Αρχική Special Topics Λίγο και πανάκριβο θα είναι το ελαιόλαδο της νέας εσοδείας

Λίγο και πανάκριβο θα είναι το ελαιόλαδο της νέας εσοδείας

Το λάδι … λαδάκι θα πούμε φέτος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η οποία σφίγγει ολοένα και περισσότερο στη μέγγενη της την περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, την καρδιά της παγκόσμιας παραγωγής για το ελαιόλαδο.

0
ελια
Διαφήμιση

Της : Χρυσάνθης Φραντζεσκάκη

Η μία ελαιοπαραγωγική χώρα μετά την άλλη ανεβάζει τις τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο ή, ακόμα χειρότερα, ανακοινώνει ότι παγώνει τις εξαγωγές τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο που τοποθετείται η νέα συγκομιδή.

Για τη χώρα μας, το περασμένο καλοκαίρι, παραγωγοί και ειδικοί προέβλεπαν ότι φέτος η παραγωγή του λαδιού θα ήταν πολύ φτωχότερη από ότι την προηγούμενη χρονιά, μετά και από μια δύσκολη άνοιξη και ένα καυτό καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό Olive Oil Times ήταν για μια παραγωγή 200 χιλιάδων τόνων, έναντι 300 χιλιάδων το 2022. Δυστυχώς, την εικόνα ήρθε να επιδεινώσει δραματικά το πέρασμα από τη χώρα μας της  μεσογειακής καταιγίδας «Ντάνιελ» που χτύπησαν σκληρά τις  ελαιοπαραγωγικές περιοχές διαφόρων περιοχών, και κυρίως στη Μαγνησία και την Δυτική Πελοπόννησο.

Βεβαίως, η εικόνα δεν είναι μαύρη για όλους, όπως σημειώνει ο Αθανάσιος Γκέρτσης, διευθυντής του Κέντρου Ελιάς «Κρίνος», της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής και του Κολεγίου Περρωτής στη Μακεδονία. Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις, προσωπική εκτίμηση του είναι πως η φετινή παραγωγή για το ελαιόλαδο θα είναι μειωμένη κατά 30 με 50%, δηλαδή γύρω στους 150 χιλιάδες τόνους, οπότε, όπως λέει, «όσοι έχουν λάδι θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι». Με τις τιμές παραγωγού σήμερα, στην Ισπανία να έχουν ξεπεράσει τα 8,5 ευρώ, ακούγεται λογική η πρόβλεψή του ότι και στην Ελλάδα, για τη νέα εσοδεία οι τιμές θα διαμορφωθούν στα 8-9,5 ευρώ το κιλό, με το έξτρα παρθένο να «βλέπει» και τα 10 ευρώ ανά κιλό.

παραγωγός
Ο διευθυντής
του Κέντρου Ελιάς Κρίνος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Αθανάσιος Γκέρτσης

Στη διαμόρφωση της τιμής για τη νέα εσοδεία θα πρέπει να ληφθούν  υπόψη και οι συνθήκες στη διεθνή αγορά, όπου οι πιέσεις είχαν ξεκινήσει από πέρσι όταν η ελαιοπαραγωγή της Ισπανίας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής,  το 2022 έπεσε περίπου στο μισό του μέσου όρου της χώρας. Οι προβλέψεις φέτος, όπως και για την Ιταλία είναι κάπως καλύτερες, αλλά πάντα με το φόβο των επιπτώσεων από νέες μεσογειακές καταιγίδες. Επιπλέον, στην Τουρκία μετά από τις κακές συνθήκες την άνοιξη και τους σεισμούς προβλέπεται μειωμένη σοδιά, ενώ και στη Συρία πρόσφατα το υπουργείο Γεωργίας υποβάθμισε την πρόβλεψή του για τη φετινή παραγωγή ελαιόλαδου από τους 130-140 χιλιάδες τόνους στους 50 χιλιάδες τόνους.

Ανάμεσα στους κερδισμένους της φετινής χρονιάς στη χώρα μας, ο κ. Γκερτσής βλέπει τη Λακωνία και την Κρήτη που θα λάβουν καλές τιμές στο ελαιόλαδο, ενώ στη Μακεδονία οι περιοχές του Οφρίνιου, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης λόγω των πυρκαγιών δεν θα έχουν παραγωγή και στη Χαλκιδική η ποσότητα της ελιάς που θα πάει για λάδι θα είναι χαμηλή λόγω της υψηλής τιμής των βρώσιμων ελιών.

Βεβαίως, σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγάλο ζητούμενο της χρονιάς είναι όχι μόνον η ποσότητα αλλά και η ποιότητα. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία που επικράτησε τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου ευνοούν το δάκο και τις ασθένειες, ενώ αποφασιστικός παράγοντας θα είναι και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν το χρόνο της συγκομιδής.

 

 

 

Διαφήμιση