Αρχική Επιστήμη Τα θηλαστικά εξέλιξαν την ταχύτητα αναγνώρισης της μυρωδιάς

Τα θηλαστικά εξέλιξαν την ταχύτητα αναγνώρισης της μυρωδιάς

0
Διαφήμιση

Νέα πειράματα σε ποντίκια ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται λιγότερο από το ένα δέκατο του δευτερολέπτου για να διακρίνει μια οσμή από την άλλη, επιταγχύνοντας αυτήν την ικανότητα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια!

Σε μια μελέτη που δημοισεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications online, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του NYU διαπίστωσαν ότι οι οσμές-χημικά σωματίδια που προκαλούν την αίσθηση της όσφρησης χρειάζονται μόνο λίγες πρωτεΐνες σηματοδότησης στην εσωτερική επένδυση της μύτης στα ποντίκια για να αναγνωρίσουν ένα γνωστό άρωμα.

Amazing-Facts-About-Your-Sense-of-Smell-722x406.jpg

Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η ικανότητα των ζώων να διακρίνουν τις μυρωδιές τους είναι η ίδια ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρή είναι η μυρωδιά (ανεξάρτητα από τη συγκέντρωση των οσμών).

“Η μελέτη μας θέτει τα θεμέλια για μια νέα θεωρία για το πώς τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, μυρίζουν: ένα πιο εξορθολογισμένο από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως”, λέει ο ανώτερος ερευνητής της μελέτης και ο νευροβιολόγος Dmitry Rinberg, PhD.

130509_NEWSCI_SMELL.jpg.CROP.article568-large.jpg

Η ομάδα του σχεδιάζει περαιτέρω πειράματα σε ζώα για να αναζητήσει πρότυπα ενεργοποίησης των εγκεφαλικών κυττάρων που συνδέονται με την ανίχνευση μυρωδιάς και την ερμηνεία που θα μπορούσαν να ισχύουν και για τους ανθρώπους.

“Όπως οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι χρειάζονται μόνο μερικές μουσικές νότες για να ονομάσουν ένα συγκεκριμένο τραγούδι μόλις αποτυπωθεί στη μνήμη, τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι η μυρωδιά ενός ποντικιού χρειάζεται μόνο μερικά νευρικά σήματα για να καθορίσει το είδος της μυρωδιάς”, λέει ο Rinberg, αναπληρωτής καθηγητής στο NYU Langone Health και το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών του.

reaction-to-smells-may-help-diagnose-autism.png

Βασικό στοιχείο ανάμεσα στα τελευταία ευρήματα της ομάδας του ήταν ότι τα ποντίκια αναγνωρίζουν ένα άρωμα αμέσως μετά την ενεργοποίηση των πρώτων υποδοχέων οσφρητικού εγκεφάλου και τυπικά μέσα στα πρώτα 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου εισπνοής οσμών.

Προηγούμενη έρευνα σε ζώα είχε δείξει ότι χρειάζονται μέχρι και 600 χιλιοστά του δευτερολέπτου για σχεδόν όλους τους υποδοχείς οσφρητικού εγκεφάλου που εμπλέκονται στην αίσθηση της όσφρησης να ενεργοποιηθούν πλήρως, λέει ο Rinberg.

article-2542583-17686A56000005DC-822_634x405.jpg

Ωστόσο, προηγούμενα πειράματα σε ποντίκια, τα οποία εισπνέουν μέσω της μύτης ταχύτερα από τον άνθρωπο και έχουν ταχύτερη αίσθηση οσμής, έδειξαν ότι ο αριθμός ενεργοποιημένων υποδοχέων στους εγκεφάλους τους κορυφώνεται μετά από περίπου 300 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Παλαιότερες επιστημονικές έρευνες έδειξαν επίσης ότι οι άκρως συγκεντρωμένες μυρωδιές ενεργοποιούν περισσότερους υποδοχείς. Αλλά ο Rinberg λέει ότι μέχρι τα τελευταία πειράματα της ομάδας του, οι ερευνητές δεν είχαν ακόμη περιγράψει το ρόλο της συγκέντρωσης στη διαδικασία αναγνώρισης της οσμής.

shutterstock_385284079_16x9.jpg

Χρησιμοποιώντας ίνες ενεργοποιούμενες από το φως που εισάγονται στη μύτη του ποντικιού, οι ερευνητές θα μπορούν να στραφούν σε επιμέρους υποδοχείς εγκεφάλου ή σε ομάδες υποδοχέων που εμπλέκονται στην οσμή για να ελέγξουν και να παρακολουθήσουν πόσους υποδοχείς ήταν διαθέσιμοι για να μυρίσουν ανά πάσα στιγμή. Η οπτική τεχνική αναπτύχθηκε στο NYU Langone. 

 

Διαφήμιση