Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: «Καμπανάκι για τους ανεμβολίαστους» – Έρχεται δύσκολο φθινόπωρο

Κορονοϊός: «Καμπανάκι για τους ανεμβολίαστους» – Έρχεται δύσκολο φθινόπωρο

0
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ
Εικόνα: UNSPLASH/Kyle Glenn
Διαφήμιση

Προβληματισμό προκαλεί σε κυβέρνηση και ειδικούς η κλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα, καθώς συνεχής είναι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην επικράτεια, γεγονός που οδηγεί σε πίεση το σύστημα υγείας τόσο σε κλινικές όσο και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ποια είναι τα μέτρα που εξετάζονται για τους ανεμβολίαστους.

Όλα αυτά την ίδια στιγμή που αναμένεται περαιτέρω πίεση και ταυτόχρονη εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού, μετά την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου.

Μιλώντας στον «Αθήνα 9,84», ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, είπε πως «σύμφωνα με την ανάλυση που έχει γίνει μέχρι και την Τετάρτη, στην Αττική έχει σταθεροποιηθεί υψηλό ιικό φορτίο, παρά τη μείωση των κατοίκων λόγω καλοκαιριού στα 2 εκατομμύρια. Περιμένουμε αύξηση του ιικού φορτίου με την επιστροφή των εκδρομέων, που θα αποτυπωθεί και σε αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού. Το ιικό φορτίο στην Αττική παραμένει υψηλό και θα αυξηθεί».

Ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε στη χθεσινή ενημέρωση ότι «έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο και είμαστε μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας». Αυτό επιβεβαιώνεται από την συνεχή επίκρατηση της μετάλληξης Δέλτα που εντοπίζεται σε ποσοστό περίπου 85%.

Το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του, καθώς σύμφωνα με το cnn.gr, η κάλυψη στις κλινικές Covid της χώρας, που έχουν αυξηθεί κιόλας οι διαθέσιμες, ανέρχεται στο στο 41% ενώ στις ΜΕΘ-COVID η πληρότητα βρίσκεται στο 60%. Ασφυκτική είναι η πίεση στα νοσοκομεία της Κρήτης με την πληρότητα των ΜΕΘ-COVID να αγγίζει το 96,5%, με την κάλυψη στην Αττική να φτάνει το 76% και στη Θεσσαλονίκη το 57%.

Παράλληλα, λόγω εμβολιασμού, παρατηρείται μικρότερη αναλογία διασωληνώσεων και θανάτων σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες

Τον κώσωνα του κινδύνου κρούει o επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Mέσα από μία ανάρτηση στο Facebook, επισημαίνει τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στους πνεύμονες η Covid-19 ακόμα και σε νέους χωρίς υποκείμενα νοσήματα, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για εμβολιασμό έναντι του κορoνοϊού.

Μάλιστα, τονίζει ότι κανένας ασθενής δεν είχε υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή, ενώ δεν χρειάστηκαν συμπληρωματικό οξυγόνο, διασωλήνωση ή ΜΕΘ. Πρόκειται, λοιπόν,για κοινά περιστατικά Covid-19.

Οδυνηρό φθινόπωρο

Ένα πάρα πολύ δύσκολο φθινόπωρο θα αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία, σε περίπτωση που η χαλαρότητα των πολιτών σε σχέση με την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, που παρατηρείται στις διακοπές, συνεχιστεί και μετά την επιστροφή τους στα αστικά κέντρα.

Αυτό τόνισε στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής.

Ο ίδιος, επεσήμανε ότι η μάσκα και τα μέτρα προστασίας στα νησιά αποτελούσαν «άγνωστη λέξη», ενώ ακόμα και μέσα στα αεροπλάνα η επίβλεψη των αεροσυνοδών χαρακτηριζόταν «από μία έως και προκλητική χαλαρότητα».

«Μπορεί ο αριθμός των διασωληνωμένων να μη φτάσει στα επίπεδα του χειμώνα, επειδή πλέον έχουμε αρκετούς εμβολιασμένους και πολλά άτομα που νόσησαν και έχουν φυσική ανοσία, όμως, το νούμερο των θανόντων δεν αποτελεί αμελητέα ποσότητα και δεν πρέπει να αδιαφορήσουμε γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Ο κ. Κιουμής τόνισε την ανάγκη υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όλους τους εργαζόμενους που έρχονται σε συχνή επαφή και συνάφεια με κόσμο, και συνεπώς μπορούν να αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Τα μέτρα που εξετάζει η Πολιτεία για περιορισμούς στους ανεμβολίαστους

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση το πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού για τη διασκέδαση, την εκπαίδευση και την εργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Εργαζόμενοι

Στους χώρους εργασίας, όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητική βεβαίωση rapid test, το οποίο θα επιβαρύνει οικονομικά τους εργαζόμενους.

Δηλαδή όσοι θα θέλουν να εργαστούν πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί, είτε να κάνουν τηλεργασία, είτε να μπουν σε διαθεσιμότητα.

Εκπαίδευση

Όσον αφορά την εκπαίδευση, αν και αρχικά υπήρχαν σκέψεις υποχρεωτικού εμβολιασμού σε εκπαιδευτικούς και διδακτικό προσωπικό, κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν θα ισχύσει. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί τη νέα σχολική χρονιά θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα. Μάλιστα πρόκειται είτε για μοριακά είτε για rapid test και επιβαρύνονται οι ίδιοι με το κόστος.

Συζητείται επίσης να προσέρχονται με τον ίδιο τρόπο οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια, ενώ οι μικροί μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν δύο self test την εβδομάδα, τα οποία θα λαμβάνουν δωρεάν από το κράτος.

Ανοιχτό το σενάριο για click away στο λιανεμπόριο

Σύμφωνα με το in.gr, τα μέτρα για το λιανεμπόριο είναι ακόμη υπό εξέταση και μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα περιλαμβάνονται στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα. Το σενάριο προβλέπει οι ανεμβολίαστοι να μπορούν να ψωνίζουν με την μέθοδο click away. Αντιθέτως, δεν αναμένεται να υπάρξουν περιορισμοί σε σούπερ μάρκερ, φούρνους, φαρμακεία κ.α., όπου εκεί παραμένει η μάσκα και οι αποστάσεις.

Εστίαση – Ψυχαγωγία

Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι ανεμβολίαστοι να μην έχουν πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης, μέτρο που ισχύει και τώρα. Συνεπώς, οι εσωτερικοί χώροι θα είναι χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους.

Στο τραπέζι βρίσκονται και τα μέτρα για τα θέατρα και τους κινηματογράφους, ωστόσο η απόφαση για αυτά τα δύο δεν έχει κλειδώσει ακόμη.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση