Αρχική Επιστήμη Απόδειξη της παρασκευής τυριού προ 7.200 ετών βρέθηκε στην ακτή της Δαλματίας

Απόδειξη της παρασκευής τυριού προ 7.200 ετών βρέθηκε στην ακτή της Δαλματίας

0
τυροκομίας
Διαφήμιση

Η ανάλυση των λιπαρών υπολειμμάτων στην κεραμική από την ακτή της Κροατίας της Δαλματίας αποκάλυψε στοιχεία από ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα – μαλακά τυριά και γιαούρτια – από περίπου 7.200 χρόνια πριν, σύμφωνα με μια διεθνή ομάδα ερευνητών.

“Αυτό ωθεί πίσω την παραγωγή τυριών κατά 4.000 χρόνια”, δήλωσε η Sarah B. McClure, αναπληρωτής καθηγητής ανθρωπολογίας.

Η παρουσία γάλακτος στην αγγειοπλαστική στην περιοχή αυτή παρατηρείται ήδη πριν από 7.700 χρόνια, 500 χρόνια νωρίτερα από τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η ανάλυση DNA των πληθυσμών σε αυτήν την περιοχή δείχνει ότι οι ενήλικες ήταν ανεκτικοί στη λακτόζη, αλλά τα παιδιά παρέμειναν ικανά να καταναλώνουν γάλα άνετα μέχρι την ηλικία των δέκα.

“Κατ ‘αρχάς, έχουμε άρμεγμα γύρω, και ήταν πιθανώς προσανατολισμένη για τα παιδιά, επειδή είναι μια καλή πηγή ενυδάτωσης και είναι σχετικά απαλλαγμένη από παθογόνα”, δήλωσε ο McClure. Ωστόσο, περίπου 500 χρόνια αργότερα, οι ερευνητές βλέπουν μια μετατόπιση όχι μόνο από το καθαρό γάλα στα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, αλλά και στο ύφος και τη μορφή των κεραμικών αγγείων.

1 evidenceof72

“Η παραγωγή τυριού είναι αρκετά σημαντική ώστε οι άνθρωποι να φτιάχνουν νέα είδη μαγειρικών σκευών”, δήλωσε ο McClure. “Βλέπουμε αυτή την πολιτιστική μετατόπιση”.

Όταν στην κεραμική υπάρχει μόνο κρέας, ψάρι και μερικά υπολείμματα γάλακτος, κατά την πρώιμη νεολιθική, η αγγειοπλαστική είναι ένα στυλ που ονομάζεται “Impressed Ware” που βρίσκεται σε όλη την περιοχή.

500 χρόνια αργότερα, στη Μέση Νεολιθική, υπήρχε ένα άλλο αγγειοπλαστικό ύφος που χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία – η αγγειοπλαστική Danilo – η οποία καθορίζει την εποχή σε αυτή την περιοχή και περιλαμβάνει πλάκες και κύπελλα. Υπάρχουν τρεις υποτύποι της κεραμικής Danilo.

Η τρίτη κατηγορία προϊόντων του Danilo είναι τα κόσκινα, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά στην παρασκευή τυριού για να στραγγίσουν το επεξεργασμένο γάλα όταν διαχωρίζεται σε τυρόπηγμα και ορό γάλακτος. Τρία από τα τέσσερα κόσκινα του δείγματος έδειξαν ότι η δευτερογενής επεξεργασία γάλακτος γίνεται είτε σε τυρί είτε σε άλλα ζυμωθέντα γαλακτοκομικά προϊόντα.

2 evidenceof72

“Αυτή είναι η πρώτη τεκμηριωμένη τεκμηρίωση των λιπωδών καταλοίπων για τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα στην περιοχή της Μεσογείου και μεταξύ των πρώτων τεκμηριωμένων οπουδήποτε μέχρι σήμερα”, ανέφεραν οι ερευνητές στο PLOS One.

Οι ερευνητές εξέτασαν την αγγειοπλαστική από δύο περιοχές της Κροατίας στη Δαλματία-Ποκρόβνικ και τον Ντάνιλο Μπιτίνι. Όταν είναι δυνατόν, επέλεξαν δείγματα από άπλυτη αγγειοπλαστική, αλλά επειδή ορισμένες μορφές κεραμικής είναι πιο σπάνιες, χρησιμοποιούσαν πλυμένα δείγματα για τα κόσκινα.

Ελέγχουν τα υπολείμματα κεραμικής για ισότοπα άνθρακα, τα οποία μπορούν να υποδεικνύουν τον τύπο του λίπους και να διακρίνουν το κρέας, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση. Χρησιμοποίησαν ραδιοάνθρακα που χρονολογούνται σε κόκκαλα και σπόρους για να καθορίσουν την ηλικία της κεραμικής.

1 earliestmedi

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα γαλακτοκομικά – και ειδικά τα τυριά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση – μπορεί να έχουν ανοίξει βόρειες ευρωπαϊκές περιοχές για τη γεωργία επειδή μείωσαν τη βρεφική θνησιμότητα και επέτρεψαν νωρίτερα απογαλακτισμό, μειώνοντας το διάστημα γέννησης και ενδεχομένως αυξανόμενο πληθυσμό.

Παρείχε επίσης μια αποθηκευτική μορφή διατροφής για τους ενήλικες, επειδή η ζύμωση του τυριού και του γιαουρτιού μειώνει την περιεκτικότητα σε γαλακτοσάκχαλα των γαλακτοκομικών προϊόντων, καθιστώντας το εύγευστο για τους ενήλικες και τα παιδιά.

Με μια πηγή τροφής που θα μπορούσε να αποτρέψει τον κίνδυνο της καλλιέργειας σε ψυχρότερα βόρεια κλίματα, οι αγρότες θα μπορούσαν να επεκτείνουν τα εδάφη τους.

Διαφήμιση