Αρχική Υγεία - Διατροφή Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι: Ψωνίστε έξυπνα και διατηρηθείτε σε φόρμα!

Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι: Ψωνίστε έξυπνα και διατηρηθείτε σε φόρμα!

0
eating
Διαφήμιση

Ίσως να μην το έχετε συνειδητοποιήσει, αλλά η σωστή διατροφή πολλές φορές ξεκινάει από το καρότσι του σούπερ μάρκετ! Διότι πώς θα προετοιμάσετε υγιεινά γεύματα αν δεν υπάρχουν διαθέσιμα στην κουζίνα σας τα κατάλληλα υλικά;

των Αναστάσιου Παπαλαζάρου και Ιωάννας Παπαδοπούλου*

Η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ αποτελεί για κάποιους  αγαπημένη συνήθεια και ευκαιρία για βόλτα. Για όσους, όμως, προσέχουν τη διατροφή τους, τα ψώνια μπορεί να εξελιχθούν σε μια δύσκολη και ψυχολογικά επώδυνη διαδικασία, κυρίως λόγω της υπερπληθώρας προϊόντων που τους περιτριγυρίζουν.

Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα καταστήματα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να σας ωθούν να αγοράσετε – και συνεπώς να φάτε- περισσότερα τρόφιμα.

Αν, λοιπόν, θέλετε η επόμενή σας εξόρμηση στην αγορά να στεφθεί με επιτυχία, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τα παρακάτω tips που θα σας βοηθήσουν να κάνετε πιο έξυπνες και υγιεινές επιλογές.

Πριν βγείτε απ’ το σπίτι… οργανωθείτε!

Το πρώτο βήμα στη διαδικασία του έξυπνου shopping είναι ίσως και το πιο σημαντικό. Προτού ξεκινήσετε για την αγορά, προγραμματίστε τα γεύματα της εβδομάδας –συμπεριλαμβανομένων και των ενδιάμεσων σνακς- και δημιουργήστε μια λίστα με τα τρόφιμα που χρειάζεστε.

Η καταγραφή των προϊόντων μπορεί να σας πάρει λίγα λεπτά, σίγουρα όμως θα σας βοηθήσει να αποφύγετε  τις περιττές (και συχνά παχυντικές) αγορές. Έτσι, όχι μόνο θα να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα, αλλά θα αποκτήσετε και καλύτερο έλεγχο του βάρους σας!

Επιπλέον, αν θέλετε να αποφύγετε τα άσκοπα πέρα-δώθε μέσα στο κατάστημα, μια καλή ιδέα θα ήταν να χωρίσετε τα τρόφιμα της λίστας σας ανά τμήμα π.χ. αρτοποιείο, κρεοπωλείο, τμήμα μαναβικής κλπ.

Θυμηθείτε! Για να είναι το εβδομαδιαίο σας μενού όσο πιο κοντά γίνεται στα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής, φροντίστε να μη λείπουν από τη λίστα σας τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και όσπρια.

Επιπλέον, προτιμήστε το ψάρι και τα άπαχα πουλερικά, περιορίζοντας  το κόκκινο επεξεργασμένο κρέας σε λιγότερο από 1 μερίδα την εβδομάδα.

Μην πηγαίνετε για ψώνια με άδειο στομάχι!

Ακόμα και όταν έχετε φτιάξει προσεκτικά τη λίστα σας, ίσως να σας φαίνεται δύσκολο να μείνετε πιστοί σ’ αυτή με τόσους πειρασμούς γύρω σας! Ένας τρόπος για να γίνετε λιγότερο επιρρεπείς σε τέτοιου είδους «απιστίες» είναι να φάτε κάτι πριν πάτε στην αγορά.

Ίσως να μην είναι η πρώτη φορά που ακούτε αυτή τη συμβουλή, αφού είναι γνωστή εδώ και χρόνια, είναι όμως πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο πως το να πηγαίνετε για ψώνια νηστικοί όντως επηρεάζει το τι ψωνίζετε εν τέλει.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, όταν πεινάτε, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να ψωνίσετε όχι μόνο περισσότερα τρόφιμα –και μάλιστα υψηλής θερμιδικής αξίας- αλλά και άλλα προϊόντα που δεν είναι βρώσιμα, με τελικό αποτέλεσμα να χαλάσετε περισσότερα χρήματα σε πράγματα που στην πραγματικότητα δε χρειάζεστε.

Φροντίστε, λοιπόν, να κάνετε τα ψώνια σας μετά από κάποιο γεύμα, π.χ. το πρωινό ή το μεσημεριανό, ή ένα μικρότερο σνακ, το οποίο θα έχει καλύψει εν μέρει την πείνα σας.

Αφιερώστε χρόνο και προσοχή στις αγορές σας!

Ανήκετε μήπως κι εσείς στους «κυνηγούς» των προσφορών στο σούπερ μάρκετ; Αν ναι, δε χρειάζεστε να ντρέπεστε!

Σίγουρα έχει συμβεί σε όλους μας να αρπάξουμε από το ράφι ένα προϊόν χωρίς πολλή σκέψη, μόνο και μόνο επειδή η χαμηλή τιμή της μεγάλης συσκευασίας του μας φάνηκε δελεαστική.

Το πρόβλημα όμως μ’ αυτή τη συνήθεια είναι πως όταν αποθηκεύουμε μεγάλες ποσότητες τροφίμων στην κουζίνα μας, τις περισσότερες φορές καταλήγουμε είτε να τα πετάμε γιατί λήγουν πριν προλάβουμε να τα καταναλώσουμε είτε να τα τρώμε σε υπερβολικές ποσότητες, ξεφεύγοντας έτσι από το διατροφικό μας πλάνο.

Έτσι, ίσως τελικά θα ήταν καλύτερο να επιλέγετε τις μικρότερες συσκευασίες προϊόντων, οι οποίες σας παρέχουν τις ποσότητες που όντως σας χρειάζονται στην καθημερινή σας διατροφή.

Επιπλέον, εκτός από την τιμή, θα σας βοηθούσε να ρίχνετε μια ματιά και στις ετικέτες των τροφίμων, στις οποίες μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με αυτά.

Μη στέκεστε μόνο στις θερμίδες, αλλά αναζητήστε και στοιχεία σχετικά με τα συστατικά και τη θρεπτική αξία του τροφίμου, όπως για παράδειγμα την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, σάκχαρα κλπ.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε πιο εύκολα να βρείτε το προϊόν που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σας ανάγκες.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να βγείτε νικητές στη μάχη των καθημερινών αγορών κι έτσι να «σώσετε» τόσο την τσέπη όσο και τη σιλουέτα σας!

diatrofologoi (1)

*Ο Αναστάσιος Παπαλαζάρου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος και διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

diatrofologoi

*Η Ιωάννα Παπαδοπούλου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών-MSc  in Clinical and Public Health Nutrition (University College London).

 

Διαφήμιση