Αρχική Διάστημα Ο πλανήτης Άρης έχει…. οξυγόνο για να στηρίξει μορφές ζωής

Ο πλανήτης Άρης έχει…. οξυγόνο για να στηρίξει μορφές ζωής

0
πλανήτης Άρης
Διαφήμιση

To αλμυρό νερό κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη μπορεί να περιέχει αρκετό διαλυμένο οξυγόνο για να υποστηρίξει τα μικρόβια και ενδεχομένως άλλους απλούς οργανισμούς, όπως τα σφουγγάρια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

«Ζούμε μια ενθουσιώδης στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Βλάντα Σταμενκόβιτς, ερευνητής στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Πασαντίνα, Καλιφόρνια. «Χρειάζεται ακόμα πολύ περισσότερη δουλειά για την καλύτερη κατανόηση της ζωής του Άρη, ελπίζω όμως ότι αυτό θα δημιουργήσει ενθουσιασμό στην [επιστημονική] κοινότητα και τον κόσμο, τη σκέψη του Άρη ως πιθανού μέρους για ζωή, ίσως ακόμα και σήμερα» συνέχισε.

Όπως έδειξαν οι παρατηρήσεις της NASA, στο μακρινό παρελθόν το νερό υπήρξε άφθονο πάνω από την κόκκινη επιφάνεια του πλανήτη. Αυτό το επιφανειακό νερό εξαφανίστηκε πολύ πριν ο Άρης χάσει το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιρας του και υπέστη μια μετάβαση σε αυτόν τον ψυχρό, ξηρό κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα. Αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι το νερό είναι πιθανό να παραμείνει κάτω από την επιφάνεια μέχρι τώρα, κρυμμένο σε εσοχές.

Ο Σταμενκόβιτς και οι συνεργάτες του υπολόγισαν με τη μορφή ενός μοντέλου την πιθανότητα αποθεμάτων ύδατος κοντά στην επιφάνεια του πλανήτη, προσπαθώντας να εκτιμήσουν πόσο διαλυμένο οξυγόνο θα μπορούσαν να περιέχουν.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι αυτά τα αποθέματα αλμυρού νερού θα μπορούσαν να περιέχουν αρκετό οξυγόνο για να στηρίξουν τη μικροβιακή ζωή, αφού οι ανάγκες των οργανισμών του Άρη είναι ισοδύναμες με εκείνες της Γης, δηλαδή χρειάζονται οξυγόνο για να αναπτυχθούν.

Και ειδικά σε μέρη του πλανήτη με χαμηλότερη θερμοκρασία, το αλμυρό νερό μπορεί να περιέχει σημαντικές ποσότητες οξυγόνου που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ακόμα πιο πολύπλοκους πολυκυτταρικούς οργανισμούς, όπως σφουγγάρια.

πλανήτης Άρης

Πηγές: nature, theweeklyobserver, dailymail

Διαφήμιση