Αρχική Επιστήμη Έρευνα: Η διέγερση των νεύρων βελτιώνει τη σεξουαλική ανταπόκριση στις γυναίκες

Έρευνα: Η διέγερση των νεύρων βελτιώνει τη σεξουαλική ανταπόκριση στις γυναίκες

0
1 woman
Διαφήμιση

Τα αποτελέσματα μιας πιλοτικής μελέτης καταλήγει ότι η απλή διέγερση των νεύρων μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική ανταπόκριση στις γυναίκες

Η γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία (FSD), μια κατάσταση που κυμαίνεται από την έλλειψη λίμπιντο σε αδυναμία επίτευξης οργασμού, επηρεάζει το 40 έως 45% των γυναικών, ειδικά καθώς μεγαλώνουν. Το FSD μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί και ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Και ενώ οι κλινικοί γιατροί έχουν προσπαθήσει να βοηθήσουν τις γυναίκες με τη συνταγογράφηση του sildenafil (γνωστότερο με το εμπορικό σήμα του Viagra), των ορμονών και της flibanserin, αυτές οι μέθοδοι δεν λειτουργούν πάντα και μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ενθουσιάστηκαν αφού πληροφορήθηκαν ότι οι θεραπείες της ουροδόχου κύστης για δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης επέφεραν περιστασιακά βελτιώσεις στη σεξουαλική λειτουργία.

“Σε αυτή τη συγκεκριμένη θεραπεία, ένας ασθενής λαμβάνει θεραπεία νευρικής διέγερσης μία φορά την εβδομάδα για να βελτιώσει τη νευρική σηματοδότηση και να λειτουργήσει στους μύες που ελέγχουν την ουροδόχο κύστη”, λέει ο Tim Bruns, Ph.D., βοηθός καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο U-M. “Τα νεύρα που ελέγχουν τα πυελικά όργανα ξεκινούν στην ίδια θέση στο νωτιαίο μυελό και ξεχωρίζουν.”

Η τρέχουσα θεωρία, εξηγεί ο Bruns, είναι ότι τα νεύρα που μετακινούνται μέχρι το πόδι επικαλύπτονται κοντά στο νωτιαίο μυελό με κάποια από τα νεύρα στα πυελικά όργανα, οδηγώντας σε πιθανή αλληλεπικάλυψη στις συναπτικές οδούς.

Αναφέροντας μια ευκαιρία, ο Bruns και ο συνάδελφός του, Nicholas Langhals, Ph.D., εξέτασαν αν η τεχνική είχε ερευνηθεί σε γυναίκες χωρίς προβλήματα στην ουροδόχο κύστη.

Δοκιμάζοντας μια θεωρία

Ο Bruns αποφάσισε να μελετήσει την τεχνική σε αρουραίους και ανθρώπους. Στις μελέτες αρουραίων που δημοσιεύθηκαν πέρυσι και νωρίτερα φέτος, η ομάδα του Bruns τόνωσε νεύρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του αστραγάλου. Μετά από 15 έως 30 λεπτά, τα τρωκτικά γνώρισαν έντονη αύξηση της κολπικής ροής αίματος.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές στρατολόγησαν εννέα γυναίκες με FSD (και χωρίς προβλήματα ουροδόχου κύστης) για μια πιλοτική μελέτηη. Κάθε γυναίκα έλαβε 12 ημίωρες συνεδρίες διαδερμικής διέγερσης ηλεκτρικού νεύρου στην οποία οι συμμετέχοντες είχαν ηλεκτρόδια τοποθετημένα είτε στην περιοχή των γεννητικών οργάνων είτε στον αστράγαλο.

Μια 53χρονη γυναίκα που συμμετείχε στη μελέτη αφού ανέφερε δυσκολία στην επίτευξη οργασμού στον γυναικολόγο της, περιέγραψε την εμπειρία ως “μια παράξενη αίσθηση κραδασμών στην πίεση”.

Τα ηλεκτρόδια ενισχύουν τη σεξουαλική λειτουργία

Τα αποτελέσματα των συνεδριών έδειξαν ουσιαστικό αποτέλεσμα: Οκτώ από τις εννέα γυναίκες ανέφεραν κάποια βελτίωση στην διέγερση, τη λίπανση και τον οργασμό.

“Σε μια ποικιλία κλινικών μελετών, αν έχετε 50% βελτίωση στα συμπτώματα, μπορείτε να θεωρήσετε ότι μια επιτυχημένη απάντηση”, λέει ο Bruns. “Είχαμε τέσσερις συμμετέχοντες να πληρούν ή να υπερβούν αυτό το όριο.”

Η μελέτη, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuromodulation

Διαφήμιση