Αρχική Ειδήσεις ΗΠΑ: Τέσσερις νεκροί από την εισβολή στο Καπιτώλιο-Σοκαρισμένος ο πλανήτης

ΗΠΑ: Τέσσερις νεκροί από την εισβολή στο Καπιτώλιο-Σοκαρισμένος ο πλανήτης

0
Καπιτώλιο
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε μια Ουάσινγκτον με εικόνες χάους που θυμίζει «εμπόλεμη περιοχή», η αμερικανική Γερουσία επικυρώνει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Βάζοντας και επίσημα τίτλους τέλους στο κεφάλαιο των πιο ταραγμένων αμερικανικών εκλογών, που κόστισε τέσσερις ανθρώπινες ζωές.

Ωστόσο οι αναλυτές των ΗΠΑ αναφέρουν ότι αυτό δεν σημαίνει και το τέλος του “τραμπισμού” για τη χώρα.

Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης παρακολουθούσε χθες Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, την εξέγερση στις ΗΠΑ. Στα επεισόδια που ξέσπασαν στον χώρο του Καπιτωλίου, το σύμβολο της αμερικανικής δημοκρατίας.

Τέσσερις άνθρωποι (τρεις άντρες και μία γυναίκα) έχασαν τη ζωή τους.
Οι συλληφθέντες είναι 52 άτομα, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της μητροπολιτικής περιοχής της Ουάσινγκτον, Ρόμπερτ Τζ. Κόντι.

25 συλλήψεις στον χώρο του Καπιτωλίου

Οι 47 από τις 52 συλλήψεις έγιναν εξαιτίας της παραβίασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επέβαλε η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ. Οι 26 από αυτές να γίνονται στον χώρο του Καπιτωλίου. 

Αρκετά άλλα πρόσωπα συνελήφθησαν επειδή οπλοφορούσαν, χωρίς να διαθέτουν άδεια ή επειδή τα όπλα τους είναι απαγορευμένα.

Σύμφωνα με το CNN οι αρχές βρήκαν ακόμα και εκρηκτικούς μηχανισμούς, εκτός από όπλα.

Οι αντιδράσεις πολλές, ακόμα και από Ρεπουμπλικάνους, όπως ο αντιπρόεδρος Πενς και ο Υπουργός Εξωτερικών Πομπέο, οι οποίοι στράφηκαν κατά του Τραμπ, τον οποίο σχεδόν άπαντες κατηγορούν για ηθική αυτουργία.

Καπιτώλιο

Το χρονικό της εισβολής

Οι υποστηρικτές του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 13.00 τοπική ώρα, παραβίασαν ένα από τα πιο εμβληματικά αμερικανικά κτίρια, δημιουργώντας χάος στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε τους υποστηρικτές του να πολεμήσουν ενάντια στην καταμέτρηση των εκλογικών ψήφων που επιβεβαίωναν τη νίκη του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ ξεπέρασαν τα εμπόδια που είχαν δημιουργηθεί κατά μήκος της περιφέρειας του Καπιτωλίου.

Οι διαδηλωτές μπήκαν στο κτίριο και οι πόρτες του Σώματος και της Γερουσίας ήταν κλειδωμένες. Λίγο μετά, ο όροφος του Σώματος εκκενώθηκε από την αστυνομία.
Ο αντιπρόεδρος Mάικ Πενς φυγαδεύτηκε από το κτίριο.

Στην μπροστινή πόρτα του Σώματος στις 15.00 τοπικοί ώρα οι αστυνομικοί τραβούσαν τα όπλα τους σε όποιον προσπαθούσε να παραβιάσει την είσοδο.

Τις τελευταίες ώρες όλο και φουντώνουν οι φήμες ότι οι φύλακες του Καπιτωλίου βοήθησαν την είσοδο των διαδηλωτών.

Ευθύνες για την εισβολή των διαδηλωτών

Αρκετοί δημοσίευσαν βίντεο στο διαδίκτυο -η γνησιότητα των οποίων δεν έχει αποδειχτεί- που δείχνουν άνδρες της US Police Capitol να ανοίγουν τα κιγκλιδώματα επιτρέποντας την είσοδο των οπαδών του Τραμπ.

Ευθύνες για την εισβολή των διαδηλωτών-οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο την ώρα της καταμέτρησης των ψήφων των εκλεκτόρων επιρρίπτει ο Τέρανς Γκάινερ, πρώην αρχηγός της αστυνομίας του Καπιτωλίου, που μίλησε στο CNBC.

Υπουργοί συζήτησαν να απομακρύνουν τον Τραμπ από την εξουσία

Μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης συζήτησαν την πιθανότητα να απομακρύνουν τον Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία μετά την εισβολή οπαδών του στο Κογκρέσο, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης.

Απομονωμένος ο Τραμπ και από Ρεπουμπλικάνους

«Δεν υπάρχει θέμα ότι ο πρόεδρος σχημάτισε τον όχλο, ο πρόεδρος υποκίνησε τον όχλο, ο πρόεδρος απευθύνθηκε στον όχλο. Άναψε τη φωτιά», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής Διάσκεψης στη Βουλή των Αντιπροσώπων Λιζ Τσέινι.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν το σοκ τους για την επιδρομή στο Καπιτώλιο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν σοκαρισμένοι περιγράφοντας τα επεισόδια ως επίθεση στην αμερικανική δημοκρατία.

“Το Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι ένας ναός της δημοκρατίας. Το να γίνεις μάρτυρας των σημερινών σκηνών στην Ουάσινγκτον είναι ένα σοκ”, έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Βαθιά προβληματισμένος δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη βία και τα γεγονότα στην Ουάσιγκτον.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter πως η αμερικανική δημοκρατία είναι συμπαγής, βαθιά ριζωμένη και θα ξεπεράσει αυτήν την κρίση.

 

Διαφήμιση