Αρχική Επιστήμη Οι διαφορές στα συναισθήματα της έντασης στο ζευγάρι συμβάλλουν στο διαζύγιο

Οι διαφορές στα συναισθήματα της έντασης στο ζευγάρι συμβάλλουν στο διαζύγιο

0
Διαφήμιση

Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποβάλουν αίτηση διαζυγίου και αυτό αποδεικνύεται σε μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν που αναφέρει το γιατί.

 

Η μελέτη, η οποία ακολούθησε 355 ζευγάρια κατά τη διάρκεια των 16 ετών, διαπίστωσε ότι ενώ η συζυγική τάση αυξανόταν με την πάροδο του χρόνου, οι εντάσεις των συζύγων αυξήθηκαν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις εντάσεις των συζύγων. Ωστόσο, αυξήθηκε η συζυγική τάση μεταξύ των συζύγων που προέβλεπε το διαζύγιο.

Η αυξημένη ένταση μεταξύ των συζύγων ήταν ιδιαίτερα προβληματική για την οικογενειακή μακροζωία όταν οι σύζυγοι τους ανέφεραν χαμηλά επίπεδα έντασης με την πάροδο του χρόνου. 

zeugaria (1).jpg

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Kira Birditt του U-M Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Developmental Psychology.

“Η σχέση με το διαζύγιο ήταν μεγαλύτερη όταν οι άνδρες ανέφεραν χαμηλά επίπεδα έντασης και οι γυναίκες ανέφεραν μεγαλύτερη συσσώρευση εντάσεων”, δήλωσε ο Birditt, ερευνητής αναπληρωτής καθηγητής και κύριος συγγραφέας της μελέτης. “Θα μπορούσε να αντανακλά την έλλειψη επενδύσεων στη σχέση του συζύγου – ίσως να πιστεύουν ότι είναι περιττό να αλλάξουν ή να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους”.

zeugaria (2).jpg

Η μελέτη χρησιμοποίησε στοιχεία από το Πρόγραμμα των πρώτων χρόνων γάμου, το οποίο ξεκίνησε το 1986. Περίπου τα μισά από τα 355 ζευγάρια που ακολουθήθηκαν ήταν λευκά και τα μισά ήταν μαύρα. Τα ζευγάρια ερωτήθηκαν μεταξύ των πρώτων τεσσάρων και εννέα μηνών του γάμου τους και πάλι στα έτη 2, 3, 4, 7 και 16 του έργου.

Οι ερωτηθέντες ζήτησαν από τους συζύγους και τις συζύγους τους τον ερεθισμό ή τη δυσαρέσκεια τους κατά τον προηγούμενο μήνα και πόσο συχνά αισθάνθηκαν έντονοι να αγωνίζονται, να διαφωνούν ή να διαφωνούν με τους συζύγους τους.

zeugaria (3).jpg

Οι γυναίκες σε όλη τη μελέτη ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα έντασης όταν μπήκαν στο γάμο. Οι σύζυγοι ανέφεραν χαμηλά επίπεδα έντασης, αλλά η έντασή τους αυξήθηκε περισσότερο κατά τη διάρκεια του γάμου.

“Θα μπορούσε να είναι ότι οι γυναίκες έχουν πιο ρεαλιστικές προσδοκίες για το γάμο, ενώ οι σύζυγοι είχαν περισσότερες ιδεαλιστικές προσδοκίες για τις συζύγους”, δήλωσε ο Birditt.

zeugaria (5).jpg

“Περίπου το 40% των 355 ζευγαριών που διαζευγνύονται κατά τη διάρκεια της 16ετούς περιόδου της μελέτης, η οποία ταιριάζει με τον εθνικό μέσο όρο της χρονικής περιόδου”, ανέφερε.

“Αυτά τα ευρήματα είναι συναρπαστικά γιατί είναι σημαντικό να εξετάσουμε και τους δύο ανθρώπους στη σχέση”, δήλωσε ο Birditt. “Προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει τα παντρεμένα άτομα, αλλά δεν παίρναμε πληροφορίες και από τους δύο ανθρώπους στο ζευγάρι.

Οι άνθρωποι στις ίδιες σχέσεις έχουν διαφορετικές ιδέες για την ποιότητα της ισοπαλίας τους”.

Διαφήμιση