Αρχική Υγεία - Διατροφή Νέα δεδομένα: Η υψηλή αρτηριακή πίεση επαναπροσδιορίζεται ως 130 και όχι ως...

Νέα δεδομένα: Η υψηλή αρτηριακή πίεση επαναπροσδιορίζεται ως 130 και όχι ως 140

0
Διαφήμιση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση επαναπροσδιορίστηκε τη Δευτέρα από την American Heart Association, η οποία δήλωσε ότι η νόσος πρέπει να αντιμετωπίζεται νωρίτερα, όταν φθάσει τα 130/80 mm Hg και όχι στο προηγούμενο όριο των 140/90!

Οι γιατροί αναγνωρίζουν τώρα ότι οι επιπλοκές «μπορεί να εμφανιστούν σε αυτούς τους χαμηλότερους αριθμούς», δήλωσε η πρώτη ενημέρωση των γενικών αμερικανικών κατευθυντήριων γραμμών για την ανίχνευση και θεραπεία της αρτηριακής πίεσης που γίνεται από την τελευταία το 2003.

Η διάγνωση της νέας υψηλής αρτηριακής πίεσης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα άτομο χρειάζεται να παίρνει φάρμακα, αλλά ότι «είναι ένα κίτρινο φως που πρέπει να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, κυρίως με μη-ναρκωτικές προσεγγίσεις», δήλωσε ο Paul Whelton, επικεφαλής συγγραφέας των κατευθυντήριων γραμμών που δημοσιεύονται στο περιοδικό American Heart Association, Hypertension και στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Καρδιολογίας.

halfofusadul (3).jpg

Οι υγιείς αλλαγές στον τρόπο ζωής περιλαμβάνουν την απώλεια βάρους, την άσκηση περισσότερων, την υγιεινή διατροφή, την αποφυγή αλκοόλ και αλατιού, τη διακοπή του καπνίσματος και την αποφυγή του στρες.

Το νέο πρότυπο σημαίνει ότι σχεδόν το ήμισυ (46%) του πληθυσμού των ΗΠΑ θα οριστεί ως έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Προηγουμένως, ένας στους τρεις (32%) είχε την κατάσταση, η οποία είναι η δεύτερη κύρια αιτία πρόληψης των καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, μετά το κάπνισμα τσιγάρων.

halfofusadul (4).jpg

Το φυσιολογικό όριο για την αρτηριακή πίεση θεωρείται 120 για τη συστολική ή την πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα της αρτηρίας όταν η καρδιά χτυπά και 80 για τη διαστολική, η οποία μετράται μεταξύ των κτυπημάτων.

Μόλις το άτομο φτάσει τα 130/80, “έχετε ήδη διπλασιάσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών σε σύγκριση με εκείνους με φυσιολογικό επίπεδο αρτηριακής πίεσης”, δήλωσε ο Whelton. “Θέλουμε να είμαστε ευθύς με τους ανθρώπους – αν  διπλασιαστεί ο κίνδυνος, πρέπει να ξέρετε για αυτό.”

halfofusadul (1).jpg

Από τη στιγμή που εξετάζεται κυρίως μια διαταραχή μεταξύ των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση των ανθρώπων στην ηλικία των 40 ετών με υψηλή αρτηριακή πίεση.

“Ο επιπολασμός της υψηλής αρτηριακής πίεσης αναμένεται να τριπλασιαστεί μεταξύ των ανδρών κάτω των 45 ετών και διπλάσιος μεταξύ των γυναικών κάτω των 45 ετών”, σύμφωνα με την έκθεση.

half.jpg

Η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία ξεκινά ήδη από τη στιγμή που η αρτηριακή πίεση φθάνει τα 130/80, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες βασίστηκαν εν μέρει σε μια σημαντική μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με περισσότερα από 9.000 άτομα σε εθνικό επίπεδο.

Η κατηγορία της προ-υπέρτασης, η οποία χρησιμοποιείται για να αναφέρεται σε άτομα με συστολική πίεση 120-139, δεν υπάρχει πλέον, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές.

halfofusadul.jpg

“Οι άνθρωποι με αυτές τις αναγνώσεις θα κατηγοριοποιηθούν ως έχοντες είτε αυξημένη (120-129 και λιγότερο από 80) είτε υπέρβαρη φάση Ι (130-139 ή 80-89).”

Η φαρμακευτική αγωγή συνιστάται μόνο για άτομα με υπέρταση του σταδίου Ι “εάν ένας ασθενής έχει ήδη εμφανίσει καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή υπάρχει υψηλός κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω ηλικίας, παρουσία σακχαρώδους διαβήτη, χρόνιου νεφρού νόσου ή τον υπολογισμό του κινδύνου αθηροσκληρυντικών. “

aapiesi.jpg

Η κατάλληλη τεχνική πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και τα επίπεδα “θα πρέπει να βασίζονται σε κατά μέσο όρο δύο έως τρεις μετρήσεις σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές περιπτώσεις”, ανέφερε η έκθεση.

“Συμφωνώ απόλυτα με την αλλαγή σε αυτό που θεωρείται υψηλή αρτηριακή πίεση επειδή επιτρέπει την αντιμετώπιση των πρώιμων αλλαγών στον τρόπο ζωής”, δήλωσε ο Satjit Bhusri, ένας καρδιολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη.

Mild_elevation_of_blood_pressure.jpeg

“Είναι σημαντικό, ωστόσο, να συνειδητοποιήσουμε ότι η αλλαγή στον ορισμό δεν δίνει τη δυνατότητα αύξησης της συνταγογράφησης φαρμάκων, αλλά αναδεικνύει την ανάγκη να γίνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής”, ανέφερε ο Bhusri σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα προς την AFP.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές ανακοινώθηκαν στο συνέδριο American Heart Association 2017, Scientific Sessions στο Anaheim της Καλιφόρνια.

 

Διαφήμιση