Αρχική Ειδήσεις Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν «εξαφανίζουν» γυναίκες – Η συγκλονιστική αφήγηση μίας φοιτήτριας

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν «εξαφανίζουν» γυναίκες – Η συγκλονιστική αφήγηση μίας φοιτήτριας

0
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Διαφήμιση

Την συγκλονιστική – χθεσινή – μαρτυρία μίας Αφγανής φοιτήτριας, της οποίας ο κόσμος καταρρέει, λόγω της επανόδου των Ταλιμπάν, καταγράφει ο Guardian.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται εκ νέου υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Μετά από ένα δεκαήμερο κατά το οποίο οι ισλαμιστές μαχητές έκαναν προέλαση σε όλη τη χώρα καταλαμβάνοντας το ένα στρατηγικής σημασίας σημείο μετά το άλλο, εισέβαλαν το πρωί της Κυριακής στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Αρκούσαν τέσσερις μόλις μήνες προκειμένου οι Ταλιμπάν να καταλάβουν ολόκληρο το Αφγανιστάν. Οι συνομιλίες μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης για μια πολιτική συνεννόηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, απέτυχαν, με αποτέλεσμα οι Ταλιμπάν να εισέλθουν χθες στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Ανησυχία για τις γυναίκες

Η επάνοδος στην εξουσία των Ταλιμπάν προκαλεί παγκόσμια ανησυχία για την επόμενη ημέρα στο Αφγανιστάν με τους περισσότερους να φοβούνται την επαναφορά της εφαρμογής της σαρία και της καταπίεσης και των αγριοτήτων που αυτή συνεπάγεται κυρίως για τις γυναίκες. Το παρελθόν, εξάλλου, και η συμπεριφορά των Ταλιμπάν απέναντι σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού αποτελεί ένα πολύ κακό προηγούμενο.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει μία φωτογραφία από το Twitter που δείχνει έναν εργαζόμενο να καλύπτει με μπογιά τις αφίσες γυναικών έξω από ινστιτούτο ομορφιάς στην Καμπούλ. Η φωτογραφία φέρεται να έχει τραβηχτεί λίγο πριν την είσοδο των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Ο χρήστης, δε, που την ανήρτησε αναρωτήθηκε αν το Αφγανιστάν θα γίνει ξανά μια χώρα χωρίς πρόσωπο υπενθυμίζοντας ότι στη δεκαετία του ’90, οπότε και επικρατούσαν και πάλι οι Ταλιμπάν, είχαν απαγορευθεί όλες οι «ζωντανές» φωτογραφίες.

Όπως θυμίζει η Daily Mail όταν οι Ταλιμπάν κυριαρχούσαν στο Αφγανιστάν είχαν επιβάλει ένα καθεστώς απαρτχάιντ σε βάρος των γυναικών τις οποίες υποχρέωναν να φορούν μπούργκα απαγορεύοντας στα κορίτσια να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους μετά την ηλικία των 8 ετών υπό την απειλή της εκτέλεσης.

Στέρηση ελευθεριών

Ενώ πολλοί κάτοικοι της Καμπούλ προσπαθούν να δραπετεύσουν από την αφγανική πρωτεύουσα με κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους, οι γυναίκες φοβούνται ότι θα στερηθούν τις ελευθερίες που έχουν κατακτήσει με κόπο.

Την συγκλονιστική μαρτυρία μίας Αφγανής φοιτήτριας, της οποίας ο κόσμος καταρρέει, λόγω της επανόδου των Ταλιμπάν, καταγράφει ο Guardian.

Ολόκληρη η μαρτυρία:

Όλες θέλαμε να γυρίσουμε σπίτι, αλλά δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι οδηγοί δεν μας άφηναν να μπούμε στα αυτοκίνητά τους γιατί δεν ήθελαν να αναλάβουν την ευθύνη για τη μεταφορά μιας γυναίκας.

Εν τω μεταξύ, οι άντρες που στέκονταν γύρω από εμάς, γέλαγαν και έκαναν αστεία με τον φόβο μας. «Πήγαινε και φόρεσε τη μπούρκα», φώναξε ο ένας. «Είναι οι τελευταίες σας μέρες που βρίσκεστε στους δρόμους», είπε ένας άλλος. «Θα παντρευτώ τέσσερις από εσάς σε μια μέρα», είπε ένας τρίτος.

Ενώ τα κυβερνητικά γραφεία άρχισαν να κλείνουν, η αδερφή μου έτρεξε για αρκετά χιλιόμετρα ώστε να επιστρέψει σπίτι. «Έκλεισα τον υπολογιστή, έφυγα από το γραφείο μου με δάκρυα και είπα αντίο στους συναδέλφους μου. Ήξερα ότι ήταν η τελευταία μέρα της δουλειάς μου».

Έχω σχεδόν πάρει πτυχία ταυτόχρονα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στο Αφγανιστάν. Έπρεπε να είχα αποφοιτήσει τον Νοέμβριο από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν και το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, αλλά σήμερα το πρωί όλα άλλαξαν μπροστά στα μάτια μου.

Δούλεψα τόσες μέρες και νύχτες για να γίνω ο άνθρωπος που είμαι σήμερα, και σήμερα το πρωί όταν έφτασα στο σπίτι, το πρώτο πράγμα που κάναμε με τις αδελφές μου ήταν να κρύψουμε τις ταυτότητες, τα διπλώματα και τα πιστοποιητικά μας. Ήταν καταστροφικό. Γιατί να κρύψουμε τα πράγματα για τα οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι; Στο Αφγανιστάν τώρα δεν επιτρέπεται να είμαστε γνωστοί ως αυτές  που είμαστε.

Ως γυναίκα, νιώθω ότι είμαι το θύμα αυτού του πολιτικού πολέμου που ξεκίνησαν οι άντρες. Ένιωσα ότι δεν μπορώ πια να γελάω δυνατά, δεν μπορώ πια να ακούω τα αγαπημένα μου τραγούδια, δεν μπορώ πια να συναντήσω τους φίλους μου στο αγαπημένο μας καφενείο, δεν μπορώ πλέον να φορέσω το αγαπημένο μου κίτρινο φόρεμα ή το ροζ κραγιόν. Και δεν μπορώ πια να πάω στη δουλειά μου ή να πάρω το πτυχίο του πανεπιστημίου.

Μου άρεσε να φτιάχνω τα νύχια μου. Σήμερα, καθώς πήγαινα σπίτι, έριξα μια ματιά στο σαλόνι ομορφιάς όπου πήγαινα για μανικιούρ. Το μπροστινό μέρος του καταστήματος, το οποίο ήταν διακοσμημένο με όμορφες εικόνες κοριτσιών, είχε ασβεστωθεί.

Το μόνο που μπορούσα να δω γύρω μου ήταν τα φοβισμένα πρόσωπα γυναικών και τα άσχημα πρόσωπα των ανδρών που μισούν τις γυναίκες, που δεν τους αρέσει να εκπαιδεύονται, να εργάζονται και να έχουν ελευθερία. Αντί να σταθούν στο πλευρό μας, στέκονται στο πλευρό των Ταλιμπάν και τους δίνουν ακόμη περισσότερη δύναμη.

Οι Αφγανές θυσιάστηκαν για τη μικρή ελευθερία που είχαν. Ως ορφανή έπλεξα χαλιά για να καταφέρω να σπουδάσω. Αντιμετώπισα πολλές οικονομικές προκλήσεις, αλλά είχα πολλά σχέδια για το μέλλον μου. Δεν περίμενα να καταλήξουν όλα έτσι.

Τώρα φαίνεται ότι πρέπει να κάψω όλα όσα πέτυχα σε 24 χρόνια της ζωής μου. Η κατοχή οποιασδήποτε ταυτότητας ή βραβείου από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο είναι επικίνδυνη τώρα. Ακόμα και αν τα κρατήσουμε, δεν είμαστε σε θέση να τα χρησιμοποιήσουμε. Δεν υπάρχουν δουλειές για εμάς στο Αφγανιστάν.»

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Παρακολουθούμε σε σοκ όσα γίνονται στο Αφγανιστάν

Με ανάρτηση της η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία μόλις στα 17 της χρόνια έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης, καταδικάζει τα όσα γίνονται στο Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν να έχουν τον πλήρη έλεγχο πλέον.

Η Πακιστανή ακτιβίστρια, η οποία πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν επειδή υποστήριζε δημόσια την εκπαίδευση για γυναίκες και κορίτσια, δηλώνει ότι βρίσκεται σε απόλυτο σοκ.

Σε ανάρτησή της η 24χρονη σήμερα Μαλάλα αναφέρει: «Παρακολουθούμε σε απόλυτο σοκ, όσο οι Ταλιμπάν παίρνουν τον πλήρη έλεγχο του Αφγανιστάν. Ανησυχώ για τις γυναίκες, τις μειονότητες και όσους αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ανθρώπων. Παγκόσμιες, περιφερειακές και τοπικές δυνάμεις πρέπει να εισηγηθούν άμεση παύση του πυρός και να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και να προστατεύσουν πρόσφυγες και πολίτες».

MALALA YOUSAFZAI
Εικόνα: Kirsty Wigglesworth/AP

Η ιστορία της Μαλάλα

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει (χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο) σε μπλογκ, όπου περιέγραφε τη ζωή της στην πόλη Μινγκόρα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν, που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και εξέφραζε τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Τα επόμενα χρόνια έδωσε συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα, τόσο της χώρας της όσο και άλλων χωρών, στις οποίες υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο. Στο μεταξύ έγινε γνωστή η ταυτότητά της.

Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 ένας άντρας πυροβόλησε στο κεφάλι τη Μαλάλα Γιουσαφζάι ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά. Τις μέρες μετά την επίθεση νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια, όταν η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία, το οποίο επιλέχθηκε μεταξύ πολλών προσφορών για τη νοσηλεία της. Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης. Το 2014 τελικά της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Σήμερα είναι ο νεότερος κάτοχος βραβείου Νόμπελ στον κόσμο, κερδίζοντας το σε ηλικία 17 ετών.

Πηγή: protothema.gr

Διαφήμιση