Αρχική Special Topics Είδος πολυτελείας το ελληνικό ελαιόλαδο-Θα φτάσει τα 10 ευρώ το κιλό!

Είδος πολυτελείας το ελληνικό ελαιόλαδο-Θα φτάσει τα 10 ευρώ το κιλό!

“Χρυσάφι” αναμένεται να πωλείται φέτος το ελληνικό ελαιόλαδο, που μετατρέπεται πλέον σε είδος πολυτελείας, το οποίο αποτελεί και το βασικότερο διατροφικό προϊόν από την αρχαιότητα.

0
Ελαιόλαδο
Διαφήμιση

Το ελληνικό ελαιόλαδο, που θεωρείται και το καλύτερο του κόσμου, αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 ευρώ το κιλό, γεγονός που σημαίνει ότι το πολυτιμότερο ελληνικό διατροφικό αγαθό τείνει να γίνει είδος πολυτελείας και «άπιαστο όνειρο» για τους Έλληνες.

Το ελληνικό ελαιόλαδο θεωρείται ότι καλύτερο υπάρχει στον πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν από βρώση, μέχρι συντήρηση τροφίμων και καθαρισμό πληγών από πολεμικά τραύματα.

Παράλληλα, αναμένεται να επηρεαστούν και άλλα προϊόντα, που χρησιμοποιούν ως παράγωγο το ελαιόλαδο.

«Στη ζώνη της Μεσογείου τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρείται μια πτώση της παραγωγής. Πέρυσι βρεθήκαμε σε μια φάση που από την παγκόσμια αγορά έλειπαν 1.500.000 τόνοι.

 ελαιόδεντρα

Οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί ετοιμάζονται για πενιχρή σοδειά

Ενώ η επόμενη συγκομιδή ελιάς αναμένεται να ξεκινήσει στην Ελλάδα σε δύο μήνες, οι παραγωγοί ελαιόλαδου σε όλη τη χώρα είναι απογοητευμένοι από τα προβλήματα που πλήττουν τους ελαιώνες τους.

Σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση, η καρπόδεση των ελαιόδεντρων είναι σημαντικά μειωμένη σε όλη τη χερσόνησο ενόψει της καλλιεργητικής περιόδου 2023/24.

Όπως δήλωσε, από την πλευρά του, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Στάθης Αναστασόπουλος σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις αρχές του μήνα.

«Η περίπτωση της μειωμένης καρποφορίας αφορά τόσο τις επιτραπέζιες ελιές, όπου η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, όσο και τις ελιές που προορίζονται για την παραγωγή ελαιολάδου.Όλα αυτά τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, των αλλαγών που όλοι βλέπουμε καθημερινά».

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε περιοχές που παράγουν λάδι, όπως η Κρήτη, η Λακωνία, η Μυτιλήνη, η Θράκη.

Διαφήμιση