Αρχική Ειδήσεις Αφγανιστάν: Τρόμος για τις γυναίκες – Διεθνής έκκληση για βοήθεια

Αφγανιστάν: Τρόμος για τις γυναίκες – Διεθνής έκκληση για βοήθεια

0
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΧΙΤΖΑΜΠ
Εικόνα: UNSPLASH/Habib Dadkhah
Διαφήμιση

Συγκλονισμένος ο πλανήτης παρακολουθεί την κυριαρχία των Ταλιμπάν στην πόλη της Καμπούλ, ενώ οι Αφγανοί πολίτες προσπαθούν να διαφύγουν από τη χώρα με κάθε τρόπο, καθώς γνωρίζουν πως το αύριο προμηνύεται δυσοίωνο, ειδικά για τις γυναίκες και τις κόρες τους.

Οι ελευθερίες των γυναικών στο πλαίσιο της Σαρία είναι ανελευθερίες για το Δυτικό Πολιτισμό και νομικό πλαίσιο. Ο φόβος τους είναι έντονος ότι τα δικαιώματα που είχαν μέχρι σήμερα θα «εξανεμιστούν», καθώς οι ιδεολογίες των Ταλιμπάν για «ασθενές φύλο» είναι απόλυτα απαρχαιωμένες.

Στέρηση δικαιωμάτων και ελευθεριών

Την περίοδο που οι Ταλιμπάν κυβερνούσαν τη χώρα, μεταξύ 1996-2001, τα σχολεία θηλέων ήταν κλειστά, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν, ούτε να ταξιδέψουν. Από την ηλικία των 8 ετών ήταν υποχρεωτικό να φορούν μπούρκα – μια μαντίλα που καλύπτει όλα το σώμα και το πρόσωπο – και οι γυναίκες όφειλαν να συνοδεύονται από κάποιον άνδρα συγγενή τους όταν κυκλοφορούσαν δημοσίως. Κι όλα αυτά σε μία χώρα που παρά το γεγονός ότι η ισότητα δεν ήταν ποτέ δεδομένη, στις αρχές του 1990, το 70% των δασκάλων, το 50% των κυβερνητικών εργαζομένων και το 40% των γιατρών στην Καμπούλ ήταν γυναίκες.

Μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν η οποιαδήποτε χαραμάδα ελπίδας για ισότητα κλείνει ορμητικά και η όποια επιδίωξη προόδου ανακόπτεται. Οι γυναίκες εισέρχονται σε μία περίοδο «σκότους», που χαρακτηρίζεται από φόβο και ανελευθερίες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε «βαθύτατα ταραγμένος» για την όλη κατάσταση. «Με ανησυχούν βαθύτατα οι πρώτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Ταλιμπάν επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα στις περιοχές που ελέγχουν. Είναι ιδιαίτερα εξοργιστικό και αποκαρδιωτικό να βλέπεις τα δικαιώματα των Αφγανών κοριτσιών και γυναικών που αποκτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, να τους αφαιρούνται», είπε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Η ενδυμασία των γυναικών

Η μπούρκα δεν θα είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες, καθώς «υπάρχουν διαφορετικά είδη μαντίλας», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο βρετανικό Sky Νews.

«Η μπούρκα δεν είναι το μοναδικό χιτζάμπ (μαντίλα) που μπορεί να φοράει μια γυναίκα, υπάρχουν διαφορετικά είδη χιτζάμπ, που δεν περιορίζονται στην μπούρκα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Σουχάιλ Σαχίν, ο εκπρόσωπος Τύπου του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στην Ντόχα. Ωστόσο, ο ίδιος δεν διευκρίνισε ποια είναι τα άλλα είδη χιτζάμπ, που θα κρίνονται αποδεκτά από τους Ταλιμπάν.

Η εκπαίδευση των γυναικών

Παράλληλα με τις ανησυχίες που επικεντρώνονται στην ενδυμασία των γυναικών, πολλές χώρες και ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη της εκπαίδευσης των γυναικών στο Αφγανιστάν τώρα που βρίσκεται στα χέρια των Ταλιμπάν.

Όπως αναφέρει το skai.gr, οι γυναίκες ο Σαχίν υποστήριξε ότι οι γυναίκες «μπορούν να λάβουν εκπαίδευση από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση – αυτό σημαίνει πανεπιστήμιο. Έχουμε ανακοινώσει αυτήν την πολιτική σε διεθνή συνέδρια, στη διάσκεψη της Μόσχας και εδώ στη διάσκεψη της Ντόχα (για το Αφγανιστάν)».

Χιλιάδες σχολεία σε περιοχές που καταλήφθηκαν από τους Ταλιμπάν ήταν ακόμα σε λειτουργία, πρόσθεσε ο Σαχίν.

Διεθνής έκκληση για την ασφάλεια των γυναικών

Με την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν, πολλές χώρες και οργανισμοί προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τύχη των κοριτσιών και γυναικών στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το in.gr, σε κοινή δήλωση τους η Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμη 20 χώρες, καλούν «όσους έχουν θέση εξουσίας στη χώρα να εγγυηθούν την προστασία τους».

«Αφγανές γυναίκες και κορίτσια, όπως όλοι οι Αφγανοί, αξίζουν να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Κάθε μορφή διάκρισης και κατάχρησης πρέπει να αποτραπεί. Εμείς στη διεθνή κοινότητα είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε με ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη, για να διασφαλίσουμε ότι οι φωνές τους θα ακουστούν» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Θα παρακολουθούμε στενά πώς κάθε μελλοντική κυβέρνηση διασφαλίζει δικαιώματα και ελευθερίες που έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν τα τελευταία είκοσι χρόνια» επισημαίνεται.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν επίσης οι παρακάτω χώρες: Αλβανία, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα, Γουατεμάλα, Βόρεια Μακεδονία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Παραγουάη, Σενεγάλη, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

ΠτΔ: Χρέος μας να μην αγνοήσουμε τις φωνές τους

Μήνυμα στήριξης και συμπαράστασης προς τις γυναίκες του Αφγανιστάν έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου μέσω ανάρτησής της στο Facebook.

Η κα Σακελλαροπούλου, τόνισε πως είναι ανάγκη να μην αγνοηθούν οι φωνές αυτών των γυναικών, των οποίων τα δικαιώματα καταπατούνται από τους Ταλιμπάν. Χρειάζονται στήριξη και βοήθεια προκειμένου να απομακρυνθούν από το «σκοτάδι», και να κερδίσουν πίσω τη ζωή τους. 

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Αυτές τις μέρες που ο τρόμος κυριαρχεί στο Αφγανιστάν, ο νους και η καρδιά μας βρίσκεται κοντά στις γυναίκες της χώρας, αυτές που είναι στο στόχαστρο των Ταλιμπάν μόνο και μόνο επειδή θέλησαν να εκμεταλλευτούν την εύθραυστη ελευθερία τους, να σπουδάσουν, να εργαστούν, να πετάξουν τη μπούρκα. Τις γυναίκες που υφίστανται τη βία και το μίσος των φανατικών ισλαμιστών ενάντια στην ίδια τη ζωή, ενάντια σε ό,τι κάνει τη ζωή άξια να βιωθεί: την αρμονική συνύπαρξη ανδρών και γυναικών, τη μόρφωση και την εργασία, την επικοινωνία και την τέχνη. Οι απελπισμένες φωνές αυτών των γυναικών ζητούν στήριξη και ελπίδα, ένα χέρι σωτηρίας που θα απομακρύνει τις ίδιες και τα παιδιά τους από τον ζόφο, από το σκοτάδι που θα τις μεταμορφώσει σε σκιές, αν δεν τις αφανίσει ολοκληρωτικά. Φωνές που ηχούν σήμερα στα αυτιά μας σαν τύψη και είναι χρέος μας να μην τις αγνοήσουμε».

Συγκλονίζει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αφγανιστάν

Συγκλονίζει η 29χρονη Zarifa Ghafari η οποία μιλώντας στο inews.com ανέφερε: «Κάθομαι εδώ και περιμένω να έρθουν. Δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει εμένα ή την οικογένειά μου». Και πρόσθεσε: «Απλώς κάθομαι μαζί τους και με το σύζυγό μου. Και θα έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και θα με σκοτώσουν. Δεν μπορώ να αφήσω την οικογένειά μου. Έτσι κι αλλιώς, πού να πάω;».

H 29χρονη Zarifa Ghafari είναι από τις λίγες γυναίκες που σε τόσο νεαρή ηλικία κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να καταξιωθούν επαγγελματικά. Στα 27 της χρόνια έγινε η πρώτη γυναίκα αλλά και η νεότερη δήμαρχος σε ολόκληρο το Αφγανιστάν και έκανε τους πάντες να μιλάνε για το ταλέντο και την προσωπικότητά της. Εδώ και χρόνια υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα της, κάνοντας μεταξύ άλλων δική της ραδιοφωνική εκπομπή ενώ ίδρυσε επίσης μια μη κυβερνητική οργάνωση για την οικονομική στήριξη των γυναικών.

Υπό τον φόβο, όμως, των Ταλιμπάν και των απαρχαιωμένων αντιλήψεων που πρεσβεύουν, η ίδια δεν μπόρεσε να κρατήσει την θέση της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθεί σε ένα ασφαλέστερο πόστο, στο υπουργείο Άμυνας της Καμπούλ, κι ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια των στρατιωτικών.

Υπολείπεται δρόμος για την ισότητα

Κάθε μέρα, όλος ο πλανήτης παρακολουθεί την βίαιη κυριαρχία των Ταλιμπάν και τον συνεχή περιορισμών των ελευθεριών των γυναικών. Η ισότητα έχει εξαλειφθεί και κάθε είδους δικαίωμα έχει καταπατηθεί. Και αν σήμερα το φεμινιστικό κίνημα έχει πετύχει σημαντικές κατακτήσεις σε διάφορες γωνιές του κόσμου, η τραγική θέση των γυναικών στο Αφγανιστάν διαψεύδει τις προσδοκίες μας για ένα πιο δίκαιο αύριο.

Διαφήμιση