Αρχική Υγεία - Διατροφή Νέα τεχνική μπορεί να ανιχνεύσει την προέλευση του κρέατος μέσα σε λίγα...

Νέα τεχνική μπορεί να ανιχνεύσει την προέλευση του κρέατος μέσα σε λίγα λεπτά

0
Διαφήμιση

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας βρήκαν έναν καλύτερο και ταχύτερο τρόπο για τον εντοπισμό των ανεπιθύμητων ζωικών προϊόντων στο βοδινό κρέας.

Οι φοιτητές, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Xiaonan Lu, χρησιμοποίησαν φασματοφωτόμετρο εξοπλισμένο με λέιζερ και στατιστική ανάλυση για να προσδιορίσουν ποια ζωικά μέρη χρησιμοποιήθηκαν και από που, καταφέρνοντας να το πετύχουν με ακρίβεια 80%

New technique (2).jpg

Η νέα μέθοδος τους μπορεί να ολοκληρώσει όλα αυτά σε λιγότερο από πέντε λεπτά, γεγονός που το καθιστά ένα  σημαντικό εργαλείο επιθεώρησης τροφίμων για τις κυβέρνησεις, τις βιομηχανίες και κυρίως τους καταναλωτές.

“Χρησιμοποιώντας αυτή την καινοτόμο τεχνική, η ανίχνευση της απάτης σε τρόφιμα μπορεί να είναι απλούστερη, ταχύτερη και ευκολότερη”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Yaxi Hu, υποψήφιος διδάκτορας στην σχολή συστημάτων γης και τροφίμων UBC.

beef-770.jpg

Η απάτη με τα τρόφιμα είναι η σκόπιμη ψευδής παρουσίαση των προϊόντων διατροφής για το οικονομικό όφελος. Όταν οι παραγωγοί διαθέτουν υπερβολική προσφορά κρέατος ή υποπροϊόντων για τα οποία υπάρχει σχετικά μικρή ζήτηση στην αγορά, υπάρχει το ενδεχόμενο αδίστακτοι επιχειρηματίες να προσπαθήσουν να περάσουν τα προϊόντα αυτά ως κάτι άλλο.

Yaxi-Hu-headshot.jpg

“Τα όργανα για την τεχνική αυτή δεν είναι τόσο περίπλοκα”, δήλωσε ο Χου. “Έτσι, εάν η κυβέρνηση ή η βιομηχανία θέλει να κάνει κάποια γρήγορη εξέταση, δεν χρειάζεται να βρει εξειδικευμένο προσωπικό για τη διεξαγωγή του πειράματος”.

New technique (3).jpg

Το μόνο που θα χρειαστεί είναι ένα φασματόμετρο και φιλικό προς το χρήστη λογισμικό που συνδέεται με μια ισχυρή βιβλιοθήκη φασματικών εικόνων. Καθώς αναλύονταν περισσότεροι τύποι κρέατος και παραπροϊόντων και αποθηκεύονταν τα αποτελέσματά τους, η τεχνική θα γινόταν ακόμη πιο ακριβής.

Ο απώτερος στόχος των ερευνητών είναι να δημιουργήσουν μια προσιτή έξυπνη συσκευή που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους καταναλωτές στο σπίτι για την εξακρίβωση της ταυτότητας διαφόρων προϊόντων διατροφής.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις Scientific Reports.

Διαφήμιση