Αρχική Επιστήμη Έρευνα: Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εθισμού στην κοκαΐνη

Έρευνα: Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εθισμού στην κοκαΐνη

0
Διαφήμιση

Μια ομάδα ερευνητών που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια έχει βρει μια πιθανή σχέση μεταξύ προηγούμενης χρήσης αλκοόλ και αυξημένου κινδύνου εθισμού κοκαΐνης.

Στην ανακοίνωσή τους που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Science Advances, η ομάδα περιγράφει τη μελέτη τους, τι βρήκαν και γιατί πιστεύουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουν καλύτερα τα «φάρμακα πύλης».

kokaini (4).jpg

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η κοκαΐνη είναι εθιστική, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι είναι πιο εθιστικό σε μερικούς ανθρώπους απ ‘ό, τι σε άλλους. Η προηγούμενη έρευνα έδειξε, για παράδειγμα, ότι μόνο το 21% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν κοκαΐνη γίνονται καταναγκαστικοί χρήστες.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές επεδίωξαν να μάθουν περισσότερα για τον αντίκτυπο των λεγόμενων φαρμάκων πύλης-φαρμάκων που οδηγούν τους ανθρώπους να πάρουν άλλα, ισχυρότερα φάρμακα.

kokaini (1).jpg

Συγκεκριμένα, αναρωτήθηκαν αν το αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει πύλη για τη χρήση κοκαΐνης και επακόλουθο εθισμό. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και τη λήψη κοκαΐνης, οι ερευνητές ζήτησαν βοήθεια από εργαστηριακούς αρουραίους – μερικοί έλαβαν αλκοόλ για 10 ημέρες και μερικοί δεν έλαβαν, ενώ και οι δυο ομάδες έλαβαν κοκαΐνη για να δουν αν η προηγούμενη έκθεση σε αλκοόλ επηρέασε την επιθυμία τους για κοκαΐνη .

Οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτοί οι αρουραίοι που είχαν πιεί αλκοόλ πριν από τη χορήγηση κοκαΐνης ενδιαφέρονταν να πάρουν περισσότερη κοκαΐνη.

kokaini (2).jpg

Αυτό αποδείχθηκε με την αφαίρεση των πόρων τους, το οποίο αποκτήθηκε πιέζοντας το σημείο που επηρεάζεται από την κοκαΐνη. Οι αρουραίοι που δεν έλαβαν οινόπνευμα νωρίτερα η κοκαΐνη συνέχιζε να “πιέζει” το σημείο υποδοχής κατά μέσο όρο 18 φορές.

Σε αντίθεση, εκείνοι που είχαν πάρει αλκοόλ το σημείο υποδοχής πιεζόταν κατά μέσο όρο 58 φορές – ήταν επίσης πιο πρόθυμοι να υπομείνουν πόνο για να το πάρουν. Αυτό απεδείχθη με την προσάρτηση μιας συσκευής που έδωσε ένα ήπιο σοκ – εκείνοι που έλαβαν αλκοόλ βρέθηκαν πρόθυμοι να υπομείνουν κραδασμούς τόσο ισχυρό όσο 0,3 mA για να πάρουν τη δόση τους.

kokaini(3).jpg

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια φυσική αιτία για την αυξημένη επιθυμία για το φάρμακο – οι εγκέφαλοι εκείνων των αρουραίων που είχαν καταναλώσει αλκοόλ για 10 ημέρες είχαν μειωμένα επίπεδα δύο πρωτεϊνών που κανονικά χρησιμεύουν ως φρένο στο κύκλωμα ανταμοιβής.

Με μειωμένα επίπεδα αυτών των πρωτεϊνών, οι αρουραίοι δεν είχαν λόγο να αντισταθούν στην ευχαρίστηση που τους έδωσε το φάρμακο.

Διαφήμιση