λεπτά. Έξω από τη διαδρομή ολικότητας, οι άνθρωποι στις όμορες περιοχές θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια μερική έκλειψη Ηλίου.

Σύμφωνα με τη NASA, περίπου 31,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κατά μήκος του μονοπατιού της έκλειψης, ενώ συνολικά πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν έστω και μερική έκλειψη.

Η ζωντανή κάλυψη θα παρέχεται από την ιστοσελίδα της https://www.nasa.gov/nasatv/ με σχολιασμό και από τη σελίδα της στο YouTube https://www.youtube.com/watch?v=J5j95RUSLd8 με εικόνα μόνο από τηλεσκόπια.

Ομάδες επαγγελματιών και ερασιτεχνών αστρονόμων, αστροφωτογράφοι και κυνηγοί εκλείψεων από όλη την Ελλάδα έχουν ταξιδέψει στις ΗΠΑ και στο Μεξικό, για να παρατηρήσουν και να μελετήσουν το εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο!Ανάμεσά τους και η αστροφυσικός στο Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο Θησείο, Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, η οποία βρίσκεται στο Ντουράνγκο του Μεξικού μαζί με μέλη της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης «Διόσκουροι». Εκεί η έκλειψη θα έχει συνολική διάρκεια 2 ώρες και 41 λεπτά και η ολικότητα 3 λεπτά και 47 δευτερόλεπτα.

Βίντεο ντοκουμέντο από την ολική έκλειψη Ηλίου στο Καστελόριζο το 2006! 

Όπως εξηγεί η κ. Μεταλληνού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το 2024 ο Ήλιος είναι στο μέγιστο της ηλιακής του δραστηριότητας, οπότε όλα τα ηλιακά φαινόμενα εμφανίζονται πιο έντονα. «Οπότε στη συγκεκριμένη έκλειψη, καιρού επιτρέποντος, ελπίζουμε και περιμένουμε ότι θα παρατηρήσουμε πιο έντονα ηλιακά φαινόμενα, όπως ηλιακές εκλάμψεις και προεξοχές. Ακόμα και η κορόνα του Ήλιου θα είναι πιο έντονη στις παρατηρήσεις και μετρήσεις που θα γίνουν και στις φωτογραφίες που θα βγουν».

Η ίδια αναδεικνύει άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο της συγκεκριμένης ολικής έκλειψης: ότι πραγματοποιείται 18 χρόνια μετά την ολική έκλειψη του 2006 που στην Ελλάδα ήταν ορατή μόνο από το Καστελόριζο. «Αυτά τα 18 χρόνια είναι μια περιοδικότητα, που ονομάζεται κύκλος Σάρος και ήταν γνωστός από τους Βαβυλώνιους και τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι μπορούσαν έτσι να προβλέψουν τις εκλείψεις. Σε αυτό τον κύκλο επαναλαμβάνονται εκλείψεις πανομοιότυπες, οπότε στις 8 Απριλίου θα δούμε μια έκλειψη πανομοιότυπη με την έκλειψη στο Καστελόριζο».

Αξίζει να επισημανθεί ότι η ΕΡΤ3 και η εκπομπή “Ανιχνεύσεις” με τον Παντελή Σαββίδη είχε παρακολουθήσει την ολική έκλειψη Ηλίου στις 29 Μαρτίου του 2006, που ήταν ορατή  από το Καστελόριζο (δείτε την έκλειψη στο 41΄του βίντεο) και είχε φιλοξενήσει όλους τους πρωταγωνιστές Έλληνες αστροφυσικούς που βρέθηκαν στο Καστελόριζο για να παρακολουθήσουν το φαινόμενο. Ανάμεσά τους ο αείμνηστος καθηγητής αστρονομίας του ΑΠΘ Γιάννης Σαρειδάκης και η τότε Υποψήφια Διδάκτωρ Αστρονομίας στο ΑΠΘ Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού η οποία θεωρείται πλέον μια σπουδαία αστροφυσικός παγκοσμίως αναγνωρισμένη. Μάλιστα ο καθηγητής Σαρειδάκης περιγράφει στην εκπομπή συγκινημένος την εμπειρία του από τη θερμή φιλοξενία των κατοίκων ενώ επικαλείται την δήλωση φοιτητή του που είχε διηγηθεί στη μητέρα του ότι “η ολική έκλειψη Ηλίου στο Καστελόριζο ήταν ένα φαινόμενο που σημάδεψε την ψυχή του” (στο 24΄41”). 

Αντίστοιχα εντυπωσιασμένη και πανευτυχής για την εμπειρία, είχε εμφανιστεί και η σπουδαία πλέον Ελληνίδα αστροφυσικός Φιόρη- Αναστασία Μεταλληνού (στο 23′:00)

Σημειώνεται ότι η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου αναμένεται στις 12 Αυγούστου 2024 και θα είναι ορατή από την Ισλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία και την Ισπανία.

Διαφήμιση