Αρχική Επιστήμη Νέες εντυπωσιακές ανακαλύψεις για τα ακάρεα της οικιακής σκόνης

Νέες εντυπωσιακές ανακαλύψεις για τα ακάρεα της οικιακής σκόνης

0
ακαρια (1)
Διαφήμιση

Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης είναι κοινά παράσιτα με μια ασυνήθιστη εξελικτική ιστορία. Είναι μικροσκοπικά ζώα, αόρατα δια γυμνού οφθαλμού, που εξελίχθηκαν από έναν παρασιτικό πρόγονο πριν 48 με 68 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή πολύ πριν οι άνθρωποι εμφανιστούν.

Τα αρχαία ακάρεα της σκόνης ζούσαν σε φωλιές πουλιών για εκατομμύρια χρόνια πριν μετακινηθούν σε ανθρώπινες κατοικίες σχετικά πρόσφατα.

ακαρια (5)

Οι μικροοργανισμοί αυτοί τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας μας. Δεν μας δαγκώνουν και έτσι δεν μεταδίδουν ασθένειες. Ζουν μέσα στην σκόνη, όπου σε ένα γραμμάριο, οικιακής σκόνης μπορεί να βρίσκονται από 100 μέχρι και 15.000 ακάρεα.

Τώρα, μια νέα γενετική μελέτη υποδηλώνει ότι, ως αποτέλεσμα της ταραχώδους εξελικτικής ιστορίας του, το ακάρι ανέπτυξε ένα νέο τρόπο προστασίας του γονιδιώματός του από εσωτερικές μεταλλάξεις και ασθένειες!

ακαρια (3)

Όλα τα ζώα και τα φυτά αντιμετωπίζουν μια απειλή από στοιχεία που μεταφέρονται, κομμάτια μη κωδικοποιητικού DNA που μπορούν να αλλάξουν το γονιδίωμα, προκαλώντας συχνά μεταλλάξεις και ασθένειες. Οι οργανισμοί έχουν αναπτύξει περίπλοκους τρόπους για να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο και όχι με απόλυτη επιτυχία.

Στα περισσότερα ζώα, μικρά θραύσματα RNA εντοπίζουν και καταστρέφουν τις παραβιάζουσες γενετικές αλληλουχίες.

ακαρια (4)

Ωστόσο, μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νοτίου Μισισιπή, συμπεριλαμβανομένου ενός βιολόγου του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, ανέλυσε το DNA και το RNA του αμερικανικού ακάρεος οικιακής σκόνης, Dermatophagoides farinae. Στη συνέχεια εξέτασαν τους πληθυσμούς των μικρών μορίων RNA.

ακαρια

Τι ανακάλυψαν; Ότι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης δεν έχουν τα ίδια σχετικά μικρά RNA που χρησιμοποιούν τα περισσότερα ζώα για τον έλεγχο των μεταφερόμενων στοιχείων. Αντ ‘αυτού, τα ακάρεα τα έχουν αντικαταστήσει με ένα εντελώς διαφορετικό μικρό μηχανισμό RNA, δίδοντας στους επιστήμονες ένα διαφορετικό τρόπο αποτροπής των μεταλλάξεων!

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 29 Ιανουαρίου στο περιοδικό PLOS Genetics.

Διαφήμιση