Αρχική Υγεία - Διατροφή Γιατί πρέπει να ανακυκλώνουμε το μαγειρικό λάδι;

Γιατί πρέπει να ανακυκλώνουμε το μαγειρικό λάδι;

0
ΛΑΔΙ
Εικόνα: UNSPLASH/Fulvio Ciccolo
Διαφήμιση

Οι περισσότεροι από εμάς στην καθημερινότητα μας κάνουμε ένα μεγάλο λάθος, χωρίς όμως να το γνωρίζουμε. Ποιο είναι αυτό το λάθος; Δεν ανακυκλώνουμε το μαγειρικό λάδι αλλά το πετάμε στους νεροχύτες μας μετά τη χρήση του.

Γνωρίζουμε όμως ποιες πραγματικά είναι οι συνέπειες αυτής της κίνησης;

Το λάδι στο τηγάνισμα μετά από 1-2 φορές αρχίζει να γίνεται αρκετά τοξικό, τόσο για εμάς, για το έδαφος αλλά και για τον υδροφόρο ορίζοντα. Αξίζει να σκεφτείτε μόνο ότι ένα λίτρο λάδι είναι ικανό να μολύνει εκατομμύρια λίτρα νερού! Ακόμα όταν ρίχνουμε μαγειρικό λάδι στο σιφόνι του νεροχύτη μας έχει ως αποτέλεσμα να φράζουν οι σωληνώσεις και ως αποτέλεσμα αυτού χρειάζονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τον καθαρισμό των αποχετεύσεων.

ΛΑΔΙ
Εικόνα: UNSPLASH/
jonathan ocampo

Από την άλλη δεν είναι λύση το να πετάμε το μαγειρικό λάδι στα σκουπίδια μέσα σε μπουκάλια. Το λάδι είναι ένα ιδιαίτερα εύφλεκτο υλικό και μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει αναφλέξεις που να μπορούν να εξελιχθούν σε πυρκαγιές μέσα στις χωματερές.

Δυστυχώς πολλοί δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης στην Ελλάδα χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών τα οποία μετά από ειδική επεξεργασία μπορούν να μετατραπούν σε βιοκαύσιμα και βιολιπαντικά.

Ας δούμε τα πλεονεκτήματα των biodiesel επιγραμματικά:

  • Δεν είναι τοξικά
  • Έχουν σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε θείο
  • Εκπέμπουν σχεδόν 40-50% λιγότερους ρύπους

Ποια είναι όμως η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε;

Καλό θα ήταν να επισκεφτείτε το Super Market της γειτονιάς σας και να ρωτήσετε αν συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα ανακύκλωσης λαδιού. Αν συμμετέχουν τότε το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να φέρετε το χρησιμοποιημένο λάδι σας στο κατάστημα μέσα σε ένα κατάλληλο δοχείο (π.χ. πλαστικό ή γυάλινο μπουκάλι νερού)

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Εικόνα: UNSPLASH/Nareeta Martin

Από εκεί μια εξειδικευμένη εταιρία θα τα συλλέξει και θα τα μεταφέρει σε εργοστάσιο παραγωγής biodiesel, όπου μετά από ειδική επεξεργασία τα μαγειρικά λάδια θα μετατραπούν σε βιοκαύσιμα.

Το Ecozen σεβόμενο το περιβάλλον και με την αγάπη του για αυτό δεν θα μπορούσε παρά να επιβραβεύσει και να στηρίξει αυτή την τόσο οφέλημη για το περιβάλλον ενέργεια! Όλοι μαζί μπορούμε να βελτιώσουμε το ποιοτικό επίπεδο της ζωής μας αλλά και το περιβάλλον που τόσο αγαπάμε!

Πηγή:Γιατί πρέπει να ανακυκλώνετε το μαγειρικό λάδι; – Lucia’s Farm (luciasfarm.gr)

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑγγούρι: Τι προσφέρει πραγματικά στη διατροφή μας;
Επόμενο άρθροΝέα συσκευή μπορεί να διαγνώσει τον Covid-19 από δείγματα σάλιου