Αρχική COVID-19 Lockdown: Στο τραπέζι η επιβολή νέων μέτρων στην χώρα- Σε ρυθμούς μεταδοτικότητας...

Lockdown: Στο τραπέζι η επιβολή νέων μέτρων στην χώρα- Σε ρυθμούς μεταδοτικότητας όλος ο πλανήτης

0
κορονοϊός μάσκα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ακόμα και αιφνιδιαστικά άφησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

«Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο, είπε. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα το πράξουμε εάν είναι αναγκαίο».

«Είμαστε στην ίδια πλευρά με την εκκλησία»

«Η κυβέρνηση θα κάνει εκείνο που πρέπει για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και η Εκκλησία θα πρέπει να διατηρήσει την καλή παράσταση που έχει απέναντι στο ποίμνιο», επισήμανε ακόμα ο κ. Γεραπετρίτης την επομένη των Θεοφανίων.
Όπως υπογράμμισε, είμαστε στην ίδια πλευρά, όλοι μαζί πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο υπάρχει σχέση αμοιβαίου σεβασμού και αλληλοκατανόησης και έχουν διαρκή επικοινωνία.

Έρχεται τρίτο κύμα, θα θρηνήσουμε πολλά θύματα

Για τραγωδία μετά τον συνωστισμό στα Θεοφάνια μίλησε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι «έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα».

«Δε φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.

Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δε θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας.

Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα».

κορονοϊός - μοριακό τεστ
Εικόνα: pixabay/fernandozhiminaicela

Οι ειδικοί διχάζονται: “Λάθος το άνοιγμα των σχολείων τώρα”

Το άνοιγμα των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών την προσεχή Δευτέρα 11 Ιανουαρίου προβληματίζει τους επιστήμονες.

Ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, είπε πως «ο κίνδυνος της απώλειας ανθρώπινων ζωών προκαλεί χειρότερο τραύμα από το κλείσιμο στο σπίτι για λίγο παραπάνω καιρό».
Σημειώνοντας πως τα παιδιά είναι εύκολα προσαρμόσιμα, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση για την επιστροφή τους στα σχολεία.

Ερωτηματικά βάζουν ερευνητές στον δείκτη μεταδοτικότητας R

Τα πάνω κάτω έχει φέρει κατά γενική ομολογία η πανδημία στη ζωή μας. Και μία από τις βασικότερες συνέπειές της ήταν ότι όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη έγιναν «ερασιτέχνες υγειονομικοί».

Μαθαίνοντας μεταξύ άλλων τον δείκτη R, που για πολλούς είναι αυτός που αποφασίζει το πότε θα αρθούν οι απαγορεύσεις.

Η δυναμική του οποίου, όμως, σήμερα αμφισβητείται, από κάποιους. Τονίζοντας ότι, οι απαγορεύσεις που επιβάλλονται λόγω του κορονοϊού, αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα του δείκτη.

κορονοϊός θεσσαλονίκη

Τι είναι ο δείκτης R

Ο δείκτης, ο οποίος είναι γνωστός και ως “βασικός αριθμός αναπαραγωγής” δείχνει τον αριθμό των δευτερογενών λοιμώξεων. Αυτών που προκαλούνται κατά μέσο όρο από κάθε μολυσμένο άτομο. Υποθέτοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας βαθμός ανοσίας στον πληθυσμό.

Με απλά λόγια, ο δείκτης προσφέρει στους ειδικούς μια ένδειξη του βαθμού στον οποίο εξαπλώνεται ή αναπαράγεται ο ιός εντός του πληθυσμού. Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος για μεγάλη εξάπλωση.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων σε αναλύσεις του έχει τονίσει ότι είναι σημαντικό ο συγκεκριμένος δείκτης να παραμείνει κάτω του 1.

Πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μολυσμένο άτομο είναι πιθανό να μολύνει κατά μέσο όρο άλλον ένα άνθρωπο.
Tα πράγματα ωστόσο φαίνεται να έχουν δυσκολέψει περισσότερο. Καθώς ο μεταλλαγμένος κορονοϊός που πρόσφατα εντοπίστηκε στην Αγγλία φαίνεται να αυξάνει τον δείκτη μεταδοτικότητας R κατά 0,4 έως 0,7 μονάδες.

μάσκες κορονοϊός

Μπορεί να προβλέψει ακριβώς την εξάπλωση του κορονοϊού;

Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις μεταξύ επιστημονικών κύκλων, πόσο τελικά αυτός ο δείκτης μπορεί να αποδώσει την πραγματικότητα.

Επ’ αυτού αναφέρει ο Δρ Arni Srinivasa Rao, μαθηματικός στο Medical College of Georgia το παραδοσιακό μαθηματικό μοντέλο, μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόβλεψη της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του κορονοϊού.
Ειδικά κατά τη διάρκεια των απαγορεύσεων που αλλάζουν το φυσιολογικό μείγμα του πληθυσμού.

Σε μια επιστολή που δημοσιεύτηκε στο Ιnfection Control and Hospital Epidemiology,ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Rao, υποστηρίζει ότι, ενώ δεν είναι ποτέ δυνατόν να εντοπιστεί κάθε περίπτωση μολυσματικής νόσου, οι απαγορεύσεις που έγιναν απαραίτητες για τον μετριασμό της πανδημίας COVID-19 έχουν περιπλέξει την πρόβλεψη της εξάπλωσης της νόσου.

Γεωμετρικός μέσος όρος

Ο Δρ Rao, υποστήριξε ότι ένα μοντέλο που ονομάζεται γεωμετρικός μέσος όρος μπορεί να προβλέψει με μεγαλύτερη ακρίβεια την πορεία του κορονοϊού βραχυπρόθεσμα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει μακροπρόθεσμες τάσεις.

Το μοντέλο χρησιμοποιεί τον τρέχοντα αριθμό μολύνσεων COVID-19 για να προβλέψει τον αριθμό των λοιμώξεων που μπορεί να υπάρχουν αύριο.
Ένα ομοιόμορφος δείκτης δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, καθώς η πανδημία COVID-19 ποικίλει στις διάφορες περιοχές του κόσμου.

Κατά τον ίδιο «Τα μαθηματικά μοντέλα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και η ακρίβειά τους πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά και να ποσοτικοποιείται». Οποιαδήποτε εναλλακτική πορεία δράσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε λανθασμένη ερμηνεία και κακή διαχείριση της νόσου με καταστροφικές συνέπειες.”

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση