Αρχική Περιβάλλον Τα βιολογικά προϊόντα μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου

Τα βιολογικά προϊόντα μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου

0
βιολογικά προϊόντα
Διαφήμιση

Σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική μελέτη όσοι τρώνε τα περισσότερα βιολογικά και οργανικά προϊόντα, έχουν κατά μέσο όρο 25% μικρότερο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου, σε σχέση με όσους δεν τρώνε τέτοια προϊόντα.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 16 είδη βιολογικών προϊόντων: φρούτα, λαχανικά; προϊόντα με βάση τη σόγια, γαλακτοκομικά, κρέας και ψάρι, αυγά, σπόροι και όσπρια, ψωμί και δημητριακά, αλεύρι, φυτικά έλαια και καρυκεύματα, έτοιμα για κατανάλωση γεύματα, καφέ και τσάι, κρασί, μπισκότα, σοκολάτες και άλλα γλυκά και συμπληρώματα διατροφής.

Ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 34% όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, κατά 76% για κάθε είδους λέμφωμα (καρκίνο του λεμφικού συστήματος) και κατά 86% ειδικότερα για λέμφωμα μη-Hodgkin.

Τα βιολογικά/οργανικά προϊόντα αναπτύσσονται χωρίς -ή έστω με όσο γίνεται λιγότερα- παρασιτοκτόνα, συνθετικά λιπάσματα, λοιπά χημικά, αντιβιοτικά (για τα ζώα) και γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι τα παρασιτοκτόνα-εντομοκτόνα μπορούν να αυξήσουν τις βλάβες του DNA, άρα και τον κίνδυνο για καρκίνο, καθώς και για διαταραχές του ενδοκρινικού (ορμονικού) συστήματος.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, όσοι τρώνε βιολογικά/οργανικά προϊόντα, είναι συχνότερα παντρεμένοι, έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα και υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, ενώ καταναλώνουν λιγότερα επεξεργασμένα κρέατα και πίνουν λιγότερο αλκοόλ.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Internal Medicine” από τους ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Τζούλια Μπόντρι του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) της Γαλλίας, ο οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 69.000 ανθρώπους σε βάθος πενταετίας.

Πηγή: reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση