Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα βακτήρια στα βαθύτερα τμήματα του θαλασσίου ύδατος απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα το οποίο και μετατρέπουν σε βιομάζα.
Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η κύρια πηγή βιομάζας στο θαλασσινό νερό ήταν η οργανική ύλη που κατέβαινε προς τα βάθη: νεκρά ψάρια, πλαγκτόν και άλλα θρυμματίδια.
Ο καθηγητής Andrew K. Sweetman από το Κέντρο Lyell για τη Γη, τη Θαλάσσια Επιστήμη και Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο Heriot-Watt στο Εδιμβούργο δήλωσε:
“Έχουμε κάνει πρόσφατα δύο σημαντικά ευρήματα. Σε αντίθεση με παρόμοιες μελέτες στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, διαπιστώσαμε ότι τα βακτήρια και όχι τα θαλάσσια ζώα ήταν οι σημαντικότεροι οργανισμοί που καταναλώνουν οργανικά απόβλητα που πλέουν προς τον ωκεάνιο πάτο”.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν τα βενθικά βακτηρίδια απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και την αφομοιώνουν στη βιομάζα τους μέσω μιας άγνωστης διαδικασίας.
“Στη συνέχεια, η βιομάζα τους γίνεται, ενδεχομένως, πηγή τροφής για άλλα ζώα στη βαθιά θάλασσα, οπότε πράγματι αυτό που ανακαλύψαμε είναι μια πιθανή εναλλακτική πηγή τροφής στα βαθύτερα μέρη του ωκεανού, όπου πιστεύαμε ότι δεν υπάρχει κανένας.
Εάν αναβαθμίσουμε τα αποτελέσματά μας στον παγκόσμιο ωκεανό, τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι 200 εκατομμύρια τόνοι CO2 που καταλήγουν στη θάλασσα θα μπορούσαν να καθαριστούν μέσω αυτής της διαδικασίας”, τονίζει ο Sweetman.
“Βρήκαμε την ίδια δραστηριότητα σε πολλές τοποθεσίες της μελέτης που χωρίζονται από εκατοντάδες χιλιόμετρα, ώστε να μπορούμε εύλογα να υποθέσουμε ότι αυτό συμβαίνει στον βυθό της ανατολικής ζώνης CCFZ και ενδεχομένως σε ολόκληρο το CCFZ”.
Το CCFZ αποτελεί πρωταρχική περιοχή ενδιαφέροντος για τη μελλοντική εξόρυξη πολυμεταλλικού οζιδίου. Δεκαέξι εργολάβοι από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Κορέα έχουν διεκδικήσει δικαιώματα εξερεύνησης στην περιοχή αυτή και έχουν αρχίσει έρευνες για τη συγκέντρωση βασικών δεδομένων για τη βιοποικιλότητα και τη γενετική συνδεσιμότητα σε όλες τις περιοχές τους.
Ο Δρ Sweetman ζητά από την Διεθνή Αρχή Θάλασσας να διασφαλίσει ότι οι εργολάβοι στον τομέα αυτό θα εφαρμόσουν την παρακολούθηση του κύκλου του άνθρακα, καθώς και τη βιοποικιλότητα και τις γενετικές μελέτες.
Ο Sweetman δήλωσε: “Εάν η εξορυκτική βιομηχανία προχωρήσει στην CCFZ, θα διαταράξει σημαντικά το περιβάλλον της θάλασσας. Μόνο τέσσερα πειράματα παρόμοια με τα δικά μας έχουν διεξαχθεί επί τόπου στις άβυσες περιοχές των ωκεανών. Πρέπει να γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για την βιολογική βιολογία και την οικολογία της θάλασσας, πριν εξετάσουμε ακόμη και την εξόρυξη στις περιοχές.
Η εξόρυξη πλήρους κλίμακας που προτείνεται στη ζώνη θραύσης Clarion-Clipperton θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τα βενθικά οικοσυστήματα για δεκαετίες, ίσως και περισσότερο.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Limnology and Oceanography.
Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά