Αρχική Επιστήμη Η φύση μας εκπλήσσει: Βρέθηκε απολιθωμένο ψάρι-σαύρας ηλικίας 90 εκατ ετών!

Η φύση μας εκπλήσσει: Βρέθηκε απολιθωμένο ψάρι-σαύρας ηλικίας 90 εκατ ετών!

0
ψαρι (1)
Διαφήμιση

Παλαιοντολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα ανακάλυψαν ένα είδος ψαριού που δεν έχουν δει ποτέ στην Κολομβία, με τη βοήθεια ενός νέου και περίεργου 10χρονου τουρίστα.

Το απολιθωμένο, Candelarhynchus padillai, έχει ηλικία περίπου 90 εκατομμυρίων ετών και δεν έχει σύγχρονους συγγενείς, εξήγησε η Όκσανα Βερνιγόρα, φοιτητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών και συγγραφέας της μελέτης.

“Ένα παιδί περπατούσε στο Μοναστήρι της Λα Candelaria κατά τη διάρκεια μιας περιήγησης όταν παρατήρησε το σχήμα ενός ψαριού σε ένα πέτρωμα στο έδαφος”, εξήγησε ο Χαβιέ Λουκέι, συνεργάτης στη μελέτη.

ψαρι (2)

“Έκανε μια φωτογραφία και, λίγες μέρες αργότερα, το έδειξε στο προσωπικό της Κέντρο Παλαιοντολογικής Έρευνας, ένα τοπικό μουσείο με το οποίο συνεργαζόμαστε για την προστασία και τη μελέτη των απολιθωμένων ευρημάτων της περιοχής”.

Το προσωπικό του κέντρου αναγνώρισε την εικόνα του απολιθωμένου ψαριού και αμέσως κινητοποιήθηκαν για την ανακάλυψή του. Η ομάδα βρήκε σχεδόν άθικτο το απολιθωμένο αρχαίο ψάρι.

Στην πραγματικότητα, είναι το πρώτο απολιθωμένο ψάρι σαύρας της Κρητιδικής περιόδου που βρέθηκε ποτέ στην Κολομβία και στην τροπική Νότια Αμερική.

ψαρι (3)

“Είναι σπάνιο να βρούμε από την στιγμή αυτή ένα πλήρες απολίθωμα ενός ψαριού στην κρητιδική περίοδο” δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βερνιγόρα, ενώ από την πλευρά του ο ο Λουκέι, σημείωσε πως “είναι ενδιαφέρον ότι γνωρίζουμε πολλά για τη σύγχρονη βιοποικιλότητα σε αυτούς τους τομείς, αλλά όχι σε σύγκριση με τα απολιθώματα που βρίσκουμε”

Σύμφωνα με τον Βερνιγόρα, η σημασία των απολιθωμένων ψαριών είναι πολύ σημαντική. “Μπορούμε να δούμε πώς έχουν αλλάξει τα ψάρια καθώς τα περιβάλλοντα τους έχουν αλλάξει σε όλη την ιστορία. Η μελέτη της ποικιλομορφίας των ψαριών μας δίνει εκπληκτική πρόβλεψη για το μέλλον – ειδικά καθώς αρχίζουμε να βλέπουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής”.

Διαφήμιση