Αρχική Καταστροφές Γροιλανδία: Έπεσε για πρώτη φορά βροχή και όχι χιόνι στην κορυφή

Γροιλανδία: Έπεσε για πρώτη φορά βροχή και όχι χιόνι στην κορυφή

0
Γροιλανδία Πάγος
Εικόνα: UNSPLASH/Jason Krieger
Διαφήμιση

Για πρώτη φορά στα χρονικά, η βροχόπτωση το Σάββατο στην κορυφή της Γροιλανδίας περίπου δύο μίλια πάνω από το επίπεδο της θάλασσας έπεσε ως βροχή και όχι ως χιόνι.

Οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου αυξήθηκαν πάνω από το μηδέν για τρίτη φορά σε λιγότερο από μια δεκαετία. Έτσι, ο ζεστός αέρας τροφοδότησε ένα ακραίο φαινόμενο βροχής που έριξε 7 δισεκατομμύρια τόνους νερού στη χιονισμένη βουνοκορυφή, ικανό για να γεμίσει 250.000 την Πισίνα Αντανάκλασης του Μνημείου του Λίνκολν (Ουάσινγκτον, ΗΠΑ).

Σύμφωνα με το Εθνικών Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου, ήταν η πιο έντονη βροχόπτωση στην κορυφή από τότε που άρχισε η καταγραφή το 1950. Η ποσότητα της μάζας πάγου που χάθηκε την Κυριακή ήταν επτά φορές μεγαλύτερη από τον ημερήσιο μέσο όρο για αυτή την εποχή του έτους.

Ο Ted Scambos, ανώτερος ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, δήλωσε ότι αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η Γροιλανδία θερμαίνεται γρήγορα και επικίνδυνα. «Αυτό είναι πρωτοφανές», δήλωσε ο Ted Scambos στο CNN

Από στον σταθμό του Εθνικού Επιστημονικού Ιδρύματος της Γροιλανδίας, το οποίο βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της παγωμένης βουνοκορυφής, οι επιστήμονες μπορούν να παρατηρούν τον αρκτικό καιρό και τις αλλαγές στον πάγο από το 1989. Η πλειοψηφία της βροχής του Σαββατοκύριακου έπεσε από τη νοτιοανατολική ακτή της Γροιλανδίας μέχρι το σταθμό Summit.

Λόγω της σημαντικής βροχόπτωσης, οι εργασίες στο Σταθμό Κορυφής θα πρέπει να αλλάξουν, όπως δήλωσε η Η Τζένιφερ Μέρσερ, υπεύθυνη προγράμματος για το Γραφείο Πολικών Προγραμμάτων του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, στο CNN.

«Τα αυξανόμενα καιρικά φαινόμενα, όπως η τήξη, οι ισχυροί άνεμοι και τώρα η βροχή, τα τελευταία 10 χρόνια έχουν συμβεί εκτός του φυσιολογικού ορίου», δήλωσε ο Mercer. «Και αυτά φαίνεται να συμβαίνουν όλο και περισσότερο».

Κλιματική αλλαγή

Καθώς η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή θερμαίνει τον πλανήτη, αυξάνονται οι θερμοκρασίες και η απώλεια πάγου έχει αυξηθεί ραγδαία. Μια σημαντική έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καύση ορυκτών καυσίμων οδήγησε στο λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cryosphere διαπίστωσε ότι η Γη έχει χάσει 28 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ένα μεγάλο μέρος των οποίων προερχόταν από την Αρκτική, συμπεριλαμβανομένου του πάγου της Γροιλανδίας.

Στα τέλη Ιουλίου, η Γροιλανδία έχασε μία τεράστια ποσότητα πάγου, από το λιώσιμο του οποίου θα μπορούσε να καλυφθεί με νερό, σε ύψος 5 εκατοστών, ολόκληρη η Πολιτεία της Φλόριντα. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη απώλεια πάγου για τη Γροιλανδία μέσα σε μία ημέρα από το 1950. Τα δύο προηγούμενα ρεκόρ είχαν καταγραφεί το 2012 και το 2019.

Πηγή: https://edition.cnn.com/2021/08/19/weather/greenland-summit-rain-climate-change/index.html

 

 

Διαφήμιση