Αρχική COVID-19 Ειδικές άδειες για εργαζόμενους γονείς παιδιών λόγω COVID-19

Ειδικές άδειες για εργαζόμενους γονείς παιδιών λόγω COVID-19

0
κορωνοϊός
Εικόνα: hygeia.gr
Διαφήμιση

Ειδική άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς όσων παιδιών θα νοσήσουν από κορoνοϊό, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Η νέα ειδική άδεια θα είναι  συγχρηματοδοτούμενη από τον εργοδότη και το κράτος και θα απαιτεί ιατρική γνωμάτευση – βεβαίωση, η οποία θα καθορίζει και τη χρονική της διάρκεια.

Τη νέα ειδική άδεια, θα μπορούν να λάβουν οι γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από κορoνοϊό, μετά και το άνοιγμα των σχολείων. Παρόλο που δεν θα νοσούν και οι ίδιοι, δεν θα μπορούνε για λόγους πρόληψης να πάνε στη δουλειά τους, όποτε θα δικαιούνται την νέα ειδική άδεια.

Άδεια λόγω κορoνοϊού

Οι εργαζόμενοι γονείς, σε περίπτωση που τα παιδιά τους νοσήσουν από κορoνοϊό, δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας για την ασθένεια των τέκνων για δεκατέσσερις ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση.

Την άδεια δικαιούνται οι γονείς παιδιών που είναι:

  • βρέφη
  • προνήπια
  • νήπια
  • μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών
  • με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία

Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων.

Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους, λαμβάνουν αποδοχές: κατά τα δύο τρίτα από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο από τον τακτικό προϋπολογισμό. Η άδεια της χορηγείται ανεξάρτητα από άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 στην αγορά εργασίας. Για τη χορήγησή της δεν απαιτείται προϋπηρεσία.

Σχολική άδεια

Σχολική άδεια μπορούν να πάρουν οι εργαζόμενοι γονείς, με σκοπό την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών τους. Αφορά τα παιδιά που φοιτούν σε σχολεία στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης, ηλικίας έως 16 ετών, συμπεριλαμβανομένου και του νηπιαγωγείου.

Η άδεια μπορεί να χορηγείται για ορισμένες ώρες ή ολόκληρη ημέρα (ανάλογα με τις πραγματικές συνθήκες) και μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων ημερών συνολικά για κάθε παιδί, για κάθε ημερολογιακό έτος και είναι με αποδοχές.

Την σχολική άδεια την δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς με πλήρη αλλά και με μερική απασχόληση. Αποτελεί ατομικό δικαίωμα για κάθε γονέα, ανεξάρτητα από το αν ο άλλος γονέας εργάζεται.

Αν εργάζονται και οι δύο γονείς αποφασίζουν με κοινή συμφωνία κάθε φορά, ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση του δικαιώματος, αλλά η διάρκειά της, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να ξεπεράσει τις τέσσερις ημέρες συνολικά και για τους δύο γονείς.

Κατά το Υπουργείο Εργασίας, η σχολική άδεια μπορεί να χορηγείται και κατά την ημέρα του Αγιασμού, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μπορεί επίσης, να δοθεί και κατά τις ημέρες των σχολικών εορτών, επειδή ο γονέας μπορεί να ενημερωθεί και για θέματα λειτουργίας του σχολείου και για την επίδοση των παιδιών του.

Η άδεια για παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών δεν υπόκειται σε περαιτέρω ειδικούς περιορισμούς, οι οποίοι έρχονται σε αντίθεση με την επίτευξη του σκοπού για τον οποίο χορηγείται και έχει σαν βάση την καλή πίστη μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, όπως και τα χρηστά και συναλλακτικά ήθη.

Άδεια για ασθένεια μελών οικογένειας

Στην περίπτωση ασθένειας εξαρτώμενων παιδιών ή άλλων μελών της οικογένειας χορηγείται άδεια με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • ο εργαζόμενος γονέας θα πρέπει να απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε επιχείρηση ή εκμετάλλευση, ανεξάρτητα αν έχει συμπληρώσει υπηρεσία 1 έτους στον ίδιο εργοδότη
  • ύπαρξη ασθενείας εξαρτωμένων από αυτόν μελών της οικογενείας του.

Εξαρτώμενα πρόσωπα (άρθρο 2, Ν. 1483/1984) είναι:

  • παιδιά μέχρι 16 ετών – φυσικά ή υιοθετημένα-
  • παιδιά άνω των 16 ετών εφόσον πάσχουν από βαριά ασθένεια ή αναπηρία
  • σύζυγος που δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί
  • γονείς ή ανύπαντρα αδέλφια που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν

Η άδεια αυτή είναι χωρίς αποδοχές, μπορεί να χορηγηθεί εφάπαξ ή και τμηματικά και η διάρκειά της δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 6 εργάσιμες ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος αν ο δικαιούχος προστατεύει ένα παιδί. Εάν προστατεύει δύο παιδιά υπάρχει δυνατότητα αύξησης της άδειας σε 8 εργάσιμες ημέρες. Επιπλέον, εάν ο δικαιούχος προστατεύει τρία και πάνω υπάρχει δυνατότητα αύξησής της σε 14 εργάσιμες ημέρες (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε 2008-2009 άρθρο 5).

Πηγή: dikaiologitika.gr

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση