Αρχική Special Topics Αφγανιστάν: Τι σημαίνει για τον κόσμο και την Ελλάδα η εισβολή των...

Αφγανιστάν: Τι σημαίνει για τον κόσμο και την Ελλάδα η εισβολή των Ταλιμπάν

0
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εικόνα: AFP/Getty Images
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Δύο ημέρες έχουν περάσει από την στιγμή που οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν επίσημα ότι πλέον έχουν και πάλι τον έλεγχο της πρωτεύουσας Καμπούλ και κατ’ επέκταση του Αφγανιστάν και η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να παραμένει «μουδιασμένος» παρατηρητής των γεγονότων.

Μετά την κατάληψη της Καμπούλ, προκλήθηκε παγκόσμια ανησυχία για το νέο υπερσυντηρητικό καθεστώς που θα κυριαρχήσει στο Αφγανιστάν, με μεγαλύτερο θύμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δη των γυναικών.

Το καθεστώς των γυναικών

Από το 1996 μέχρι και το 2001, την περίοδο που οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να εργαστούν, τα νεαρά κορίτσια απαγορεύοταν να πάνε σχολείο και ήταν υποχρεωτική για όλες τις γυναίκες η κάλυψη του προσώπου, ενώ για να βγουν έξω έπρεπε να συνοδεύονται από άρρεν μέλος της οικογένειάς τους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με αναφορές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2001, οι οκτώ κανόνες που ίσχυαν για τις γυναίκες, έχοντας επιβληθεί από το καθεστώς των Ταλιμπάν, ήταν οι εξής:

  • Έπρεπε να είναι καλυμμένες με ενδύματα από την κορφή ως τα νύχια.
  • Δεν τους επιτρεπόταν να εργαστούν, παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.
  • Δεν τους επιτρεπόταν να πηγαίνουν σχολείο.
  • Είχαν περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας.
  • Δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους, χωρίς να συνοδεύονται από άνδρα-μέλος της οικογένειάς τους.
  • Όταν έβγαιναν έξω, έμπαιναν σε ειδικά λεωφορεία, ενώ για να μπουν σε ταξί, θα έπρεπε και πάλι να συνοδεύονται από κάποιον άντρα, συγγενή τους.
  • Γενικά, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να κυκλοφορούν στον δρόμο, χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον άντρα, που να είναι συγγενικό τους πρόσωπο.
  • Τα παράθυρα των σπιτιών τους έπρεπε να είναι βαμμένα, προκειμένου να μην μπορεί κανένας περαστικός απ’ έξω να δει στο εσωτερικό τους.

Εγκαταλείπουν την χώρα

Τον γύρο του κόσμου κάνουν εικόνες απόγνωσης των Αφγανών, που συρρέουν κατά χιλιάδες στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να εγκαταλείψουν τη χώρα και να σωθούν.

Παράλληλα, δεκάδες άνθρωποι, από χώρες της Μέσης Ανατολής και όχι μόνον, καταγγέλλουν ότι οι ξένοι – κυρίως Αμερικανοί – πιλότοι αδιαφορούν για τους απελπισμένους Αφγανούς που κρέμονται από τα – στρατιωτικά κυρίως – αεροπλάνα, με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους με τον πιο απάνθρωπο τρόπο, καθώς εκείνα απογειώνονται την ώρα που πλήθος κόσμου έχει σκαρφαλώσει πάνω τους.

https://twitter.com/CRChaudhary_rj/status/1427205906777788416

Σοκάρει η φωτογραφία των Αφγανών

Συγκλονίζει η φωτογραφία που δείχνει πάνω από 600 Αφγανούς στοιβαγμένους σε ένα τεράστιο φορτηγό αεροσκάφος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ το βράδυ της Κυριακής, όταν το πλήρωμα αποφάσισε να επιτρέψει στους πρόσφυγες να παραμείνουν.

Ένα πλήθος Αφγανών, που προσπαθούσε με κάθε τρόπο να διαφύγει από την χώρα στον απόηχο της κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, έτρεξε προς την μισοκατεβασμένη ράμπα του C-17 Globemaster III, μπαίνοντας μέσα στο αεροσκάφος με προορισμό του Κατάρ, σύμφωνα με το Defense One, που δημοσίευσε την φωτογραφία.

Οι συνέπειες της επανόδου

Οι υπεύθυνοι του νέου καθεστώτος δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι οι μαχητές καλούνται να επιτρέψουν στους κατοίκους να συνεχίσουν «κανονικά» τις ζωές και τις δραστηριότητές τους, αλλά οι εικόνες από τους άδειους δρόμους της Καμπούλ είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας του «μαύρου πέπλου» που πλανάται πάνω από τα κεφάλια του λαού, που γνωρίζει τι σημαίνει η επάνοδος των Ισλαμιστών στην εξουσία.

Μιλώντας στο Guardian, ο Σαγιέντ, κάτοικος της Καμπούλ, περιέγραψε με δραματικά λόγια όσα ήδη συμβαίνουν και όσα έπονται: «Ο κόσμος φοβάται. Φοβάται για τις οικογένειές του, για τις συζύγους και κυρίως τις κόρες τους. Ελάχιστοι κάτοικοι της Καμπούλ που έχουν σχέσεις με τους Ταλιμπάν χαίρονται αυτή τη στιγμή. Η πλειοψηφία πραγματικά φοβάται».

Οι κάτοικοι της Καμπούλ δεν πιστεύουν στις υποσχέσεις των Ταλιμπάν για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας. Στην πόλη, σύμφωνα με τον Guardian, ήδη κυκλοφορούν βίντεο με εκτελέσεις Αφγανών στρατιωτών από τους Ταλιμπάν, σε πόλεις όπως η Κανταχάρ. Οι μαχητές των Ταλιμπάν έκαναν εφόδους από σπίτι σε σπίτι.

Για «μεγάλη ήττα της Αμερικής» έκανε λόγο ο διεθνολόγος και βουλευτής ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την αλλαγή ισορροπιών σε διεθνές επίπεδο.

«Δεν είναι η αποχώρηση μόνο αυτή καθ’ αυτή (…) αλλά ο τρόπος της αποχώρησης. Αυτό το χάος» σημείωσε ο κ. Καιρίδης, επισημαίνοντας ότι η επικράτηση των Ταλιμπάν είναι «ήττα για τη Δύση και ό,τι η Δύση εκπροσωπεί» και «νίκη για τους τζιχαντιστές». Τόνισε ότι πρόκειται για την πρώτη κρίση στην κυβέρνηση Μπάιντεν, επισημαίνοντας ότι γι΄αυτό ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέκοψε εσπευσμένα τις διακοπές του.

Συνέπειες για την Ελλάδα

Σύμφωνα με το iefimerida.gr η εισβολή των Ταλιμπάν στην Καμπούλ σηματοδοτεί τέσσερα βασικά «πλήγματα»: Την ταπείνωση των ΗΠΑ, την έγερση ενός νέο προσφυγικού ρεύματος, την αναζωπύρωση του εμπορίου οπίου και την αποσταθεροποίηση από τη γεωστρατηγική σκοπιά.

«Σηματοδοτεί πολλά. Είναι μια δραματική, τραγική εξέλιξη, μια κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν. Είναι βέβαιοι ότι θα έχουμε χιλιάδες νεκρούς, αντιπάλους του καθεστώτος. Η πτώση ήρθε πολύ γρήγορα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο διεθνολόγος Δημήτρης Καιρίδης.

Πολλές χώρες, μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Τουρκία -που κρατά ανοιχτή την πρεσβεία της στην Καμπούλ, έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στις προσφυγικές προεκτάσεις των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Σχολιάζοντας αυτή την πτυχή, ο κ. Καιρίδης είπε ότι «έχουμε ήδη πολλούς που περνούν τα σύνορα προς κεντρική Ασία ή προς Ιράν, καθ’ οδόν για την Ευρώπη. Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε ένα νέο προσφυγικό – μεταναστευτικό ρεύμα μέσω Τουρκίας, το οποίο θα έρθει στα ανατολικά μας σύνορα και θα πρέπει με τη βοήθεια και των Ευρωπαίων, βεβαίως, να αντιμετωπίσουμε. Είναι μια από τις συνέπειες».

Για την Ελλάδα οι συνέπειες θα φανούν σύντομα. Και αυτό –φυσικά- θα συμβεί στα παράλια των νησιών του Αιγαίου, αφού όπως δείχνουν και οι εικόνες των απελπισμένων που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την χώρα, θα δούμε ακόμη ένα επεισόδιο στο προσφυγικό δράμα των τελευταίων δεκαετιών. Θα ξεδιπλωθεί μία νέα ανθρωπιστική κρίση η οποία θα εκδηλωθεί με προσφυγικές ροές οι οποίες θα καταλήξουν στην Ελλάδα, δηλαδή στο κατώφλι της Ευρώπης της οποίας οι πύλες βρίσκονται στην πατρίδα μας.

Ομάρ Σουλτάν: «Προσοχή στους φανατικούς Ισλαμιστές»

Ο Ομάρ Σουλτάν, πρώην υπουργός πολιτισμού και πρώην πρέσβης στην Ελλάδα, που το τελευταίο διάστημα ζει μόνιμα στη χώρα μας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για την Ελλάδα από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, και την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την αποχώρηση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και την επικράτηση των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με το protothema.gr, ήδη συρρέουν πρόσφυγες στα δυτικά σύνορα του Αφγανιστάν, με κατεύθυνση την Ευρώπη. Ο πρώην Αφγανός αξιωματούχος, προειδοποιεί την Ελλάδα να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, τόσο για την «εργαλειοποίηση» των ανθρώπων αυτών από τον Ερντογάν όσο και από τις περιπτώσεις να υπάρξουν ανάμεσά τους ισλαμιστές τρομοκράτες που θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν προβλήματα στη χώρα μας. «Θα υπάρξουν κύματα προσφύγων και θα πρέπει στην Ελλάδα να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν είναι μόνο που η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί και θα κερδίσει από τη νέα κατάσταση στο Αφγανιστάν, αλλά θα χρησιμοποιήσει τις προσφυγικές ροές για να πιέσει Ελλάδα και Ε.Ε. Φοβάμαι πως θα δούμε και στην Ελλάδα σκηνικά τρόμου με επιχειρήσεις αυτοκτονίας φανατικών ισλαμιστών, που θα εκμεταλλευτεί ο Ερντογάν για να δημιουργήσει προβλήματα. Οι Ταλιμπάν είναι φανατικοί ισλαμιστές όπως και ο Ερντογάν και νομίζω πως έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Το φοβάμαι και θα πρέπει να το προσέξουν οι ελληνικές Αρχές. Η επικράτηση των Ταλιμπάν θα φέρει νέα κακά σε όλον τον κόσμο. Μιλάμε για αυτοκτονία».

Ο πρώην πρέσβης του Αφγανιστάν στην Ελλάδα, ζητάει από την Αθήνα να ενδιαφερθεί για την τύχη των Αφγανών διερμηνέων που συνεργάστηκαν με την Ελληνική Δύναμη που βρισκόταν για χρόνια στην πατρίδα του και σήμερα θεωρούνται «προδότες» από τους Ταλιμπάν. «Πρέπει η Ελλάδα να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς, που πλέον είναι στο έλεος των Ταλιμπάν. Θα έπρεπε εδώ και χρόνια να υπάρχει ενδιαφέρον» λέει.

Τι σημαίνει η επικράτηση

Όσον αφορά το λαό του Αφγανιστάν και τι σημαίνει η επικράτηση των Ταλιμπάν, ο κ.Ομάρ είναι κατηγορηματικός. «Πάμε πάλι πίσω και τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα δυστυχώς. Όλες οι προσπάθειες των τελευταίων χρόνων γκρεμίζονται. Είναι μια αυτοκτονία -κυριολεκτικά για τον μέσο Αφγανό. Κάποιοι προσπαθούν να καθησυχάσουν λέγοντας πως οι σημερινοί Ταλιμπάν δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς επί Μπίν Λάντεν, Μη τους ακούτε. Δεν είναι διαφορετικοί. Αυτοί επιμένουν. Θα φύγουν οι Αμερικάνοι και οι άλλοι ξένοι και μετά θα ξεδιπλώσουν τη γνωστή φανατική ατζέντα τους. Το «μαύρο» δεν γίνεται «άσπρο» και αυτό ισχύει και με τους Ταλιμπάν. Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν αγράμματοι, με τον θρησκευτικό φανατισμό και τη βία στο αίμα τους».

«Υπήρξε συνεννόηση»

Ο κ.Ομάρ, κάνει λόγο για «μυστική συνεννόηση» ΗΠΑ και Ταλιμπάν, ερήμην της απερχόμενης αφγανικής κυβέρνησης, αναφέροντας φανερά απογοητευμένος: «Κανένας δεν περίμενε τις εξελίξεις αυτές. Όλοι πιστεύαμε πως μετά από 20 χρόνια παρουσίας ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που τα πράγματα γινόντουσαν όλο και καλύτερα στο Αφγανιστάν, έλαβαν την απόφαση να σηκωθούν να φύγουν, χωρίς να δώσουν μια ευκαιρία στους Αφγανούς να προετοιμαστούν. Σαφώς και δεν θέλαμε να μείνουν για πάντα στη χώρα μας οι Αμερικανοί και οι άλλοι ξένοι, αλλά αυτό που έγινε ήταν τρελό και δείχνει τελικά πως σκέπτονται και αποφασίζουν κάποιοι για το μέλλον των λαών».

«Πιστεύω πως υπήρξε συμφωνία ΗΠΑ με Ταλιμπάν ερήμην της κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Μια συμφωνία που κανείς δεν γνωρίζει λεπτομέρειες. Διαφορετικά δεν θα γινόταν αυτό. Ν’ αφήσουν τα πάντα και να σηκωθούν να φύγουν οι Αμερικάνοι. Είναι πολλά 20 χρόνια και έχουν κάνει πάρα πολλά πράγματα εκεί για να τα παρατήσουν σε μια βραδιά και να σηκωθούν να φύγουν. Παιδεία, ΜΜΕ, ανθρώπινα δικαιώματα. ελευθερία λόγου κ.α. Έγιναν πάρα πολλά και ξαφνικά να φύγουν; Δεν υπάρχει εξήγηση. Σαφώς και κάποια στιγμή ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θα έφευγαν από το Αφγανιστάν, αλλά όχι έτσι» προσθέτει.

Σχολιάζοντας το γεγονός πως ο άρτια εκπαιδευμένος, από ΗΠΑ και συμμάχους, επίσημος αφγανικός στρατός «κατέρρευσε» χωρίς καμία μάχη με τους Ταλιμπάν, ο πρώην Αφγανός πρέσβης στην Ελλάδα, είναι κατηγορηματικός: «Νομίζω πως του είπαν να μη πολεμήσουν. Αυτό πιστεύω και θέλω να είμαι ειλικρινής. Τους είπαν να μη πολεμήσουν και για αυτό προέλασαν τόσο γρήγορα οι Ταλιμπάν».

Διαφήμιση