Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Ελαιόλαδο:Τέλος Ε.Ε.στην πώληση χύμα ελαιολάδου

Ελαιόλαδο:Τέλος Ε.Ε.στην πώληση χύμα ελαιολάδου

Οριστικό τέλος στην πώληση χύμα ελαιολάδου,έβαλε η απόρριψη από την Κομισιόν πρότασης αλλαγής της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που απαγορεύει τη λιανική πώληση ελαιολάδου χωρίς πιστοποίηση.Τι λέει ο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου;

0
ελαιολαδο
Πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαφήμιση

Σύνταξη ecozen.gr

Η δυνατότητα πώλησης χύμα ελαιολάδου από καταστήματα πώλησης και από άλλα δίκτυα διανομής, θα αποτελούσε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη, τόσο για την ασφάλεια του καταναλωτή, όσο και για την ανάπτυξη του συνόλου του ελαιοκομικού τομέα, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ).

Όπως επισημαίνεται, η γνώμη και η απόφαση όλων των επαγγελματικών Οργανώσεων αλλά και των ελαιοπαραγωγών κρατών – μελών της ΕΕ, για την εγγύηση ποιότητας και προστασίας από φαινόμενα νοθείας και φοροδιαφυγής , επικράτησε και στις πρόσφατες τελικές συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αποτέλεσμα να απορριφθεί η πρόταση τροποποίησης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου των κανόνων εμπορίας, από τους οποίους επιτρέπεται η διακίνηση ελαιολάδων μόνο σε συσκευασίες μέχρι 5 λίτρα.

Ελαιόλαδο

Αποφυγή νοθείας και περιβαλλοντικές επιπτώσεις 

Η  αλλαγή της νομοθεσίας προς το αυστηρότερο, μείωσε την διακίνηση αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδα, κάθε πιθανή επιστροφή στην αβεβαιότητα της διακίνησης σε ανώνυμη μορφή ενός τόσο ευαίσθητου τροφίμου θα απέβαινε καταστροφική , προεξάρχοντος του πρωτογενούς τομέα και των ελαιοπαραγωγών που τον απαρτίζουν.

Με βάση τα παραπάνω, ο ΣΕΒΙΤΕΛ, υπενθυμίζει ότι:

  1. Η πώληση χύμα ελαιολάδου στην λιανική αγορά αποτελεί πρακτική η οποία δεν εγγυάται την ασφάλεια του τροφίμου, σε αντίθεση με την τυποποίηση και συσκευασία σε περιέκτες έως 5 λίτρα. Πρακτική η οποία έχει αποδειχθεί ως η μόνη που εγγυάται την προστασία του καταναλωτή και έχει επικυρωθεί και μέσω της πρόσφατης δημοσίευσης του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού 2022/2104 για τις προδιαγραφές εμπορίας ελαιολάδου.
  2. Η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια των καταναλωτών και η διασφάλιση της αυθεντικότητας και ποιότητας των προϊόντων του τομέα, επιτυγχάνεται μόνο με τα επώνυμα τυποποιημένα  προϊόντα τα οποία και δημιουργούν αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους.
  3. Οι μικρές και εξασφαλισμένες ποιοτικά επώνυμες τυποποιημένες συσκευασίες έχουν επί δεκαετίες καταξιωθεί και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
  4. Οι  περιβαλλοντικές επιπτώσεις ήδη λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τις επιχειρήσεις του τομέα και οι συσκευασίες του τυποποιημένου ελαιολάδου καθώς τηρούν όλους τους σχετικούς κανονισμούς.
  5. Η τυποποίηση ελαιολάδου, λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή διατροφική αξία του προϊόντος, αποτελεί εγγύηση για την ποιότητά του, την αποφυγή νοθείας και την τήρηση των κανόνων υγιεινής και προστασίας από την θερμότητα, το φως και την οξείδωση σε όλο το διάστημα αποθήκευσης και διακίνησης, προς όφελος της ασφάλειας του καταναλωτή.
Ελαιόλαδο
Ψωμί ολικής άλεσης και ελαιόλαδο

 

  1. Όλες οι επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας πληρούν  σε όλα τα στάδια παραγωγής και διακίνησης, τις υψηλότερες απαιτήσεις  σύμφωνα με τα πρότυπα ποιότητας (HACCP,ISO, BRC,IFS κλπ) μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή.
  2. Οι ποιοτικοί έλεγχοι είναι πρακτικά αδύνατοι σε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης, μετά την αποσφράγιση της «χύμα» μεγάλης συσκευασίας και την σταδιακή του πώληση.
  3. Καταβάλλεται προσπάθεια από τις επιχειρήσεις τυποποίησης για την μείωση των υπολειμμάτων των συσκευασιών και την ανακύκλωση των υλικών τους, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε (χρήση μη αποσπώμενων πωμάτων, χρήση ανακυκλωμένου PET, κλπ). Όλα αυτά είναι αμφίβολο ότι θα μπορούν να εφαρμοστούν και να ελεγχθούν στους «περιστασιακούς» περιέκτες.

Το ελαιόλαδο πηγή υγείας

Το ελαιόλαδο είναι πηγή υγείας και ζωής. Είναι ένα πλούσιο φυσικό προϊόν με υψηλή θρεπτική και βιολογική αξία το οποίο όμως απαιτεί κατά τα διάφορα στάδια της παραγωγής, της τυποποίησης και της εμπορίας του, την τήρηση αυξημένων γενικών και ειδικών απαιτήσεων, οι οποίες διασφαλίζονται μόνο με τα τυποποιημένα και επώνυμα προϊόντα, που χιλιάδες επιχειρήσεις του ελαιοκομικού τομέα παράγουν και διακινούν, συμβάλλοντας στην οικονομία και στην προστασία των καταναλωτών», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ κ. Κωνσταντίνος Κουτσιούμπης.

Διαβάστε περισσότερα :

Το πιο ακριβό ελαιόλαδο του κόσμου είναι ελληνικό 

Υποχρεωτικό το εμφιαλωμένο ελαιόλαδο στα εστιατόρια

Δελφοί: 2ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου Yale για το ελαιόλαδο και την υγεία

Διαφήμιση